Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam zamiar kupic Konwerter TELE, niestety nie wiem jaki wybrac.
Jest kilka modeli ciekawych, np.
- Olympus 1.9x C-210 (52mm) ok 240zl
- Tokina 3.0x (52mm) ok. 340zl
- Opteka 3.0x (52mm) ok. 340zl
- Opteka 3.2x HD2 (52mm) ok.440zl
- Kenko KUT-300Hi 3.0x (52mm) ok. 320zl
Czy ktos uzywa jakiegos z tych tele w Canonie S2/S3??
Jaki wybrac? Chyba jakosciowo to Olympus, ale 3.0x wydaje sie bardzo ciekawe, tylko slyszalem, ze w S2 uzywajac np. TOKINA wychodza tragiczne zdjecia (strasznie rozmyte...)
po pierwsze to taki maly OT do poprzedniego watku - wyjasnila sie juz kwestia nieostrych fotek co bylo przyczyna
konwerter - mialem kiedys w kodaku dx7590 konwerter Olympusa - jakosc od biedy ok ale i tak uzywalem go rzadko.. musisz miec naprawde dobre swiatlo by go zakladac i myslec o ostrych zdjeciach.. zapomniej tez o uzywaniu go na krotszyh ogniskowych bo bedziesz mial piekna winiete zamiast zdjecia ;-)
z tych wybralbym olympusa, dlatego ze to 1,9x a nie 3x (no, i moze przez ta wbudowana oslonke :-) ).. im wieksza krotnosc tym wiekszy spadek jakosci i strata swiatla.. nawet tym 1,9x zrobisz w miare udana fotke tylko obiektom statycznym..
Heh, jak dojdzie to napisze (powienien byc w przysz. tygodniu) bo S2 jeszcze nie wrocil, ale kupilem juz Olympus'a C-210 bo mialem okazje
Mam nadzieje, ze uda sie ustrzelic za jego pomoca kilka ciekawych fotek w "dali" No i ta wbudowana "oslonka" przeciwsloneczba calkiem ciekawa.
ps. dostalem takze informacje od jednego usera Tokiny 3.0, ze te 3x to lekka sciema, bo w praktyce wyszlo cos ok. 2.4x. Czy to prawda, nie wiem, ale tak mi odpisal. Inny napisal, ze z Tokina jego S3 robil strasznie rozmazane zdjecia (zdecydowanie za bardzo)
Na cyberfoto zalanazlem ciekawy test TOKINA 3.0x :
ps. dostalem takze informacje od jednego usera Tokiny 3.0, ze te 3x to lekka sciema, bo w praktyce wyszlo cos ok. 2.4x. Czy to prawda, nie wiem, ale tak mi odpisal. Inny napisal, ze z Tokina jego S3 robil strasznie rozmazane zdjecia (zdecydowanie za bardzo)]
tak, to prawda, ze nie jest to dokladnie x3, czy x1,9.. to sa przyblizone wartosci ktore rzeczywistosc bezlitosnie koryguje ;-) ..
Zamieszczone przez siudym
Na cyberfoto zalanazlem ciekawy test TOKINA 3.0x :
Kilka testowych fotek z C-210 jaki znalazlem w necie (razem z FZ30)
hoho, nie wiem kto i czym to robil ale NA PEWNO nie sa to zdjecia prosto z konwertera ;-) .. nie chce Ci psuc wizji zwiekszenia zakresu tele ale u mnie zazwyczaj zdjecia wychodzily (wlasciwie mozna powiedziec, ze nie wychodzily ;-) ) tak -
piekne abberacje chromatyczne, mydlo jak ta lala i jedyne co widac, to ze nic nie widac :wink: .. czasem, przy skrajnie dobrych warunkach udalo sie cos lepszego wyprodukowac ale byly to sporadyczne wypadki.. dlatego wlasnie napisalem Ci, ze konwerterk kupilem ale prawie go nie uzywalem
dodam jeszcze ze to byl olek x1,4 - przyznam sie ze az sie boje myslec co bedzie przy x3 :-? .. gdyby takie efekty jak zdjecia z netu, dalo sie uzyskac kompaktem z konwerterem - bylbym pierwszym ktory rzucilby w cholere te 8 kilo (10 ze statywem ;-) ) ktore zwykle nosze na plecach i poszedl do sklepu bo jakiegos ultrazooma
ps. moze ta tokina jest lepsza od mojego starego olka ale:
1) przy takim powiekszeniu (x3 zamiast x1,4) nie chce mi sie w to wierzyc
2) tokiny slyna z abberacji - mawet najlepsze szkla tokiny abberuja a konwerter mialby nie miec tej wady ??
ps. test z linka ciagle mi sie laduje i nie wszystkie zdjecia chca sie zaladowac .. poczekam jeszcze cierpliwie ;-)
edit: zaladowalo sie ;-) .. hmm.. na pewno wyglada to lepiej niz moja probka ale - test bylo robiony na szkle z 6-io krotnym zblizeniem optycznym.. s2 ma 12 krotne ale nie chce juz tu pesymistycznych wizji roztaczac .. mam nadzieje, ze obraz bedziesz mial lepszy niz ja w swoim bylym kodak'u :-D
tak, ta sa juz prawdziwe przyklady uzycia tego konwertera.. nie to co te fotki wyzej ;-) .. widac spadek jakosci, widac winiete i abberacje ale jesli potrzebujesz "wiekszego zooma" i pogodzisz sie z gorsza jakoscia zdjec to ok :-) .. mozesz ew. zrobic test na roznice w jakosci miedzy zdjeciem zrobionym konwerterem a takim, gdzie obiekty bedzie wykadrowany w PS'ie ze zdjecia robionego "golym" szklem s2 na maks. okgniskowej..
Nie bede ukrywal, ze mi chodzi o zdjecia plazow (i ptakow) wiosna
nie bede ukrywal, ze czeka Cie nie lada wyzwanie :-)
Dlaczego nie lada wyzwanie? Mowa o zwierzetach, ktore siedza w miejscu, przeciez nie w locie
A plazy moze nie sa strachliwe, ale juz np. Ropucha Zielona ma tendencje odbywania godow na srodku stawu Ustrzelenie jedynie z daleka (stawiamy statyw i czekamy)
Dzis dostalem dwie fotki zrobione na szybko (Olympus 765UZ + tulejka King na 52 mm oraz C-210). Zdjecia zrobione przez okno z reki:
Max Zoom 10 aparatu:
Dlaczego nie lada wyzwanie? Mowa o zwierzetach, ktore siedza w miejscu, przeciez nie w locie
w teroii jest super, ale:
- wystarczy troche zarosli i juz af zaczyna sie gubic, ciemne tlo (jakies roslinki itp) nie pomagaja w uzyskaniu krotkich czasow..
- ptaki przez wiekszosc czasu sa w ruchu..
- ciekawe jak sie spisze is przy ogniskowej.. ile to bedzie - 820 i swietle+/- f6,5
dlatego pisze o wyzwaniu bo to juz nie jest sesja u cioci na imieninach
Dzis dostalem dwie fotki zrobione na szybko (Olympus 765UZ + tulejka King na 52 mm oraz C-210). Zdjecia zrobione przez okno z reki:
Max Zoom 10 aparatu:
Zobaczymy, juz dawniej wszyscy mnie straszyli, ze majac Canona S2 IS przy max zoom 12 (ogniskowa 432) nie zrobie ostrego zdjecia z reki.
A jest zupelnie inaczej, to sporadycznie takie fotki mi nie wychodza, wiekszasc zawsze idealne (nawet jak mam IS off - widocznie mam lapy ze stali lub nie mam "delirki" ).
A jest zupelnie inaczej, to sporadycznie takie fotki mi nie wychodza, wiekszasc zawsze idealne (nawet jak mam IS off - widocznie mam lapy ze stali lub nie mam "delirki" )
eee, znowu bez przesady - da sie i sam to pokazalem w jednym z postow (konkretnie TU) ale przy takich ogniskowych i czasach to loteria - raz wyjdzie raz nie ;-) .. tak czy inaczej - wielu fajnych fotek zycze 8)
Olypus C-210 juz w drodze (jutro powinien byc), jak dojdzie to koty beda ponownie pozowac i zrobie pare testowych fotek z reki przy 432mm x 1.9 czyli 820mm ;-)
Dostalem tez kilka fotek zrobionych przy uzyciu TOKINY 3.0:
Sorki za post pod postem.
OK. Mam... Aparat doszedl dopiero dzis, cale szczescie w koncu jest wszystko sprawne (Napisane bylo tylko "Wymiana obiektywu"). Zrobilem kilka fotek testowych Olympusa C-210, niestety pogoda do bani, ale cos wyszlo.
Kota ciezko bylo "zlapac", bo jest strasznie ruchliwy, na szczescie byly krotkie chwile gdy wpatrywal sie w cos.
820mm, zrobione na AUTO, wszystkie zdjecia z reki: IMG_0032.jpg IMG_0022.jpg IMG_0026.jpg IMG_0028.jpg
Jak bedzie ladna pogoda sprawdze dokladniej. Obecnie jestem bardzo zadowolony, TC super jakosci, fotki z reki przy 820mm mozna robic bez problemu, ze statywem to juz bedzie bajka.
EDIT:
Zrobione dzisiaj w ladna pogode z okna, z reki 820mm:
sory za poslizg w odpowiedzi ale troche zagoniony jestem ostatnimi czasy :-? .. co do fotek to powiem, ze nauczony doswiadczeniem ze swojego starego aparatu, spodziewalem sie gorszych rezultatow.. a jak na taka ogniskowa jest IMO ok :smile: .. wiadomo, jedne wyjda lepsze (np. kot), inne gorsze (golab na dachu) ale moze ja juz jestem zboczony pod wzgledem jakosci obrazu*.. mimo wszystko, koncowa ocena jak na kompakt+konwerter jest moim zdaniem calkiem przyzwoita :smile: .. ps. dobrze ze nie brales tej tokiny - abberacje ze caly obraz az kipi od fioletu
No i fakt, ciesze sie, ze nie kupilem tych wynalazkow 3.0x...
Na razie malo sie bawie TC, ale niech tylko powylatuje/powypelza/powylazi wszelkie zwierze, wtedy zacznie sie ciekawszy okres
Komentarz