Balans bieli tylko wg wzorca w 300D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • darpla
    Bywalec
    • 2004
    • 184

Balans bieli tylko wg wzorca w 300D

Zastanawiałem się czy z moim EOS-em jest coś nie tak, ale jednak wyczytałem opinię Tomasza Kulaka na temat balansu bieli i potwierdził,że prawidłowy można uzyskać wg wzorca. Co prawda przy świetle słonecznym balans automatyczny czy `słońce` sprawdza sie dobrze ale już w warunkach studyjnych to spory problem.

Just learning and learning about EOS Canon camera`s.
    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Re: Balans bieli tylko wg wzorca w 300D

Zamieszczone przez darpla
    Zastanawiałem się czy z moim EOS-em jest coś nie tak, ale jednak wyczytałem opinię Tomasza Kulaka na temat balansu bieli i potwierdził,że prawidłowy można uzyskać wg wzorca.
    Sorki za ignorancję, ale czym i kim do licha się tak podnieca-ć/sz? Kto to jest T.K.? Dla mnie kolejnym autorem testu typu "Master your 300D na 2. stronach w Chipie"
    Poczytaj co pisze Radek o ACR, inCamera a w ogóle wszystko tam sobie poczytaj --> www.cdrom.pl
    Odsyłam Cię na stronę 66. książki Bruca Frasera "Real World CameraRaw with Adobe CS"
    Jest tam kilka zdjęć przed i po kalibracji "na Gretaga". Będziesz się cieszył, że kupiłeś 300D a nie 1Ds :wink: ...
    Nie ma takiego aparatu, który by ustawił wszystko idealnie / neutralnie
    Zamieszczone przez darpla
    Co prawda przy świetle słonecznym balans automatyczny czy `słońce` sprawdza sie dobrze ale już w warunkach studyjnych to spory problem.
    A nie ma w 300D- wasia balansu w Kelvinach? Wtedy mierzysz lampy i spokój.

Od siebie mogę Ci polecić WhiBall jako idealne narzędzie do WB w terenie.
    W studio target rozmiaru A4 Gretag ColorChecker DC plus PS plugin inCamera
    the silence is deafening

Komentarz

• pejot
      Bywalec
      • 2004
      • 204

Sorki z ignorancję, ale... W tym problem, że po wprowadzeniu "wasiaware" nie ma możliwości mierzenia balansu w kelvinach.... Nie rozumiem, dlaczego tak na Darplę naskoczyłeś?... to co mu polecasz- owszem, kurcze, super, ale nie liczy się sam fakt, że ktoś próbując zdobyć jakąś wiedzę zadaje pytania, powołując się na kogoś innego niż mistrzowie?

Co do samego pytania Darpli- u mnie jakoś AWB sobie radzi- nawet, jak czasami w zamkniętych pomieszczeniach, w nocy, muszę robić zdjęcia z lampą. Kompletnie natomiast szaleje, jeśli robię zdjęcia nocne na zewnątrz, bez lampy. Ale to normalne. Ręczny balans- jak narazie spisuje się znakomicie w każdych warunkach.
      www.browarelefant.pl

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Zamieszczone przez pejot
        u mnie jakoś AWB sobie radzi- nawet, jak czasami w zamkniętych pomieszczeniach, w nocy, muszę robić zdjęcia z lampą.
        Z lampą to oczywiste. Aparat zna dobrze widmo swojej lampy.
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• darpla
          Bywalec
          • 2004
          • 184

U mnie przy oświetleniu pokojowym mam problem z balansem bieli, oczywiście z lampą jest super. Na dworze w nocy na statywie przy długich czasach naświetlania zdjęcia wychodzą bardzo ładne.

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

sprecyzuj super. dobry Balans, czy ladnie wyglada.

szczerze watpie czy w nocy AWB wyrabia
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• pejot
              Bywalec
              • 2004
              • 204

Na dworze w nocy na statywie przy długich czasach naświetlania zdjęcia wychodzą bardzo ładne.
              Jasne że ładnie, ale czy z poprawnymi barwami? Mi tam zielony śnieg się podoba, ale...

p.s. Zdjęcia w świetle zachodzącego słońca... z natury swojej mają pomarańczowy, ciepły odcień. W żadnym wypadku bym tego nie usuwał ze zdjęcia- bo tak powinno być, bo tak ja to widzę. Z drugiej strony, znam ludzi do tego stopnia "zafascynowanych" korekcją barw, że właśnie ten pomarańczowy nalot w pierwszej kolejności by usuwali...
              www.browarelefant.pl

Komentarz

• darpla
                Bywalec
                • 2004
                • 184

Super znaczy ze nie ma problemów z nieprawidłowo oświetlonym zdjęciami.

A na dworze doprawdy przy długich casach naświetlania zdjęcia są barwne i prawidłowo odzwierciedlają kolory.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

darpla, balans bieli nie ma nic wspolnego z "oswietleniem zdjec".

Kolory sa "prawidlowo odzwierciedlone" przy WB ustawionym na sloneczko. zawsze. w pokoju pod zarowka i w nocy. Ale to nie oznacza, ze WB jest zbedny. Po prostu dobry kolor to nie zawsze naturalny kolor.

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

Zamieszczone przez pejot
                    Nie rozumiem, dlaczego tak na Darplę naskoczyłeś?...
                    Źle mnie zrozumiałeś. Nie to było moim zamiarem.
                    Zamieszczone przez pejot
                    to co mu polecasz
                    RTFM

Zamieszczone przez pejot
                    - owszem, kurcze, super, ale nie liczy się sam fakt, że ktoś próbując zdobyć jakąś wiedzę zadaje pytania, powołując się na kogoś innego niż mistrzowie?
                    ???

pejot
                    o to mi chodziło - trzecia odpowiedź w wątku
                    the silence is deafening

Komentarz

• pejot
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 204

pejot
                      o to mi chodziło - trzecia odpowiedź w wątku Mr. Green
                      No i teraz jasne! Czytałem od drugiego wątku, skąd miałem wiedzieć, że są powiązane?
                      www.browarelefant.pl

Komentarz

• kml
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 74

Qrcze ja zawsze mam problem z balansem bieli i jest to JEDYNA wkurzająca mnie rzecz w DIGITALu. To znaczy nie zawsze ale jeżeli chodzi o zdjecia w pomieszczeniach i np z lampą (550ex) to zawsze mi coś nie pasuje :/ a najczęściej zdjęcia są jakieś za czerwone :/
                        gietrzy, czy da sie gdzieś to u nas kupić ?? http://www.rawworkflow.com/products/whibal/index.html i dlaczego są tam różne odcienie , biel i czerń ?
                        Rzecz druga to balans bieli w studiu z czym mam równierz małe problemy .. (10d) są jakieś dobre sposoby na ustawienie balansu bieli w studiu ??

help !

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez pejot
                          p.s. Zdjęcia w świetle zachodzącego słońca... z natury swojej mają pomarańczowy, ciepły odcień. W żadnym wypadku bym tego nie usuwał ze zdjęcia- bo tak powinno być, bo tak ja to widzę. Z drugiej strony, znam ludzi do tego stopnia "zafascynowanych" korekcją barw, że właśnie ten pomarańczowy nalot w pierwszej kolejności by usuwali...
                          Tak offtopicznie - przypomniales mi zdjecia moje Izy w swietle zachodzacego slonca. Bylo pare opinii "a skora to powjnna byc naturalna a nie pomaranczowa" "a bialka to powinny byc biale a nie zolte" ... eh to chyba wlasnie to o czym mowisz - specjalnie zostawilem taki kolor bo takie bylo oswietlenie w otoczeniu i tak to moje oczy widzialy... a sa wlasnie tacy co na sile "bo skora musi mie ctaki kolor a nie inny" .

Komentarz

• gietrzy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 5727

Zamieszczone przez kml
                            gietrzy, czy da sie gdzieś to u nas kupić ?? http://www.rawworkflow.com/products/whibal/index.html i dlaczego są tam różne odcienie , biel i czerń ?
                            Obejrzyj video tutorial

Jasnoszary - WB w rawie
                            Biały - biała pipeta w oknie Levels w PShopie
                            Czarny - czarna pipeta
                            Ciemnoszary - białoczarna

Zapomniałem dopisać, że biały, czarny, ciemnoszary używamy do jpega.

Zamieszczone przez kml
                            Rzecz druga to balans bieli w studiu z czym mam równierz małe problemy .. (10d) są jakieś dobre sposoby na ustawienie balansu bieli w studiu ?? help !
                            No w studio to bajka
                            Mierzysz kolorymetrem temp. barwową (Kelvin) lamp studyjnych i wpisujesz w aparat lub przy obróbce w rawie
                            the silence is deafening

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Jeszcze napisz gietrzy ile taki kolorymetr kosztuje .

Komentarz

Pracuję...