Nocna fotografia - poziom szumu w 20d/30d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ynse
    Coś już napisał
    • 2006
    • 76

Nocna fotografia - poziom szumu w 20d/30d

Witam,

Bawię się głównie fotografią nocną i ostanio zastanawiam się nad zmianą wysłużonego Nikona D70 na nowszy sprzęt. Głównym moim kryterium jest niski poziom specyficznego szumu pochodzącego od elektroniki (tzw. amp noise). Nikon generalnie w większości aparatów ma z tym problem (w nowym D200 też). Wprawdzie "ciemna klatka" usuwa go kompletnie, ale przy 20 min. ekspozycjach podwojenie czasu zrobienia jednego zdjęcia zaczyna robić uciążliwe.

Wobec tego pytanie: jak wygląda w typowych warunkach np. 5 min ekspozycja ciemnego pokoju z zalożonym dekielkiem w 20d/30? Poziom normalnego szumu interesuje mnie mniej (zresztą Canon ma tu dobra opinię), chodzi mi bardziej o trudne normalnie do usunięcia rozjaśnienia przy brzegach. Czy jest tu jakiś "nocny marek", który używa któregoś z tych aparatów na codzień (znaczy się na conoc ).
    Nocna fotografia
  • liquidsound
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1956

20min ekspozycja?? Co Ty fotografujesz idealnie czarny pkt z przyslona 32 i piecioma filtrami polaryzacyjnymi zalozonymi??:grin:
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• amper
      Bywalec
      • 2006
      • 123

fotografia otworkowa jak sądzę
      też się bawiłem ale na 350D z 30d jeszcze nie próbowałem
      30D + 300 + słoiki
      www.tereba.net

Komentarz

• snow
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1145

A czy to istotne co fotografuje?

Komentarz

• ynse
          Coś już napisał
          • 2006
          • 76

Ale ja naprawdę fotografuję w nocy . Z tym, że są to często noce bezksiężycowe, poza miastem, a fotografowanym przedmiotem np. obrót gwiazd. Fotografii otworkowej jeszcze nie próbowałem .
          Nocna fotografia

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez ynse
            Wobec tego pytanie: jak wygląda w typowych warunkach np. 5 min ekspozycja ciemnego pokoju z zalożonym dekielkiem w 20d/30?
            Jak już jest dekielek to po co ciemny pokój? Przyznaję że w kwestii fotografii dekielków jestem cienki .
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• ynse
              Coś już napisał
              • 2006
              • 76

Zamieszczone przez Kolekcjoner
              Jak już jest dekielek to po co ciemny pokój? Przyznaję że w kwestii fotografii dekielków jestem cienki .
              Tak wyłącznie na wszelki wypadek. Czasem ten dekielek nie jest wystarczająco szczelny. Na forum DPReview przez dwa tygodnie trwał raban z powodu zdjęcia z założonym dekielkiem z Pentaxa K10D. Plamy przy kilkuminutowym naświetleniu pojawiły się na środku (!) i po bokach klatki. Dla mnie ewidetnie światło przenikało jakąś szczeliną, można było próbować zgadywać kształt dekielka od środka...

Niestety nie widziałem analogicznych testów ze sprzętu Canona.
              Nocna fotografia

Komentarz

• Matsil
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2022

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                Rozwija się nowy trend w fotografii - kto zrobi ciemniejsze zdjęcie z jak najdłuższym czasem :smile: .
                R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Mac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2063

A może kto ma body z najmniejszym szumem matrycy
                  EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• ynse
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 76

Nie no, świetnie się chłopaki bawicie, ale niech któryś na dobranoc ustawi swoją zabawkę na 20 min i rano napisze jak to jest z szumem elektroniki (widać już na ekraniku).

Mac, tu nie chodzi o szum matrycy, tylko szum od elektroniki aparatu. Wygląda zupełnie inaczej (ciężkie do usunięcia jasne plamy na brzegach klatki) i jest poważnym problemem dla tych co nocami nie śpią tylko z aparatem łażą...
                    Nocna fotografia

Komentarz

• Nemeo
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1757

Zamieszczone przez ynse
                      Tak wyłącznie na wszelki wypadek. Czasem ten dekielek nie jest wystarczająco szczelny. Na forum DPReview przez dwa tygodnie trwał raban z powodu zdjęcia z założonym dekielkiem z Pentaxa K10D. Plamy przy kilkuminutowym naświetleniu pojawiły się na środku (!) i po bokach klatki. Dla mnie ewidetnie światło przenikało jakąś szczeliną, można było próbować zgadywać kształt dekielka od środka...
                      Chyba nigdy nie zrozumię Nikonowców.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

Panowie, może tak dla odmiany na temat? Pytanie chyba jest proste.
                        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• ynse
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 76

Dzięki Tomaszu za wsparcie.

Długie czasy naświetlania oznaczają mnóstwo problemów sprzętowych do których producent swoich aparatów nie przystosował (patrz Nikon, ale nie on jeden). Mam nadzieję, że u Canona wygląda to lepiej, bo przynajmniej jako jedyny ma na koncie wyprodukowanie cyfrówki dla amatorów nocnego nieba - 20DA.
                          Nocna fotografia

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

nie bede miarodajny, bo mam tylko 10D pozbawione bajerow w rodzaju dark frame substraction (jak to jest po naszemu?). robilem zdjecia na czasach siegajacych 5-10 minut i rewelacja to to nie jest. ale moze rzecz techniki. u mnie problemem bylo nagrzewanie matrycy widoczne w rogach.

przyklady:

obie foty po jakies 5-6 minut.

natomiast znam przyklady z 20D gdzie wyglada to niezle.
                            chyba ten facet http://www.photo.net/photos/Arkady bedzie najlepszym dowodem, ze sie da. pozwole sobie mala wersje z plfoto podlinkowac

ekspozycja ponad godzine. i bangla
                            www albo tez flickr

Komentarz

• ynse
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 76

O, właśnie o tym pisałem. Matryca w takich miejscach nagrzewa się od jakiejś elektroniki tuż obok. U mnie po 20 min trzeba czasami kadrować zdjęcie...

Dzięki Akustyk za odnośniki. Wprawdzie informacji o redukcji szumów nie znalazłem, ale była szansa, że zimą nie było to tak istotne... Co ciekawe, z komentarzy pod zdjęciami Arka Stachowskiego wynikało, że komentujący nie mają bladego pojęcia jak powstały jego nocne zdjęcia... Deja vu? :P
                              Nocna fotografia

Komentarz

Pracuję...