body do kalibracji

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marekb
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2273

body do kalibracji

może temat juz był ale nie mam czasu szukać- wysyłam po N. Roku do serwisu body,
    bo po moich "testach" mam BF z 50/1,4 i 17-40-(podobny na ile można porównać)
    z tamronem od 28 do ok 50mm jest ale znośny a potem coraz lepiej i osiągając 75mm jest ok.
    i teraz pytanie czy wysłać tylko z 50/1,4 czy z dwoma canonami (wtedy tamron przejdzie chyba w FF?? ) , czy ze wszystkimi szkłami (wtedy boję się że uśrednią i bedzie kicha ze wszystkimi)
    doradźcie coś
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

najlepiej do nich zadzwonic i sie spytac - raczej powinni poprosic o caly zestaw zeby sprawdzic czy wszytko jest OK z kazdym szklem
    Instagram

Komentarz

• marekb
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2273

dzwoniłem i miła pani poinformowała mnie że najlepiej z obiektywem- wywnioskowałem,że ze wzgl. na małą GO przy używaniu 50-tki wyślę właśnie ją a boję się że jak wyślę wszystkie trzy to uśrednią i ustawią mniejsze zło i potem na żadnym nie bedzie na "zero". mam zamiar kupić 70-200 i wtedy znów bede wysyłał wszystkie by skalibrować?? ponadto z tamronem i tak mi nic nie zrobią...

Komentarz

• szandor
        Uzależniony
        • 2005
        • 624

Na Żytniej kalibrują body do obiektywu referencyjnego ( prawdopodobnie jest to C85/1,8 ), a następnie do tak skalibrowanej puszki kalibrują szkła. Tak przynajmniej było w moim przypadku. Życzę ci, zadowolenia z tej operacji, oraz wszystkiego najlepszego w nowym roku
        Ostatnio edytowany przez szandor; 3107.
        Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
        R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• marekb
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2273

dzieki za życzenia i wzajemnie, ale jeszcze jedno pytanko czy jesli kalibruja potem szkła do body to czy skalibrują też tamrona czy tez bez sensu jest go wysyłać??

Komentarz

• szandor
            Uzależniony
            • 2005
            • 624

W serwisie na Żytniej kalibrują tylko szkła canona. Mojego tamrona nie chcieli kalibrować.
            Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
            R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• amper
              Bywalec
              • 2006
              • 123

podłącze sie z małym pytaniem
              z moim 30D mam "odchył" 4mm z jednym obiektywem na "+" z drugim na "-"
              czy z tak małym "odchyłem" lepiej udac się na kalibracje czy przesadzam?
              30D + 300 + słoiki
              www.tereba.net

Komentarz

• tymin3
                Bywalec
                • 2005
                • 102

Zamieszczone przez amper
                podłącze sie z małym pytaniem
                z moim 30D mam "odchył" 4mm z jednym obiektywem na "+" z drugim na "-"
                czy z tak małym "odchyłem" lepiej udac się na kalibracje czy przesadzam?
                to zalezy z jakiej odleglosci, gdzies bylo napisane ze to jest w "normie" w dosyc dlugim artykule o zasadach dzialania Af
                E1, E3

http://www.fotostudio.zambrow.org

Komentarz

• sadaman
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 294

Pytanie o linka

Tymin napisał
                  to zalezy z jakiej odleglosci, gdzies bylo napisane ze to jest w "normie" w dosyc dlugim artykule o zasadach dzialania Af
                  A czy mógłbyś w wolnej chwili odnaleźć wskazywany przez ciebie artykuł i podać do niego link - za co byłbym ci bardzo wdzięczny!!
                  Dziękuję
                  Pucha i słoki

Komentarz

• marekb
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2273

wysłałem sprzęta ze wszystkimi szkłami na Żytnią i zobaczymy co bedzie jak wróci...??

Komentarz

• JaBlam
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1304

A ja mam do tego kilka innych pytan. Cieszylem sie jak glupi z mojej 30D, robilem sobie testy na wydrukowanej podzialce, wszedzie lapalo gdzie chcialem na najwiekszej dziurze , Niezaleznie czy byla to 50 1.8 Canona czy 105 2.8 Sigmy czy 28-75 2.8 Tamrona. A zawod spotkal mnie w momencie kiedy zaczalem pstrykac na odleglosc. Fotografowalem tablice ogloszeniowe (ze wzgledu na ostre krawedzie literek) znajdujace sie o jakies 10 metrow i okazalo sie ze we wszystkich przypadkach zdjecia byly nieostre. Przy duzych dziurach jak i przy mniejszych. DOpiero gdzies tam w okolicach F 10 bylo tak w sumie ok. Sam nie wiem czy za duzo oczekuje? wydawalo mi sie ze nawet jesli mam pelna dziure i ostrze w punkt to on powinien byc ostry? Odlegloscc za duza?

A drugie moje pytanie jest takie. Czy probowal ktos na zytniej kalibrowac body "od reki"? Mam rodzine w Wawie wiec jakbym jechal do nich na 3 dni, to bym chcial w tym czasie skalibrowac body zamiast wysylac i czekac nie wiadomo ile. Czy zdarzyly sie przypadki ze zamiast poprawic to cos spartolili? Np. Ostrzy na odleglosc a przy zblizeniach juz nie )

CO w momencie kiedy fotki w ogole ostre nie sa? Zalozmy ze AF lapie punkt ostrosci prawidlowo potwirdza ostrosc dzwiekiem , ale mimo tego foto nie jest ostre (np litery maja miekkie brzegi .

Markub daj koniecznie odpowiedz jak juz dostaniesz spowrotem. Mam 2 szkla Canona i 2 Sigmy oraz tego Tamrona 28-75 . Akurat Sgma jest Macro no i wiadomo. W tej dziedzinie chyba ostrosc to sprawa pierwszorzedna.
                      Ostatnio edytowany przez JaBlam; 4940.

----------------------------------------
                      Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez JaBlam
                        A drugie moje pytanie jest takie. Czy probowal ktos na zytniej kalibrowac body "od reki"?
                        Z tego co muflon opisywal to nie jest takie hop-siup, bo trzeba pokrecic troche w body i porobic troche fotek az sie skalibruje... watpie by sie az tak nudzili. No chyba ze nazywasz sie Gudzowaty czyjakmutam .
                        Minimum 24 godziny. W 3 dni powinni sie wyrobic o ile czegos nie spartola .

Czy zdarzyly sie przypadki ze zamiast poprawic to cos spartolili? Np. Ostrzy na odleglosc a przy zblizeniach juz nie )
                        http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=232
                        Jak i caly watek polecam.
                        Wprawdzie p13ka w polowie 2005 roku z nimi sie meczyl. Moze juz sie upowszechnil ten "problem" i nauczyli sie sprawnie i poprawnie kalibrowac.
                        Cos dawno nie widzialem narzekania a i kilka pochwal widzialem na skutecznosc kalibracji na Zytniej, wiec szansa spora jest na sukces.

Komentarz

• marekb
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2273

wysłałem też z tamronem wg sugestii Pani z serwisu ale chyba w nim nie bedą grzebać?? jutro mam dzwoinić co i jak..8) A tamron na gwarancji jeszcze i może ktoś wie czy w razie FF lub BF można go reklamować??

Komentarz

• himi
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 2638

Pytanko może lamerskie, ale jak przy wysyłce sprzętu do kalibracji wyglądają koszty i kto je ponosi jeśli body jest na gwarancji?

Komentarz

• JaBlam
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1304

Jesli body jest na gwarancji no to z tego co wiem koszty wysylki i kalibracji spadaja na Canona... Ale u nas w dziwnym kraju to roznie bywa

----------------------------------------
                              Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

Pracuję...