Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jak to jest w przypadku 30D a np. 1Ds Mark II
Czy 30D wytrzyma powiew śniegu, krople deszczu, szum piasku na wydmach... jak to jest tak w rzeczywistości? Bo wiem, że Jedynki mają znacznie większą wytrzymałość, niż nie-Jedynki, ale tak właściwie jaką mają te drugie...
Nie wiem, nie wiem... uszczelnienia, gumy... ile... jakie...
nie wiem jak jedynki ale moja trzystapiecdziesiatka byla juz na plazy, robila fotki w lekkim deszczu, zadymki snieznej jeszcze nie widziala ale to dlatego ze mamy taka zime jaka mamy
obiektywy (nie uszczelnianie) nie maja w srodku zadnych pylkow itp.. moze mam szczescie a moze po prostu uzywam sprzetu nie przekraczajac pewnej "granicy".. tak czy siak - rok uzytkowania w roznych warunkach i musze przyznac ze aparat to nie gabka ktora zasysa wode i przy okazji wszystko inne co napotka na swojej drodze 8)
Ja robiłem pare razy fotki 20D w lekkim deszczu i podczas jak śnieg trochę pruszył i jakoś się nic nie stało. piasek też wytrzymał.
Sądzę że nie ma się czego za bardzo obawiać. Oczywiście jakieś ulewy itp to co innego :wink:
Jak to jest w przypadku 30D a np. 1Ds Mark II
Czy 30D wytrzyma powiew śniegu, krople deszczu, szum piasku na wydmach... jak to jest tak w rzeczywistości? Bo wiem, że Jedynki mają znacznie większą wytrzymałość, niż nie-Jedynki, ale tak właściwie jaką mają te drugie...
Nie wiem, nie wiem... uszczelnienia, gumy... ile... jakie...
Nie wiem jak na plaży ale w śniegu w zimie i na deszczu 20-tka sprawdzała się bez pudła.
Pozostaje jeszcze kwestia, że szczelność body to nie wszystko.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Witamy na Canon-Board - w raju dla sprzetowych onanistow. Czuwaj!
P.S.
Wybacz, nie moglem sie powstrzymac
jakos kilka dni temu zobaczyłem jakiegos jego posta i nawet zastanaiwałem sie czy ktoś sie czepi stopki
ja z 30D byłem na nartach jeździłem z nią po lodowcu (nigdzie indziej sniegu nie było ) nawet mi wypadła w zaspe i nic piachem równiez dostałą kilka razy jak i deszczem...
odpukac działa choc czasem mam obawy jak długo jeszcze
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple
Pozostaje jeszcze kwestia, że szczelność body to nie wszystko.
Ale jak wrzucę 30D na 24-105 to szczelność powinna być przyzwoita. Warunki mają być normalne. Bez ulew. Byłem ciekaw jak się sprawują uszczelnienia w praktyce. A jeśli chodzi o stopkę, to chyba dobrze, że mogę sobie za kilka tygodni pozwolić na TO, a nie na jakieś badziewie, które będzie gorsze niż moja N93.
Ale jak wrzucę 30D na 24-105 to szczelność powinna być przyzwoita. Warunki mają być normalne. Bez ulew. Byłem ciekaw jak się sprawują uszczelnienia w praktyce. A jeśli chodzi o stopkę, to chyba dobrze, że mogę sobie za kilka tygodni pozwolić na TO, a nie na jakieś badziewie, które będzie gorsze niż moja N93.
wiesz... N93 ma obiektyw Carla Zeissa wiec ja bym tak lekko nie oceniał co jest lepsze
BTW 100% onanista lub mitoman który niby mimochodem przemycił cóz ma za komórke
Witam
Dwa dni przed sylwestrem wybrałem się z moim 20D na Babią górę było to w czasie kiedy w beskidach temperatura spadła poniżej zera Na samym szczycie było z minus milion stopni wilgotność była spora bo cały szczyt tonął w chmurach. 20-tka spisywała się bez zarzutu nawet po tym jak nieopatrznie wyjąłem ją w schronisku z plecaka i błyskawicznie mi zaparowała aż ociekała wodą. Wyjąłem baterie otarłem suchą szmatką i schowałem z powrotem, odpaliłem dopiero na drugi dzień i wszystko jest ok. Ale raczej wątpię by taki wstrząs wytrzymał nieszczelny obiektyw całe szczęście miałem ELis .
Pozdrawiam a na dole umieszczam fotkę z Babiego szczytu
podobnie miałem ja, robiłem zawody pływackie na basenie. wyjąłem sprzęt i cały zaparował. ciekło z niego. podsuszyłem suszarką i robiłem zdjęcia. nic się nie stało.
W piątek fociłem jakąś firmówkę przez 6 godzin na siekącym po oczach deszczu przerywanym tylko chwilowo porywistym wiatrem. Sucho miałem tylko w gaciach i w butach. Obie piątki ciągle na deszczu, z lampami, przecierane czasem rękawem mokrej kurtki. Z aparatami nic się nie działo. Ponieważ takie warunki pogodowe to normalna sprawa zapewniam Was, że sprzęt jest w stanie znieść zdecydowanie więcej niż Wam się wydaje.
zapewniam Was, że sprzęt jest w stanie znieść zdecydowanie więcej niż Wam się wydaje.
chyba nie wiesz ilu ludzi przez takie podejscie pozegnalo sie ze sprzetem 8)
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
chyba nie wiesz ilu ludzi przez takie podejscie pozegnalo sie ze sprzetem 8)
Przy moim fotoprzerobie, sposobie pracy z aparatami, ich traktowaniem i fakcie, że nie miałem nigdy najmniejszych problemów z puszkami wnioskuję, że raczej wiem, o czym piszę. A że ktoś sobie myśli, że z dlsr-em może postępować jak z EOS3 czy 1V, to już jego sprawa i koszty serwisowe.
Zwróć jednak uwagę na to, że większość ludzi przy mżawce nie wyjmie aparatu, "bo się zepsuje". A to juz zwykła głupota.
Komentarz