filtr do ochrony szła

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rene
    Początki nałogu
    • 2006
    • 283

filtr do ochrony szła

Witam

Ok, wiem że tematów o filtrach było 1077829261 (co najmniej), ale chciałbym prosić o prostą odpowiedź. Chcę kupić filtr (filtry) ochronne dla moich dwóch szkiełek (77). Canon protector jest cholernie ciężko dostępny (chyba że ktoś wie gdzie można przyzwoicie kupić?). Generalnie chodzi mi o to aby był jak najbardziej neutralny, jak najmniej wpływał na pogorszenie jakości zdjęcia. No i żeby cena nie była jakaś niedorzeczna

Może ktoś coś doradzić?

Pozdrawiam
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Jeśli boisz się o soczewki i chcesz kupić coś wyłącznie do ich ochrony to proponuje wielopowłokowe UV-ki. Najtaniej wyjdzie chyba Hoya HMC. Jeśli szkła są szerokie i wymagają filtrów w wersji slim to HMC Super.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• JaBlam
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1304

Polecam ci czarna wersje Hoya HMC SUPER (pro niekoniecznie)... roznica miedzy szara a czarna w cenie jest bardzo mala, czarne maja wiecej powlok. Cena zalezy od srednicy filtra ale ja np. za moje 67 mm zaplacilem 90 zl. Moze to i duzo za UV ale z drugiej strony to zalosne kupowac szklo za 3-4 tysiace i ochronke za 20 zl

----------------------------------------
      Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• trigger
        Bywalec
        • 2006
        • 122

Zwróć uwage na łatwośc czyszczenia - jesli to filtr ochronny to musi się min. łatwoczyścić, np B+W mrc - sam mam taki i jest OK

Komentarz

• Kubak82
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2348

mialem shmc i to byla kicha totalna.. jesli koniecznie chcesz uv'ke to kup cos z Marumi, pnp. z serii wpc - sa dobre i jednoczesnie tansze niz B+W ..

Komentarz

• Avadra_K
            Uzależniony
            • 2006
            • 580

Zamieszczone przez JaBlam
            Polecam ci czarna wersje Hoya HMC SUPER (pro niekoniecznie)... roznica miedzy szara a czarna w cenie jest bardzo mala, czarne maja wiecej powlok. Cena zalezy od srednicy filtra ale ja np. za moje 67 mm zaplacilem 90 zl. Moze to i duzo za UV ale z drugiej strony to zalosne kupowac szklo za 3-4 tysiace i ochronke za 20 zl
            Słusznie tym bardziej, że takie coś za 20 pln ma jedną podstawową wadę cena- jakość. Też uzywam czarnej Hoyi i nie mogę natrzekać - polecam. A co do ochrony to może poprostu zerówkę sobie kup

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• rolaj
              Uzależniony
              • 2006
              • 584

....zalosne kupowac szklo za 3-4 tysiace i ochronke za 20 zl
              Może zbyt ostro powiedziane, ale tak to jest. Jeśli to są dobre szkła "fi" 77 (czytaj ELKI), to filtry też powinne być z wyższej półki. Ja szarpnąłem się na heliopana uv-0.

Komentarz

• rene
                Początki nałogu
                • 2006
                • 283

Czy w takim razie takie cóś by się nadało?

http://allegro.pl/item167110294_filt...adna_cene.html

Chodzi mi przede wszystkim o:
                1. Ochronę
                2. Minimalny wpływ na jakość zdjęć (w sensie negatywnym)
                3. Łatwość czyszczenia

Komentarz

• rolaj
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 584

Wygląda nieźle. Co do ochrony obiektywu, to oczywistość, ale jeśli chodzi Ci o wpływ na jaość zdjęć i rzeczywiście zależy ci na łatwości czyszczenia, to raczej ze specjalnymi powłokami MRC (linki do specyfikaci na stronie tego handlowca co wybrałeś)
                  Ostatnio edytowany przez rolaj; 5875.

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Mam tę czarną Hoyę i niestety czyści się fatalnie .
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• JaBlam
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1304

No wiesz do latwych do czyszczenia nie nalezy ale jesli chodzi o wykonanie to ja nie narzekam. A co do tanich, facet kiedys przy mnie kupowal szklo za 4 tysiace. No i sprzedawca mowi ze moze od razu UV kupic, a on na to ze pewnie ze tak, co ma pan z najtanszych.... Stad napisalem ze to troche niepowazne wydawac tyle kasy na szklo a żydzic na dobra ochrone.

----------------------------------------
                      Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

No wiesz do latwych do czyszczenia nie nalezy ale jesli chodzi o wykonanie to ja nie narzekam. A co do tanich, facet kiedys przy mnie kupowal szklo za 4 tysiace. No i sprzedawca mowi ze moze od razu UV kupic, a on na to ze pewnie ze tak, co ma pan z najtanszych.... Stad napisalem ze to troche niepowazne wydawac tyle kasy na szklo a żydzic na dobra ochrone.
                        Oczywista sprawa. Jak już psuć to jak najmniej . Co od Hoy'i to niestety opinia o tym czyszczeniu nie jest tylko moja .
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• Fakungio
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 297

Nie kupuj filtra.

Na czarnej Hoya'i bliki jak diabli wychodziły. Tragedia.

To już lepiej kupić osłone przeciwsłoneczną EW - 60C do Kita, świetnie chroni przed bocznymi uderzeniami, można również wkładać do torby bez dekla i nic się nie stanie.

Pozdrawiam
                          Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Komentarz

• rolaj
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 584

Zamieszczone przez Fakungio
                            Nie kupuj filtra.

Na czarnej Hoya'i bliki jak diabli wychodziły. Tragedia.

To już lepiej kupić osłone przeciwsłoneczną EW - 60C do Kita, świetnie chroni przed bocznymi uderzeniami, można również wkładać do torby bez dekla i nic się nie stanie.

Pozdrawiam

Po pierwsze primo, to on sie już zastanawiał nad Schneiderem a nie nad Hoyą, a po drugie to średnica 77. Po to są powłoki na drogich filtrach by nie było blików. Osłona nigdy nie zabezpieczy przedniej soczewki tak jak filtr, każde służy do czego innego i przy okazji przed czym innym zabezpiecza.

Komentarz

• Fakungio
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 297

Zamieszczone przez rolaj
                              Po to są powłoki na drogich filtrach by nie było blików.

To życzę powodzenia hehe
                              Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Komentarz

Pracuję...