Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jak narazie mam nie objętą przestrzeń między 35 a 70mm. W to miejsce kiedyś znajdzie się jakiś 24-70, ale to później.
W tej chwili przydałoby mi się jakieś jasne szkło typu f/1.4. Wybór padł na 35'tkę i 50'tkę. 35-tka zdubluje mi ogniskową, jednak bez crop'a to ~50mm i bardzo często z tego korzystam. A 50'tka robiłaby za portretówkę...
Jak Wy oceniacie te szkła przy pełnej dziurze? Czytałem różne opinie i najchętniej cyknąłbym parę fotek, ale nigdzie nie ma do testowania. A może ktoś z Was ma i chciałby opisać swoje doświadczenia? 35mm ma zaporową cenę i dlatego waham się strasznie czy warto o ten jeden f/stop walczyć czy nie. A w 50'tce jedynie martwi mnie brak USM - jak oceniacie jego napęd przy USMie w L-kach? Można nim przy f/1.4 osiągać dobre rezultaty (ostre przede wszystkim)?
A ja ciagle sie zastanawiam czy oplaca sie dawac prawie 1 tys zl wiecej za roznice w przyslonach 1.8 a 1.4 (50tki) ? Czy i kiedy tak niewielka roznica moze byc decydujaca?
A ja ciagle sie zastanawiam czy oplaca sie dawac prawie 1 tys zl wiecej za roznice w przyslonach 1.8 a 1.4 (50tki) ? Czy i kiedy tak niewielka roznica moze byc decydujaca?
No tu się zgadzam. Też się nad tym zastanawiałem. Do moich zastosowań niewielka różnica w jakości obrazu nie jest mi potrzebna (chyba tylko prawdziwym pro., którzy robią plakatowe powiększenia jest potrzebna).
Fakt - USM kusi (pomimo że Micro USM - ale USM ) skala odległości, metalowy bagnet...
Ale w rezultacie 1000 zł to to chyba niewarte moim skromnym zdaniem...
[fotolog] faj3r.blogspot.com
[galeria] www.tgf.art.pl
----
EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC
35/1.4 jest niewiele tanszy od 24-70/2.8L wiec skoro chodzi Ci po glowie 35/1.4 to moze lepiej dorzucic ten 1000pln i kupic 24-70. A jako standard to moze 35/2
Ja się cały czas zastanawiam czy nie kupić 50 /1.4 a za 1k PLN jakbym kupił 50 /1.8 mógłbym sobie sprawć porządny statyw. Jenak cholernie mnie kusi ten 1.4
Ja się cały czas zastanawiam czy nie kupić 50 /1.4 a za 1k PLN jakbym kupił 50 /1.8 mógłbym sobie sprawć porządny statyw. Jenak cholernie mnie kusi ten 1.4
Ja nie wiem jak z 1.8, mam 1.4 i nie zaluje (dalem 1,5k), naprawde swietny obiektyw, szybko ostrzy i kolorystyke oddaje bardzo ladnie.
No ale powiedz dlaczego cie kusi?
Czy masz jakies konkretne sytuacje zdjeciowe ktore wymagaja wlasnie 1.4 a 1.8 to juz za ciekno/za dluga GO? Jakis konkretny powod by wlasnie 1.4 a nie 1.8? By wydac wiecej forsy?
Czy po prostu "by miec 1.4 i miec spokoj ze lepiej sie nie da" ?
Ja jak juz wydaje forse to dostosowuje zakup do potrzeb a nie wydaje wiecej by "po prostu miec" :P
Na wstępie to chciałem sie przywitać ze wszystkimi na tym forum
Co do roznicy miedzy 50 1.4 a 50 1.8. Czy warto dawac tyle?
Indywidualna sprawa. Osobiscie posiadam ten obiektyw i nie zamienilbym go na 50 1.8 (nawet mk I) gdyby ktos mi doplacal te 1000 zlotych. Dlaczego?
- jasnosc - nie ma sie nad czym rozwodzic. Powiem tylko ze nie mam problemu z fotografią z ręki przy zarowce 40W bez lampy
- jest ostrzejszy. Znacznie ostrzejszy przy domknieciu do 2.8 (podchodzi pod 60 lini w centrum kadru - przy moim 10D i cropie 1.6 to "centrum" jest istotne ), przy 5.6 rewelacyjny (pod 70 lini). Uznawany za jedną z najlepszych optyk standardowych, niezaleznie od zrodla.
- ma "ładniejszy" blur i cienszą GO. Nie tylko przez wiekszy otwór przysłony, ale rowniez przez jej 8 listków. 50 1.8 ma ich 5. Interesuje mnie portret, rowniez przy słabszym oświetleniu, wiec te zalety są bardzo istotne.
- ma lepsza budowę mechaniczna niz 50 1.8 - zwłaszcza niz 1.8 MKII. Co prawda z tworzywa sztucznego, ale sprawia solidniejsze wrażenie.
- bardzo szybki autofokus, wbrew niektorym opiniom.
- bagnet metalowy - to juz było
Zdarza mi sie również fotografować psy przy zabawie czy przeszkodach. Przy kiepskiej pogodzie, gdzie czasy muszą byc krótkie, ten obiektyw jest nie do zastąpienia. Nawet IS wysiada - bo pieski sie ruszaja, i to w róznych kierunkach.
Tak wiec przy portrecie z płaską GO i dynamicznych zwierzątkach obiektyw bardzo pożądany.
Podsumowując - optyka porównywalna z "L"-kami (w przypadku 50 1.0 - zdecydowanie lepszy). Mechanicznie przegrywa - ale jest solidniejszy niz 1.8.
Spotkalem opinie ze jest nieostry przy pełnej dziurze. Jest najostrzejszy ze wszystkich 50-tek EF. Ponad 40 linii.
Z drugiej strony 50 1.8 to równiez dobra optyka. Wszyscy chwalą ten obiektyw za stosunek jakosci optycznej do ceny. Okreslany mianem najlepszego zakupu w serii EF. Tak wiec kwestia wyboru jest sprawa indywidualną i rodzaju foto.
a ja sie pod tym wszystkim podpisuje 50/1.4 jest wart swojej ceny.. Jednak w mysl sloganu reklamowego "skoro nie widac roznicy, to po co przeplacac?".. to nie jest obiektyw dla Viteza.. bo on zadnej roznicy nie widzi ;-)
Vitez.. a wez sie raz sie przyjzyj swojemu.. moze jednak masz 1.4?
- ma "ładniejszy" blur i cienszą GO. Nie tylko przez wiekszy otwór przysłony, ale rowniez przez jej 8 listków. 50 1.8 ma ich 5. Interesuje mnie portret, rowniez przy słabszym oświetleniu, wiec te zalety są bardzo istotne.
Poza budowa, jakoscia i szybkoscia ta cecha mnie najbardziej kusi 8) , tak wiec moze kiedys wymienie na 1.4 .
Za to uwazam ze ilosc swiatla a co za tym idzie dobierane czasy i zdjecia przy jednej lampce, pomiedzy 1.8 a 1.4, to sprawa mocno dyskusyjna - czy to az tak wielka roznica.
A ty sie Czacha nie nabijaj tylko naucz sie odmieniac moj nick :P (edit w uzyciu byl).
Co do tematu. 1.8 vs 1.4.
Przez 2 lata bylem posiadaczem wersji 1.8, a nastepnie doplacilem i wymienilem na 1.4.
Pomijajac ogolne roznice w budowie - duza zaleta 1.4 jest oslona przeciwsloneczna mocowana do tubusu a nie ruchomej czesci. Mam ja na stale i swietnie zabezpiecza obiektyw w tlumie.
Co do optyki - mozliwosc zrobienia zdjecia przy slabym swietle jest prawie taka sama, jednak 1.4 jest naprawde uzyteczny juz od f/1.4. Wersja 1.8 przy otwartych przyslonach strasznie winietuje (dodam ze jestem posiadaczem crop factor 1x).
Glowna wada 1.8 w porownaniu do 1.4 to plastyka obrazu. PO prostu zdjecia sa ladniejsze.
Przy wyborze obiektywow zawsze kieruje plastyka obrazu a potem ostroscia.
Jednak na poczatek i jak sie robi na przyslonach powyzej f/4 to praktycznie nie ma znaczenia i lepiej kupic 1.8. chodziaz 50tki kupuje sie aby robic od f/2.8 w gore z reguly ;-).
Dla viteza - czesto robie w bardzo zlych warunkach i mam przyklady zdjec przy 1/45 i f/1.4.
Zawsze to lepiej niz 1/30 f/1.8 - ale zalezy jak czesto sie fotografuje takie sceny.
Przyklady:
Co do ogolnego tematu. Mysle ze kompletowanie sprzetu nie polega na pokrywaniu ogniskowych. Szybko to zauwazylem. PO zestawie 35-80, 75-300 mam glownie 24, 50, 100.
Jezeli masz zoomy do 35 i od 70mm to nie kupilbym 24-70 tylko cos 2 razy jasniejszego.
Wlasnie 35/1.4 to jeden z najlepszych plastycznie szkiel na swiecie. I do 10D chyba dobry wybor. DO portretu to kup 85/1.8 swietnie dziala z 10D.
JA np choruje na 24/1.4L ;-))
Komentarz