czym RAW'y z 20d?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • king_nothing
    Bywalec
    • 2005
    • 111

czym RAW'y z 20d?

Witam,
    ciekaw jestem jak waszym zdaniem sprawdza sie Canon Digital Photo Proffesional w porownaniu z Adobe Photoshop Camera Raw i Capture One 3.6? Ktory najladniej wywoluje RAW'y z eosa 20d? Czy firmware to kompletna porazka czy ujdzie na tle profesjonalnych programow?
    pozdr,
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"
  • Tytus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

Re: czym RAW'y z 20d?

Zamieszczone przez king_nothing
    Witam,
    ciekaw jestem jak waszym zdaniem sprawdza sie Canon Digital Photo Proffesional w porownaniu z Adobe Photoshop Camera Raw i Capture One 3.6? Ktory najladniej wywoluje RAW'y z eosa 20d? Czy firmware to kompletna porazka czy ujdzie na tle profesjonalnych programow?
    pozdr,
    DPP podobał mi się równe 10 minut, moim zdaniem szkoda czasu także na C1, samo wywołanie z RAW to nie wszystko, więc jak mogę to wszystko robić w jednym programie (PS) to na co mi inne?
    20Dset
    maj łeb...

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

Ktory najladniej wywoluje RAW'y z eosa 20d?
      Czy Ty przypkiem nie tęsknisz za kompaktem :wink: ?
      Na poważnie: co masz na myśli pisząc to co cytuję?

Czy firmware to kompletna porazka czy ujdzie na tle profesjonalnych programow?
      Jeśli chodzi o rozdzielczość to raczej tak. Porażka. Mam na myśli DPP.
      Kiedyś na dpreview autor BibblePro zapodał sample z różnych konwerterów. Najlepiej wypadł BibblePro, delikatnie gorzej ACR, DPP to była masakra. Wtedy na rynku nie było jeszcze C1. Teraz jest C1 i profile ETC.
      Najlepiej będzie jak wypróbujesz każdy. Ściągnij wersje testowe i do dzieła. Trzeba pamiętać o takich kwiatkach jak wplyw ustawień preferencji na wynik końcowy - BibblePro.
      BibblePro ma też najlepszy stosunek cena/możliwości. O ile pamiętam tylko $70.
      Spróbuj też ACR. Ustaw exposure/shadows na zero i zapodaj krzywą "a'la DPP" Tomka Knolla (0,0) (49,23) (60,40) (96,93) (197,205) (255,255) i zobacz czy wystarczy.
      Pamiętać trzeba o bandingu występującego w kanale niebieskim w modelu 20D. Najlepiej z tym radzi sobie C1 3.6
      the silence is deafening

Komentarz

• king_nothing
        Bywalec
        • 2005
        • 111

Zamieszczone przez gietrzy
        Czy Ty przypkiem nie tęsknisz za kompaktem :wink: ?
        Na poważnie: co masz na myśli pisząc to co cytuję?
        Nie mialem kompakta wiec nie mam za czym teskinic :wink:
        Chodzi mi o wiernosc kolorystyki, przenoszenie szczegolow, psikusy takie jak banding itp.
        "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

Komentarz

• gietrzy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 5727

Chodzi mi o wiernosc kolorystyki, przenoszenie szczegolow, psikusy takie jak banding itp.
          C1 plus profile
          the silence is deafening

Komentarz

• froolk
            Początki nałogu
            • 2005
            • 256

Reanimuję temat

Pochwalcie się proszę kto czego używa do wywoływania RAWów? Ja używam EOSViewer ale jestem srednio zadowolony - siła przyzwyczajenia.
            Bardziej poręczny i dający więcej możliwości jest DPP ale jakość wywołanej fotki - żenada. Canon powinien się wstydzić dołączać tak niedopracowane oprogramowanie
            A kolejne poprawki nie poprawiają końcowej jakości wywołanej fotki. Efektem końcowym (zdjęciem) EOSViewer bije go na głowę.

Komentarz

• snowboarder
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1358

Zamieszczone przez froolk
              Reanimuję temat

Pochwalcie się proszę kto czego używa do wywoływania RAWów?
              Tylko PS CS2. Niestety Adobe zdecydowalo, ze Camera Raw 3 nie bedzie dzialal
              z CS, wiec musisz update'owac do CS2, zeby go uzyc. Z drugiej strony trudno sie dziwic,
              bo to najlepsza rzecz w CS2! Bomba. Zapomnij o czymkolwiek innym
              (bylem beta-testerem CS2 przez kilka miesiecy, wiec CR3 ma opanowane ;-))

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez snowboarder
                Tylko PS CS2. Niestety Adobe zdecydowalo, ze Camera Raw 3 nie bedzie dzialal
                z CS, wiec musisz update'owac do CS2, zeby go uzyc. Z drugiej strony trudno sie dziwic,
                bo to najlepsza rzecz w CS2!

Tyle ze CS2 ma byc available "early June" a ja potrzebuje go na JUŻ !

Uzywam BreezeBrowser - sila przyzwyczajenia.
                Fileviewer powolny i kiepski, DPP szybki i kiepski.
                RawShooterEssentials - wygodny i szybki ale nieco zbyt automatyczny - mozna w nim poklikac, pobawic sie... ale wystarczy troszke z czyms przegiac i juz robi sieczke ze zdjec (nawet z TIFFow)... tak to jest z darmowym softem, Breeze jeszcze nigdy sieczki mi nie zrobil niezaleznie jak mocno przeginalem w nim z parametrami obrobki.
                Sieczka = artefakty widoczne po powiekszeniu obrazka, uniemozliwiajace precyzyjny retusz (widoczne przy 70% powiekszenia i wiecej).
                C1 - nie moge sie do obslugi przyzwyczaic choc lepszy od Breeza, szybszy, dokladniejszy, ladniej wyostrza i ladniej robi.
                Adobe Camera Raw jeszcze nie mialem okazji uzywac - PS Elements go nie obsluguje a na pelnego PSa to czekam na CS2.

Komentarz

• froolk
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 256

Dzięki - właśnie dumam jak i gdzie najtaniej kupić CS2

Komentarz

• froolk
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 256

Vitez zassij trial - bodajże 30 dniowy jest dostępny na stronach adobe.
                    Moje wrażenia podobne do tych Snowboardera - troszkę upiększone CS plus genialnie działający z 20D ACR. Z ACR 2,4 zdjęcia wyglądały jak trochę wyprane - tu jest GIT.
                    Nie wspomnę o automatyzacji i możliwości poprawiania zdjęć seryjnie - wygodne i działa
                    Reszta - nie warta zakupu dla posiadaczy CS. Ja nie mam CS więc chyba kupię CS2 - tylko ta cena. W innym wątku już o tym rozmawialiśmy.

Komentarz

• Lutek
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 560

Witam,
                      pozdr,
                      Chociaz ja mam 350D to jednak sie wypowiem :-)
                      Mnie ten program rozczarowuje.... nie daje tak naprawde nic wiecej niz File Viewer - mam problem z ostroscia... brakuje zaznaczenia punktu , ktory oznacza taka ostrosc jaka byla ustawiona w czasie robienia zdjecia... w rezultacie mamy potencjometr, ktory mozna krecić ale nie wiadomo gdzie się jest. Poza tym znacznie bardziej obciaza procesor i pamieć ram... testowalem na slabszym kompie i wyszło ze przy konwersji juz do jpg to co File wiever robi w 1,5 min ten robi 15-20 minut.... i wyrzucało ze jest za mała pamiec.
                      Oczywiscie wiem ze tamten komp był kiepski (Procesor a zwlascza RAM ale daje to pojecie o obciazaniu systemu przez program).

Pozdrawiam
                      Lutek
                      EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez froolk
                        Vitez zassij trial - bodajże 30 dniowy jest dostępny na stronach adobe.
                        Moje wrażenia podobne do tych Snowboardera - troszkę upiększone CS plus genialnie działający z 20D ACR.
                        O , trial otwierajacy RAWy z 20D i jeszcze slicznie je wywolujacy. Zycie mi ratujesz!

Ja nie mam CS więc chyba kupię CS2 - tylko ta cena. W innym wątku już o tym rozmawialiśmy.
                        No wlasnie... i dlatego sprobuje z upgrejdem 6.0 .

Komentarz

• snowboarder
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1358

Zamieszczone przez Vitez
                          O , trial otwierajacy RAWy z 20D i jeszcze slicznie je wywolujacy. Zycie mi ratujesz!

No wlasnie... i dlatego sprobuje z upgrejdem 6.0 .

Adobe niedawno przegralo pewien proces (szczegolow nie pamietam),
                          ma to zwiazek wlasnie z upgrade'owaniem do pelnego PS,
                          o ile sie nie myle, mozesz upgrade'owac z niepelnych starych wersji OEM.
                          Taka wersja na ebay to mniej niz $30 + $145 (amazon, free shipping)
                          za upgrade do CS2, dostepny oficjalnie JUZ a nie w Czerwcu.

Komentarz

• Tomasz1972
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3042

Wprawdzie posiadam 300D a nie 20D , ale problem wywoływania rawów mnie też dotyczy , więc mam małe pytanko : na co zwracać uwagę po wywołaniu do tifa różnymi programami ??? Może to mój brak doświadczenia , ale przy odbitkach 20x30 nie widzę różnicy :-(

Komentarz

• froolk
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 256

Piszę z doświadczeń z 20d (300d nie znam ale myślę, że podobnie):
                              DPP (Digital Photo Profesional czy jakoś tak) - tragiczna moira w cieniach, brak niektórych szczegółów (również w cieniach).
                              ACR 2,4 - złe odwzorowanie kolorów (jak gdyby wyprany) wymaga korekty na krzywych.
                              EOS Viewer - niezła jakość fotki i równocześnie tragiczna funkcjonalność programu.

ACR 3.0 - jak dla mnie bez wad

Innych programów nie znam więc ci nic o nich nie napiszę.

Komentarz

Pracuję...