Tamron 2875 vs Canon 2470L - niemiarodajny test ernesta:)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ErnestPierwszy
    Uzależniony
    • 2006
    • 734

Tamron 2875 vs Canon 2470L - niemiarodajny test ernesta:)

Zrobiłem szybki test, mój tamron kontra wypasiona L-ka kolegi
    Kilkanaście zdjęć, których nie ma co pokazywać, bo efekt widać gołym okiem na tym zrzucie z ekranu...
    ISO200 kontra ISO400, ale chyba nie ma to znaczenia.
    Aparat leżał na stole, zdjęcie zrobione przez samowyzwalacz, więc nie ma mowy o poruszeniu

Zero obróbki. JPG jakość 12.

100% kropy

Oryginalne zdjęcia:
    T2875f28iso40028mm.jpg
    2470L28iso20024mm.jpg
    Druga próba Canona:
    2470L28iso20024mma.jpg

Najciekawsze jest to, że kolega też się skarży na średnią ostrość na 24 mm i f2.8, ale na... 5D
    W sumie świetne kilo szkła. Superszybki i cichy AF i wg mnie lepszy balans bieli. Z tamrona zdjęcia są takie żółtoczerwone, z L-ki idealne kolory.
    Ale chyba ten egzemplarz ma jakiś problem...

Wrzuciłem jeszcze jedno zaskakujące porównanie:
    Tamron f2.8-28mm iso100 i Canon f4.0-24mm iso200.

Edit: Czytam sobie ten wątek i nie rozumiem, skąd te negatywne emocje... Czy ja piszę, ale gówno, tamron super, jest lepszy i ci co kupili L-kę to palanty? NIE!
    Mam zdjęcia swojej facjaty z 5D, którą zrobił mi dziś kolega "testowanym" obiektywem. Mydło i tyle. Tu są oczy (ostrość ustawiana była na nie). 1/200 lampa 70mm iso dosyć wysokie, ale to 5D (jest exif)!
    5D to już wg Pikczera minimum do tego szkła. Pewnie jest walnięte. Ale nie zgodzę się z Pikczerem, że trzeba aż 5D do tego szkła.

Sprawne w 100% szkło za blisko 5000 zł, podpięte nawet do 300D ma robić dobre technicznie zdjęcia. I piętnować trzeba Canona, że ma średni dział kontroli jakości a nie użytkowników, którzy od szkła PROFESJONALNEGO oczekują technicznie profesjonalnych rezultatów a nie ruletki
    Ostatnio edytowany przez ErnestPierwszy; 4745.
  • tomaj_2
    Bywalec
    • 2006
    • 247

Bez sensu...dla mnie zdjęcie z Canona jest po prostu nieostre i tyle..zresztą widać to po kartce w lewej częsci zdjęcia...w którym miejscu złapało ostrość na Tamronie a w którym na Canonie..
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Komentarz

• DoMiNiQuE
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3548

Na elce widac ewidentny BF.

Komentarz

• Skipper
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1112

rzeczywiscie bez sensu to musi byc jakas akcja dywersyjna opłacona przez Tamrona bo zdjęcie z Tamrona przy tych pozostałych jest po prostu sliczne

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• TOPOL
          Początki nałogu
          • 2004
          • 321

No to polecam to:

View the image quality delivered by the Canon EF 24-70mm f/2.8L USM Lens using ISO 12233 Resolution Chart lab test results. Compare the image quality of this lens with other lenses.

http://www.topol.pl

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7450

Przypomnę moje porównanie :

70 2.8 vs 75 2.8
            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Pikczer
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2578

Ale fajnie - znowu 24-70 zmiazdzone

Komentarz

• wawak
                Coś już napisał
                • 2007
                • 66

Zamieszczone przez ErnestPierwszy
                Zero obróbki. JPG jakość 12.

100% kropy

Oryginalne zdjęcia:
                T2875f28iso40028mm.jpg
                2470L28iso20024mm.jpg
                Druga próba Canona:
                2470L28iso20024mma.jpg

Najciekawsze jest to, że kolega też się skarży na średnią ostrość na 24 mm i f2.8, ale na... 5D
                W sumie świetne kilo szkła. Superszybki i cichy AF i wg mnie lepszy balans bieli. Z tamrona zdjęcia są takie żółtoczerwone, z L-ki idealne kolory.
                Ale chyba ten egzemplarz ma jakiś problem...
                Mam to szkło i bije ono na głowe Tamrona i trochę miej Tokine 28-70/2.6-2.8 ATX Pro

W twoich plikach nie mam EXIFów, więc jak sprawdzić, że to z tych szkieł, o których piszesz? A może z Pentacona?

Jesli Tamron robi tak świetne szkła, to dlaczego zawodowcy nie robią na Tamronach? Mniejsze, lżejsze, lepsze, ostrzejsze i tańsze. Nic tylko brać!

Tych spostrzeżeń, rewelacji nie podzielają profesjonalne testy, gdzie wszystkie niezależne przepadają, są lepsze inaczej
                Nie oznacza to, że są gorsze. Sa bardzo dobre w swojej, amatorskiej klasie.
                Gorsze są dlatego, by forumowicze mieli o czym pisać, zastanawiać się ile mm ma BF lub nie.

Moim skromnym zdaniem, troche lepszy byl stary 28-70/2.8 L USM Canona. Mial mniejsza aberr chroma w szerokim zakresie, co w "syfrakach" nie jest bez znaczenia.

Komentarz

• sadaman
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 294

ehhhh

no widać że po 17-40 przyszła kolej na 24-70 do zrównania z ziemią.
                  zaczynam się zastanawiać skąd bierze się ta "nienawiść" jakkolwiek by tego nienazwać.
                  panowie...dajcie spokój.
                  nie lepiej wziąść łopate i odgarniać śnieg a kobieta trudzież małżonka zrobi kilka fotek do kolekcji.
                  ............toż to kolejny temat bez końca / dna.................
                  Pucha i słoki

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7450

Zamieszczone przez Pikczer
                    Ale fajnie - znowu 24-70 zmiazdzone
                    To chyba jakaś nadinterpretacja. Powiedziałbym, że ostrość na tym samym poziomie, no tylko przebitka ceny miażdży..
                    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Pikczer
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2578

Zamieszczone przez Cichy
                      To chyba jakaś nadinterpretacja. Powiedziałbym, że ostrość na tym samym poziomie, no tylko przebitka ceny miażdży..
                      Oj...
                      Moja wypowiedz odnosila sie do zalozonego watku a, ze Ty wczesniej swoj test przytoczyles niz ja to napisalem... coz - dlatego tak sie zlalo :wink:

Komentarz

• ErnestPierwszy
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 734

Zamieszczone przez wawak
                        Mam to szkło i bije ono na głowe Tamrona i trochę miej Tokine 28-70/2.6-2.8 ATX Pro

W twoich plikach nie mam EXIFów, więc jak sprawdzić, że to z tych szkieł, o których piszesz? A może z Pentacona?
                        Bez przesady Wywalam exify, bo płacę za transfer i plik bez exifa jest kilkaset kB lżejszy...

Ja bardzo bym chciał 24-70, bo to świetne szkło. Tylko takie, które po podpięciu do body canona będzie normalnie działać.
                        Tamrona wybrałem z dwóch. Płacąc 1220 zł. Jak mam wziąć na kredyt 24-70 to wolałbym, aby szkło canona z linii profesjonalnej, za minimum 4400 zł działało OD RAZU superdobrze z body, które kosztowało drugie 4200 zł.

Jeśli robię kilkanaście zdjęć w ciemnym pomieszczeniu, tak PO PROSTU, z ręki, na stole, różnym przedmiotom to chcę, aby zestaw za 9000 zł robił PRZYNAJMNIEJ takie same lub ciut lepsze zdjęcia od zestawu za 5500 zł.

Dlaczego mam nie narzekać? Jeśli kupię szkło za 4-5 patyków to mam piać z zachwytu, tak żeby nikt się ze mnie nie śmiał, mimo że szkło mydli na 24 mm i f2.8? To bez sensu. Przecież po to się kupuje najdroższego zooma 24-70 na rynku, żeby czuć, że wydane pieniądze zwracają się za każdym naciśnięciem spustu migawki.

Gdyby mój Tamron nie miał wad to nie robiłbym porównań i testów. Tamron ma swoje wady, z których największą jest głośny i mylący się AF.
                        Proszę bardzo: tu FOTO tamron poległ - ostrość miała być na ucho kubka...

Komentarz

• arra
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1023

Czy dwa przypadkowe, niezbyt przemyslane zdjecia faktycznie moga byc jakakolwiek wyrocznia, zeby mowic o miazdzeniu? Bez jaj.

www.pbase.com/arra
                          R1+5D2
                          Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• Skipper
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1112

Zamieszczone przez sadaman
                            no widać że po 17-40 przyszła kolej na 24-70 do zrównania z ziemią.
                            zaczynam się zastanawiać skąd bierze się ta "nienawiść" jakkolwiek by tego nienazwać.
                            a wiesz ze zaczynam miec podobne odczucia
                            czytajać takie teksty ma wrażenie deja vu jakbym znów czytał wątek o 17-40

Ja bardzo bym chciał 24-70, bo to świetne szkło. Tylko takie, które po podpięciu do body canona będzie normalnie działać.
                            Tamrona wybrałem z dwóch. Płacąc 1220 zł. Jak mam wziąć na kredyt 24-70 to wolałbym, aby szkło canona z linii profesjonalnej, za minimum 4400 zł działało OD RAZU superdobrze z body, które kosztowało drugie 4200 zł.
                            może zacznijmy obstawiac które kolejne szkło Canona polegnie...?

ja stawiam na C 70-200 2.8 vs S 70-200 2.8
                            Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• KuchateK
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 4895

Mam 24-70 kupione pierwsze z brzegu, bez testowania. Moze nie najostrzejsze, ale jestem bardzo zadowolony. Liczac ile razy puknalem/stuknalem/upuscilem to juz bym musial ze cztery tamrony kupic w ciagu tych dwoch lat albo non stop serwisowac uszkodzenia Patrzac po ilosci sladow jakie mam na oslonie warto bylo
                              ...

Komentarz

Pracuję...