Canon 28-300/3.5-5.6 EF-L IS USM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sekal

Canon 28-300/3.5-5.6 EF-L IS USM

Od pewnego czasu chodzi za mna ten obiektyw.
    Ogolnie to szukam w miare uniwersalnego szkla o duzej rozpietosci ogniskowej.
    Co myslicie o tym obiektywie?
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez Sekal Zobacz wpis
    Co myslicie o tym obiektywie?
    Ciężki, wielki, ciemny, b.drogi.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Skipper
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1112

sam o niego pytałem a nawet podpiąłem pod aparat w sklepie i powiem Ci ze zakres ogniskowych jest zaje....sty ale jednak nie przekonało mnie to bo...

Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz wpis
      Ciężki, wielki, ciemny, b.drogi.
      tam swiatło 5,6 wg specyfikacji jest juz od 70mm w góre... słabo jak za 9 tysięcy...

ale jesli nie masz czasu wymieniac szkieł, 2 body lub nie chcesz ich dzwigac a jeździsz na wyscigi gdzie w pełnym słoncu musisz zrobic zdjęcia bolidom/motocyklom.. a przy okazji jakąs panoramke toru wyscigowego(i Ci za to płacą) to ma sens zakup takiego szkła ale moim zdaniem tylko w takiej lub analogicznej sytuacji
      Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• Sekal

To co polecacie w zamian ?? Bo nie spotkalem nic lepszego na runku.

Komentarz

• Skipper
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1112

a co chcesz fotografowac? jaki zakres ogniskowych Cie interesuje? ile możesz kasy na to wyłozyc?

ciezko odpowiedziec na takie pytanie bez wiedzy o tym do czego ma to słuzyc

Komentarz

• FOTOGRAF
            Uzależniony
            • 2005
            • 762

moze sigma 50-500? zbiera ona bardzo dobre opinie!
            Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• Sekal

Szukam uniwersalnego zooma ze stabilizacja.
              Mam taki arsenal :
              EF 50/1.8 II, EFS 18-55/3,5-5,6 i EF 80-200/4,5-5,6
              W planach mam szeroki kat Tamron SP AF17-35mm f/2,8-4 Di LD Aspherical [IF]

To 28-300 zalatwilo by mi noszenie innych szkiel. Jesli chodzi o cene to cena 28-300 nie jest przeszkoda.

Sigma 50-500 nie ma stabilizacji. Dzis bawilem sie 80-400 z stabilizacja ale jest makabrycznie ciemny
              Ostatnio edytowany przez Gość; 8816.

Komentarz

• Skipper
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1112

to kup sobie Canon 24-105/4L IS i 70-200/4 (lub 2.8 ) L IS i masz problem z głowy bo choc to dwa szkła a nie jedno ale za to znacznie lepsze rozwiazanie od wczesniejszego a podobne pieniadze (przy 2.8 troche wieksze)

a reszte szkieł sprzedaj

edit

albo zamiast 70-200 L IS kup sobie 100-400 L IS i masz jeszcze wiekszy zakres ogniskowych
                Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

Komentarz

• Sekal

Propozycja dosc ciekawa. Ma ktos moze inne ??

Canon EF 24-105 mm F4.0 L - nie macie zaproponowac czegos innego ?? Troche szkoda $ na dublowanie ogniskowych.
                  Ostatnio edytowany przez Gość; 8816.

Komentarz

• Sekal

A co myslicie o Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM zamaist anon EF 24-105 mm F4.0 L.
                    Wczoraj spedzilem upojny wieczor z Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM i jestem mile zaskoczony stosunkiem jakosc / cena.

Komentarz

• Driver
                      Zablokowany
                      • 2005
                      • 786

A co myslicie o Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM zamaist anon EF 24-105 mm F4.0 L.
                      Wczoraj spedzilem upojny wieczor z Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM i jestem mile zaskoczony stosunkiem jakosc / cena.
                      A co mamy myśleć ? My go nie chcemy kupić tylko Ty
                      podoba ci się ? Odpowiada ci jakosć fot ? Cenowo też ci pasuje ? To na co czekasz ? aZ ktoś napisze ze to kicha i bedziesz szukał kwadratowych jaj ?

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18776

Szukam uniwersalnego zooma ze stabilizacja.
                        Mam taki arsenal :
                        EF 50/1.8 II, EFS 18-55/3,5-5,6 i EF 80-200/4,5-5,6
                        W planach mam szeroki kat Tamron SP AF17-35mm f/2,8-4 Di LD Aspherical [IF]

To 28-300 zalatwilo by mi noszenie innych szkiel. Jesli chodzi o cene to cena 28-300 nie jest przeszkoda.

Sigma 50-500 nie ma stabilizacji. Dzis bawilem sie 80-400 z stabilizacja ale jest makabrycznie ciemny
                        No ale ten 80 - 400 to jest raptem o jedną działkę przysłony ciemniejszy od tego co chcesz kupić. (Jeśli mówimy o: Sigma APO 80-400mm F4.5-5.6 EX OS). Także to jest też częściowa odpowiedź na Twoje pytanie, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że jasność tego 28-300 spada błyskawicznie.

Zamieszczone przez Driver Zobacz wpis
                        A co mamy myśleć ? My go nie chcemy kupić tylko Ty
                        podoba ci się ? Odpowiada ci jakosć fot ? Cenowo też ci pasuje ? To na co czekasz ? aZ ktoś napisze ze to kicha i bedziesz szukał kwadratowych jaj ?
                        No nie da się zaprzeczyć że na tak postawione pytanie (A co myślicie o...?)sprowadzamy rzecz do dyskusji o gustach, a to jak wiadomo strata czasu.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• KKE
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 162

28-300L to troche egzotyczny obiektyw. Widzialem ze urzywaja go czasami zawodowi reporterzy, czesto z fleshem...

Jezeli cena Cie nie odstrasza i nie chcesz zmianiac obiektywow, to chyba dobry wybor.

W tym zakresie ogniskowych jakosc optyczna jest na pewno najlepsza na swiecie. Nie porownywalbym go jednak z 80-400, bo 28 i 80 to jednak duuuza roznica.
                          1D i obiektywy Canona

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12208

To co polecacie w zamian ?? Bo nie spotkalem nic lepszego na runku.
                            jedno body + krotki zoom
                            drugie body + tele zoom

nie latwiej?
                            wagowo to samo wyjdzie pewnie
                            www albo tez flickr

Komentarz

• snarz
                              • 2011
                              • 9

Odp: Canon 28-300/3.5-5.6 EF-L IS USM

Odświeżam wątek. Czy ktoś użwa przedmiotowego obiektywu? Rozważam zamianę 24-105 i 70-300 właśnie na 28-300 którego cena spadła do akceptowalnego poziomu. Z obecnych szkieł jestem w pełni zadowolony ale irytuje mnie zmienianie obiektywów w Canonie (wcześniej używałem Pentax'a i pod względem ergonomii to bajka w porównaniu do C). Posiadam jeszcze Sigmę 12-24 więc po kupieniu 28-300 posiadałbym zakres ogniskowych od 12 do 300 tylko przy pomocy 2 obiektywów. Fotografuje głównie krajobraz więc na świetle specjalnie mi nie zależy bo i tak korzystam ze statywu.

Komentarz

Pracuję...
                              X