problem ze softem w 20D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mateusz J

problem ze softem w 20D

WItam
    Wlasnie odebralem moj dawno oczekiwany 20D
    Mam pierwszy problem.
    Jakiego programu uzywacie do przesylania zdjec z canona?
    Wczesniej w G3 uzywalem dolaczonego ZoomBrowser, a teraz nie mam tego na zadnej plycie. Problem jest z rawami, poniewaz nie moge ich sciagnac na dysk...

Prosze o pomoc!
  • Jurek Plieth
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2087

Re: problem ze softem w 20D

Zamieszczone przez Mateusz J
    Jakiego programu uzywacie do przesylania zdjec z canona?
    Najprościej, najszybciej i najskuteczniej - czytnik karty CF podłączony do portu USB.
    http://plieth.com

Komentarz

• kavoo
      Zablokowany
      • 2004
      • 1173

Bylo juz o tym na forum, polecam lekture FAQ... mozna sie naprawde wiele dowiedziec ;-)
      Zas co do pytania to ja np. uzywam czytnika zewn. USB i softu cam2PC.

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Koledze z S1 to darowalem bo to aparat dosc niskiej polki cenowej... ale tobie nie daruje - jesli stac cie na 20D to nie wmowisz mi ze nie stac cie na czytnik kart CF za ok 50zl, co szczerze polecam by bez problemu i blyskawicznie zgrywac wszelkie pliki w obie strony karty (na/z) 8) .

Hint ogolniejszy - odpal cos co sie nazywa EOS Viewer.

Komentarz

• Wisozup
          Coś już napisał
          • 2005
          • 72

Rowniez polecam czytnik kart jest o wiele szybciej i skuteczniej...niestety ja sie jeszcze wstrzymam jakis czas :wink: <---Kolega z S1

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

wspomniany cam2pc da ci możliwość zgrywania zdjęć raw z aparatu. Niestety nie jest to rozwiązanie najlepsze, bo z powodu jakiegoś bug'a musisz potwierdzą po każdym zgranym zdjęciu chęć kontynuacji
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• kavoo
              Zablokowany
              • 2004
              • 1173

Zamieszczone przez Kubaman
              Niestety nie jest to rozwiązanie najlepsze, bo z powodu jakiegoś bug'a musisz potwierdzą po każdym zgranym zdjęciu chęć kontynuacji
              Mozesz rozwinac ta mysl? Uzywam wersji 4.4.4 i pierwsze slysze o czyms takim...

Jedyne, co musze zrobic po przyjsciu do domu z focenia to wsadzic karte do czytnika i po automatycznym uruchomieniu sie downloadera cam2PC nacisnac "OK". Potem moge isc zrobic sobie kawe, obejrzec Teleexpress... cokolwiek, bo reszta robi sie automatycznie - downloader sam w odpowiednim miejscu zaklada nowy katalog z data zrobienia zdjec, kopiuje do niego wszystkie RAW-y i zmienia im nazwe wg zdefiniowanego przeze mnie szablonu.

Pelen komfort przy minimalnej fatydze 8)

Komentarz

• Mateusz J

mam ten program (dzieki) ale nie moge zgrywac rawow....

[ Dodano: 13-02-2005 ]
                już jest wszystko OK, jeszcze raz dzieki, program naprawde znakomity!

Komentarz

• Yooreck
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 67

Dla mnie to bez sensu. Kupuje sie aparat za ok 6 tys zł i trzeba się jeszcze nakombinowac by to ściągnąc na dysk. To lekkie przegięcie.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3548

Zamieszczone przez Yooreck
                    Dla mnie to bez sensu. Kupuje sie aparat za ok 6 tys zł i trzeba się jeszcze nakombinowac by to ściągnąc na dysk. To lekkie przegięcie.
                    Dla mnie jest bez sensu kupno aparatu za 6k i oszczedzanie na czytniku kart za 50 PLN.
                    Poza tym nie sadze aby byly to jakies kombinacje - dla mnie to sa podstawy obslugi komputera. Takie 'kombinacje' to jest normalna sprawa - gorzej jak ktos czeka az wszystko zostanie podane mu na 'tacy'.

Komentarz

• Pawel Woo
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 177

Jasne, ze czytnik. Szczególnie gdy masz kilka aparatów z różnymi kartami. ;-)
                      Pawel Woo

Komentarz

• Jurek Plieth
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2087

Zamieszczone przez Pawel Woo
                        Jasne, ze czytnik. Szczególnie gdy masz kilka aparatów z różnymi kartami. ;-)
                        To wtedy czytnik Combo
                        http://plieth.com

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez Yooreck
                          Musisz sie nakombinowac jesli masz alergie na przeczytanie instrukcji i zainstalowanie/podlaczenie wszystkiego dokladnie tak jak to w instrukcji aparatu/software wytlumaczono.

Jesli uzytkownik probuje isc na skroty i/lub jest dosc cienki w obsludze komputera to jego wina ze musi sie nakombinowac jesli nie przeczytal instrukcji i prosi by mu podac na tacy - praktycznie piszac to samo co jest w instrukcji tzn kolejnosc wkladania plytek do kompa, kolejnosc odpalania programow i w ktorym momencie i w jakim trybie podpiac aparat - wszystko w zaleznosci od tego jaki komputer i system operacyjny sie posiada - wszystko to JEST w instrukcji... jesli ktos chce podlaczac bez instrukcji albo juz cos udalo mu sie skiepscic - to niech to robi czytnikiem za grosze bo inaczej sterowniki mu sie pogryza i bedzie narzekal ze cos mu czegos nie widzi/nie dziala.

Komentarz

• tomsong
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 143

Zamieszczone przez Mateusz J
                            mam ten program (dzieki) ale nie moge zgrywac rawow....

[ Dodano: 13-02-2005 ]
                            już jest wszystko OK, jeszcze raz dzieki, program naprawde znakomity!
                            tez kupilem 20D jakis tydzien temu..jedyny feler, to instrukcja dotyczaca oprogramowania jest do 300d. Tak to wszystko chodzi, zgrywaja sie RAWy.

Uzyj EOS Viewer Utility, zobaczysz zdjecia, zaznacz je i przeciagnij je myszka do swojego wybranego katalogu. A potem sobie spokojnie na kompie obrabiaj rawy.
                            Jeszcze inna kwestia, czy masz dobre ustawienia w aparacie, czy na normal czy na tez PTP.

A teraz ja mam takie pytanie. W tej dolaczonej instrukcji z 300d jest jakis opisany program remotecapture. Na dolaczonej plytce nie ma takiego czegos. Ciekawi mnie tylko jak to sie robi foty poprzez kompa ktos uzywal tego wynalazku?
                            ---
                            www.thomasgulla.com

Komentarz

• DoMiNiQuE
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3548

Zamieszczone przez tomsong
                              A teraz ja mam takie pytanie. W tej dolaczonej instrukcji z 300d jest jakis opisany program remotecapture. Na dolaczonej plytce nie ma takiego czegos. Ciekawi mnie tylko jak to sie robi foty poprzez kompa ktos uzywal tego wynalazku?
                              bardzo fajny programik.
                              Ustawiasz sobie wszystkie paramatry ekspozycji w kompie. Masz tez mozliwosc robienia tzw. time-lapsow czyli mozesz sobie zaprogramowac, ze aparat przez 2 doby bedzie Ci robil co godzine zdjecie i w ten sposob mozesz obserwowac jak np rosnie kwiatek
                              Mozna tez ustawic, aby zdjecia bezposredni zgrywaly sie na HDD a nie na karte pamieci.

Komentarz

Pracuję...