Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam, kupilem wywolywacz Fomadon excel W 27 do negatywow, drobnoziarnisty i niewiem jakiego mam uzyc czasu przy ilford pan 100, czy ktos z was mial doczynienia z tym specyfikiem?
w tabelce ktora byla dolaczona wraz z chemia jest z ilforda tylko ilford FP4PLUS 125, HP5 400 PLUS
ten 125 rozumie ze to jest czulosc iso, tak?
Wszystkie wątpliwości na temat wywoływaczy, filmow i czasow zazwyczaj rozwiewa http://www.digitaltruth.com/devchart.html
Jescze trzeba sobie tam znaleźć, że fomadon excel to praktycznie to samo co Kodak Xtol, czyli trzeba patrzeć na Ilford Pan i Xtol..
Szuklam sobie tam właśnie, szukam... i co ciekawe - nie widzę takiego zestawienia (-:
Jest dla FP4+ i HP5+, praktycznie dla wszystkich jest, ale dla zwykłych PANów Ilforda brak.
FP4+ to też PAN, o iso 125. HP5 ma 400. Ale według Ilforda to wyższa półka niż te zwykłe PAN (są droższe). Z Ilfordów robiłem tylko Pan F+ i FP4, przy czym ten pierwszy wołałem w Rodinalu (stara receptura AGFY, foma ma swój odpowiednik Fomadon R09 - bardzo praktyczny, trwały i uniwersalny wywoływacz, jednocześnie bardzo ekonomiczny) oraz w HAD'zie, a FP4 w D76.
Mogę zatem tylko google doradzić, google news i p.r.f ...
A swoją drogą - ile kosztował ten wywoływacz, gdzie go kupiłeś i na jaką ilość roztworu roboczego jest konfekcjonowany? Xtol to szybki wywoływacz i bardzo dobrze nadający się do forsowania. tylko ten kodaka jest drogi i pakowany tylko na 5 litrów )-:
Wszystkie wątpliwości na temat wywoływaczy, filmow i czasow zazwyczaj rozwiewa http://www.digitaltruth.com/devchart.html
Jescze trzeba sobie tam znaleźć, że fomadon excel to praktycznie to samo co Kodak Xtol, czyli trzeba patrzeć na Ilford Pan i Xtol..
Szuklam sobie tam właśnie, szukam... i co ciekawe - nie widzę takiego zestawienia (-:
Jest dla FP4+ i HP5+, praktycznie dla wszystkich jest, ale dla zwykłych PANów Ilforda brak.
FP4+ to też PAN, o iso 125. HP5 ma 400. Ale według Ilforda to wyższa półka niż te zwykłe PAN (są droższe). Z Ilfordów robiłem tylko Pan F+ i FP4, przy czym ten pierwszy wołałem w Rodinalu (stara receptura AGFY, foma ma swój odpowiednik Fomadon R09 - bardzo praktyczny, trwały i uniwersalny wywoływacz, jednocześnie bardzo ekonomiczny) oraz w HAD'zie, a FP4 w D76.
Mogę zatem tylko google doradzić, google news i p.r.f ...
A swoją drogą - ile kosztował ten wywoływacz, gdzie go kupiłeś i na jaką ilość roztworu roboczego jest konfekcjonowany? Xtol to szybki wywoływacz i bardzo dobrze nadający się do forsowania. tylko ten kodaka jest drogi i pakowany tylko na 5 litrów )-:
kupilem to tutaj w czechach, kosztowalo cos kolo 50kc czyli z 7zl na 1L
Jak sie uzywa takiego wywolywacza w proszku do negatywow? Jak juz rozrobie ten jeden litr, to mam wlac zalecane min 300ml,po wywolaniu wylac do zlewu? potem zostaje mi 700ml i moge wykozystac na 2filmy? troche malo:/ (jesli dobrze mysle)
Wczesniej uzywalem wlasnie tego fomadonu R09, ale czytalem ze nie jest najlepszy i polecono mi xtol - czeski odpowiednik excel.
Wczesniej sprawa byla prosta, 250ml koncentratu na kazdy film 10ml po uzyciu wylewalem do zlewu...
Fotografia analogowa zajmuje sie od pol roku i szukam jak najlepszych materialow do wywolywania.
Jesli znasz jakies inne rowne dobre specyfiki, to napisz (napiszcie) bede wdzieczny
O rany.. .o Xtolu (a zarazem fomadonie excelu) nic nie wiem... Takie proszkowe trzeba odpowiednio najpierw zrobić w wodzie - najczęściej w ~40 stopniach. Niektóre są dwuskładnikowe - wtedy ważna jest kolejność. Ale to zawsze jest w instrukcji.
D76 (i ID-11 ilforda, to praktycznie to samo) wystarcza 1 litr na 10 filmów. Przy każdym kolejnym wołanym filmie czas wydłuża się o 10%. tzn pierwszy film - czas nominalny, drugi +10%, trzeci: +20 ... dziesiąty: +90% - albo i dwa razy dłużej. Nie zapewnia to super powtarzalnosci, ale efekty MZ więcej niż zadowalające.
O tym W27 poszukaj... powinno być w instrukcji dołączonej - na ile filmów wystarcza i w jaki sposób używac. Wiem, że niektóre wywoływacze potrzebują ,,odpoczynku'' po jednym wołaniu, znaczy muszą sobie postać i się jakoś tam ,,zregenerować'', aby działać dalej.
Rodinal (i wszystkie R09) - używa się tego bardzo mało, 5ml, 10 ml na jeden film średnio. Po wywołaniu się wylewa, koncentrat czeka dalej. Wystarcza na BARDZO długo.
I jest bardzo dobry i uniwersalny. I fajny do eksperymentów - rozdcieńczenia 1+100, 1+200, wołanie przez całą dobę, wołanie w 12 stopniach itp (((-: Duuuzo informacji o tym znajdziesz na p.r.f.
Woła mięciutko, na niski kontrast, idelany do kopiowania na papier.
Używałem tylko tych trzech, przy cztm rodinalu najwięcej w różnych proporcjach i czasach, o innych nic nie wiem niestety.
Dobór wywoływaczy, proporcji, czasów ... i oczywiscie materiałów to sprawa indywidualna, sam musisz potestować co Ci najlepiej odpowiada. Zazwyczaj najlepiej będzie Ci odpowiadało to, co Ci najlepiej wychodzi. Dopracuj zatem najpierw jeden wywoływacz (np. rodinal - chyba najlepszy na początek), tak abyś z góry wiedział jaki efekt uzyskasz. A później można sobie eksperymentować z innymi. Wtedy dopiero jest porównanie.
Komentarz