przed zakupem 20D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cybulski

przed zakupem 20D

Szanowni forumowicze !
    Miałem wcześniej minolcie A1 i jakiś czas 300D.
    No szczerze to 300D trochę mnie rozczarował kolorem po doświadczeniach z A1 na printach.

Jednak .... przymierzam się do 20D. Właśnie jak to jest z tym kolorem w 20D ?
    Pytam użytkowników mających doświadczenie. W testach gdzieś czytałem że 20D przegrywa z N...D70 w tym temacie.

Jeszcze ostrość - czy to nie tak że canony 300D i 20D szumią mniej kosztem ostrości z powodu wyższego noise reduction w canonie ? Jeżeli tak to tu postawiłbym znak równości między D70 i 20D. Proszę o wypowiedzi userów mających doświadczenie z 20D.... testy i teoryjkę już poznałem ..... Z góry thx,
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

skoro testy widziales to userzy wiecej ci nie powiedza - bo oni robia tylko jednym sprzetem.... wiec co moga porownac?

jesli masz watpliwosci ze 20d jest dobrym aparatem - kup d70... niech moc bedzie z toba

ps. o ile kolor 300d nie powala.. bo w koncu to srebrny aparat.. to jednak czerni 20d bym niczego nie zarzucil... nawet w porownaniu z d70
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Spontan
      Bywalec
      • 2004
      • 182

ee tam d70 jest czarniejszy wiec bardizej profi!

Komentarz

• Cychol
        Początki nałogu
        • 2005
        • 398

Nie bardziej profi, tylko brudny
        pozdrawiam

Komentarz

• cybulski

nie chodzi mi o żadne porównania tylko o doświadczenia z D20. jak faktycznie jest z tym kolorem ? Czy lepszy niż w 300D - bo tam to delikatnie mówiąc do kliszy daleko ? I czy nie za bardzo wygładza przez co 1) jest mały szum 2) ale za to brakuje ostrości

Komentarz

• Czacha
            fotograf
            • 2004
            • 4868

nie no.. kolor 20d jest duzo fajniejszy niz 300d.. chociaz.. jakby wziac pod uwage kolor 300d black... hmmm..

musze to przemyslec..

Komentarz

• Robert Falco

Nie przejmuj się kolorem, wejdź na stronę sklepu plfoto kup lakier "Camera Digital Blue" dwa psiknięcia i już masz jedyny w swoim rodzaju niepowtarzalny kolor... 8)

------

Komentarz

• Czacha
                fotograf
                • 2004
                • 4868

albo kup folijke do oblejenia.. abyss sprzedawal - ponoc niezle poprawia kolor

Komentarz

• kacperek

Widze ze jak zartowac sobie to tutaj, ale merytoryczna pomoc zadna, a szkoda

Komentarz

• Auwo
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 928

kacperek nie wal focha od pierwszego posta

Komentarz

• McKane
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2015

Zamieszczone przez kacperek
                      Widze ze jak zartowac sobie to tutaj, ale merytoryczna pomoc zadna, a szkoda
                      Ale jak tu udzielic odpowiedzi na takie pytanie. O ile na temat ostrosci jeszcze mozna podyskutowac to na temat tych kolorow to juz nie bardzo.

Co ma znaczyc pytanie czy 20d ma lepszy kolor niz 300d i A1? Chodzi o rozpietosc tonalna, nasycenie, odwzorowanie, wiernosc, kontrole WB ?

Ktos kto pisze ze mial 300d i nie podobaly mu sie kolory u mnie przynajmniej budzi usmiech i to bynajmniej nie zrozumienia. Nie wspomina przy jakich ustawieniach byly robione zdjecia (Param 1, 2, jpeg raw?) jakim obiektywem w jakich warunkach, z lampa, bez ?

I zeby nie bylo ze marudze tylko - moja rada cybulski jest taka - zostan przy A1 bo wywalisz kase na 20d i bedziesz niezadowolony.

Takie jest moje zdanie
                      http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Czacha
                        fotograf
                        • 2004
                        • 4868

dokladnie, ilez mozna gadac o tym o czym juz bylo mowione 1000 razy ? az sie rece same zalamuja...

oczywiscie ze 20d ma fajniejszy kolor niz 300'tka!!

[ Dodano: 2005-02-06, 23:37 ]
                        btw.. jakbys chcial popytac o jakosc wykonania eLek to wal smialo

Komentarz

• Pszczola
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1760

Kolego Cybulski napiszcie precyzyjnie o co z tym kolorem biega...
                          EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Tytus
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1358

Re: przed zakupem 20D

Zamieszczone przez cybulski
                            Szanowni forumowicze !
                            Miałem wcześniej minolcie A1 i jakiś czas 300D.
                            No szczerze to 300D trochę mnie rozczarował kolorem po doświadczeniach z A1 na printach.

Jednak .... przymierzam się do 20D. Właśnie jak to jest z tym kolorem w 20D ?
                            Pytam użytkowników mających doświadczenie. W testach gdzieś czytałem że 20D przegrywa z N...D70 w tym temacie.

Jeszcze ostrość - czy to nie tak że canony 300D i 20D szumią mniej kosztem ostrości z powodu wyższego noise reduction w canonie ? Jeżeli tak to tu postawiłbym znak równości między D70 i 20D. Proszę o wypowiedzi userów mających doświadczenie z 20D.... testy i teoryjkę już poznałem ..... Z góry thx,
                            szczerze, nigdy nie słyszałem o kiepskich kolorach 300D w porównaniu z D70
                            zawsze można saturację podkręcić, na dpreview widziałem porównanie zdjęć i różnicy nie było

co do ostrości to tak 300D i chyba 10D, więc pewnie i 20D (ale może nie) robi większe mydło przez grubszy filtr przed matrycą, za to D70 jest bardziej podatny na moire...ale ostrzy miodzio, wolałbym osobiście moire niż mydło, USM tu sprawy nie rozwiąże...
                            20Dset
                            maj łeb...

Komentarz

• Kubaman
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4709

co do tych kolorów to zdaje mi sie, że widać fatalny wpływ pseudo porównań nikoniarzy z dprewiew.com jakiś czas temu facet próbował udowodnić na przykładzie zdjecia z ręki jakiegoś kwiatka, że pomiar światła, nasycenie kolorów i ostrość 20D sa gorsze od D70. Co więcej udowadniał, że kitowiec D70 jest lepszym szkłem od 85/1.2L (porównując jedynie ostrość ).

Jeśli tak się podchodzi do możliwości aparatu typu 20D, to rzeczywiście lepiej pozostać przy kompakcie . Dowodzic tego może opinia autora wątku o 300D. Przecież to matryca i procesor obrazu z 10D, będący do niedawna wzorem "wierności" odwzorowania. Master of colour pisał Phil Askey o 10D....
                              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

Pracuję...