Makro: odwrotne mocowanie obiektywu
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
jestem pod wrazeniem
pomysl z lampa bomba!
P.S
niedawno widzialem fotki ludzi, ktorzy uzywaja wrac z kompaktami obiektowow od zenita i tez osiagaja calkiem niezle rezultaty
-
Jedyny komentarz jaki mi się nasuwa, to "O k*wa"
Oko muchy powala
Komentarz
-
Typowy patent, dużo ludzi tak robi makro. Taki lens to po prostu soczewka, tylko że dobrej jakości. Próbowałem kiedyś tego z 300d, ale nie mam cierpliwości.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
a jak to jest z ustawieniem ostrosci? ktorym obiektywam sie ostrzy? tym wlasciwym czy tym odwroconym ? :wink: a moze obydwoma ? :wink:Komentarz
-
na rozum tym właściwym. ale przede wszystkim ostrzy się zbliżając się i oddalając od obiektu. ruszanie ostrością obiektywów ma sens raczej do ustawienia skali odwzorowania\.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
-
Zamieszczone przez Tomasz Golinskina rozum tym właściwym. ale przede wszystkim ostrzy się zbliżając się i oddalając od obiektu. ruszanie ostrością obiektywów ma sens raczej do ustawienia skali odwzorowania\.
trosze za duzo z tym zabawy jak dla mnie ...chyba jednak wole poswiecic ma cierpliwosc na zbieranie na pozadny obiektyw macro :wink:Komentarz
-
totez rozwiazanie to nie jest dla Ciebie a dla posiadaczy kompaktów :wink:trosze za duzo z tym zabawy jak dla mnie ...chyba jednak wole poswiecic ma cierpliwosc na zbieranie na pozadny obiektyw macroKomentarz
-
Wątpie czy jakikolwiek obiektyw makro bez dodatkowych gadżetów pozwoli zobaczyć oko muchy (tylko gdybanie). Zawsze jeszcze można próbować zestawu manualny lens (np. Sonnar)+mieszek.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
-
Podzielam wątpliwość. Swoją Sigmą makro nie byłbym w stanie zrobić zdjęcia z tak dużym zbliżeniem. Dlatego owe dodatkowe niezbędne gadżety to m.in. pierścienie i mieszek.Zamieszczone przez Tomasz GolinskiWątpie czy jakikolwiek obiektyw makro bez dodatkowych gadżetów pozwoli zobaczyć oko muchy (tylko gdybanie).Komentarz
-
Ale do pierścieni i mieszka nie potrzebny jest obiektyw makro. Makro w obiektywie sprowadza sie chyba tylko do tego, że większy jest zakres regulacji ostrości, czyli jest to to samo co daje pierścień lub mieszek.
Chyba, że konstrukcja obiektywów makro jest jakoś wyspecjalizowana dodatkowo.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
-
Ja podziwiam właśnie cierpliwość i determinację autora pomysłu, wiem ile się namęczyłem z ustawieniem ostrości przy 300mm z nakręconą soczewką +4 dp. na tych zdjęciach głębia ostrości to od 0,5 mm do może 2 mm, a te robale są żywe. Nie zadziała w takim układzie żaden AF, i ostrość łapie się tak jak pisał Tomasz ruszając aparatem. PODZIWIAM
pozdrawiamKomentarz
-
Z dobrze ustawioną lampą można trochę poprawić GO mocno domykając przesłonę.
BTW. Gdzieś widziałem fotę sklejoną z kilku(nastu) w celu powiększenia GO. Jakaś martwa mucha, kompakcik, koleś strzelił X fotek i fotoszopował. Efekt niezły. Jak znajdę link, to podrzucę.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
-
Tomek, napisałeś wcześniej, że wątpisz aby obiektywem makro udało się sfotografować oko muchy bez dodatkowych gadżetów. Więc podzieliłem tę wątpliwość i podałem dla przykładu 2 "gadżety". Pierścienie jak i mieszek, które pozwalają zwiększyć skalę odwzorowania oddalając obiektyw od matrycy i przez to uzyskać skalę odwzorowania > 1:1 czyli od tej, którą prawdziwy obiektyw makro zapewnia.Zamieszczone przez Tomasz GolinskiAle do pierścieni i mieszka nie potrzebny jest obiektyw makro. Makro w obiektywie sprowadza sie chyba tylko do tego, że większy jest zakres regulacji ostrości, czyli jest to to samo co daje pierścień lub mieszek.
Chyba, że konstrukcja obiektywów makro jest jakoś wyspecjalizowana dodatkowo.
Polecam zerknąć na zestaw p. Arkadiusza Stopy http://www.stopa.cso.pl/technika/index.html , który z powodzeniem wykorzystuje mieszek połączony z EF 100/2.8 Macro (zawsze jestem pod wrażeniem, gdy patrzę na ten sprzęt
)
Więc kompletnie nie rozumiem Twojej odpowiedzi.
Komentarz
-
Komentarz
Komentarz