Baterie a Lampa 580 ex

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Baterie a Lampa 580 ex

Witam
    Sluchajcie mam pytanie co do zasilania lampy 580. Wlozylem Paluszki energizer i okolo 50-60 zdjec i padla. Co zrobic co stosowac czy akumulatorki ??
    Jakies rady
    Czekam i pozdrawiam
  • kanonier
    Bywalec
    • 2006
    • 100

550EX i 580EX to bardzo mocne lampy
    potrzebuja duzo pradu
    na alkalicznych to majatek stracisz
    tylko jakies sensowne akumulatorki ratuja sprawe
    Canon 1D Mk.IIn, 24-70/2.8L, 70-200/4L IS, itd itp

Komentarz

Jakie sensowne

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

ja uzywam wymiennie dwa komplety GP2500 i Energizer2500 - nie widze roznic w ich dzialaniu... no i straczaja na naprawde dlugo
        Instagram

Komentarz

• tomaj_2
          Bywalec
          • 2006
          • 247

550EX to lampa starszego typu...większe zużycie prądu itd....z 580EX będzie lepiej...Ja używam (do 550EX) 4x 2500mAh Energizer a teraz Duracell...Te pierwsze wytrzymały ponad rok...tzn. nadal działają, ale po kilku dniach są już rozładowane Te nowe...mam 2 miesiąc i jeszcze ich nie ładowałem
          Takie właśnie możesz sobie kupić....i będą Ci na długo starczyć...
          Uważaj tylko na jakieś no-name które mają podobno 3000mAh ...lepiej kupić firmówki.
          Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
          Moje wypociny

Komentarz

No bo jak wlozylem bbaterie to byl moment a ustawienia lampy np Cn maja wplyw

Komentarz

• borkomar
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1083

Ja mam Energizer i Sanyo po 2500 mAh i sobie bardzo chwale.
              Odnośnie Cfn ja osobiście niewiele korzystam, choć jest opcją która wyłącza błysk a nie wyłącza wspomagania AF co jest czasem przydatne.
              Pozdrawiam
              5D +

Komentarz

• mkwiek
                Uzależniony
                • 2006
                • 862

ja używam duracell 2500 z serii supreme i GP 1600. i nawet GP 1600 starczają na dość długo
                jedyny problem dla mnie to ich ładowanie. mam jakąś ładowarke z allegro - MW8168 i ładuje z 6 godzin
                dla mnie to za długo, ale już upatrzyłem GP U-Smart, góra godzina i naładowane
                I am FX

Komentarz

• borkomar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1083

Zamieszczone przez mkwiek
                  ale już upatrzyłem GP U-Smart, góra godzina i naładowane
                  Nie ma co przesadzać z ta prędkością ładowania.Uważam że 3h ładowarka do 2500mAh to max co powinno się kupować jeśli chcemy dość długo cieszyć się naszymi akumulatorkami
                  5D +

Komentarz

• mkwiek
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 862

Zamieszczone przez borkomar
                    Nie ma co przesadzać z ta prędkością ładowania.Uważam że 3h ładowarka do 2500mAh to max co powinno się kupować jeśli chcemy dość długo cieszyć się naszymi akumulatorkami
                    zdania są podzielone na ten temat. wiadomo - zmniejsza się żywotność akumulatora ale o ile? załóżmy że mają wyrzymać standardowo 1000 ładowań bo tyle producent zapewnia. załóżmy, że my tylko nałądujemy je 500 razy, to ładowane w pół godziny powinny wytrzymać 300 ładowań. nie wiem czy ja kiedykolwiek nałąduje jakikolwiek akumulator 300 razy
                    I am FX

Komentarz

• borkomar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1083

zdania są podzielone na ten temat. wiadomo - zmniejsza się żywotność akumulatora ale o ile? załóżmy że mają wyrzymać standardowo 1000 ładowań bo tyle producent zapewnia. załóżmy, że my tylko nałądujemy je 500 razy, to ładowane w pół godziny powinny wytrzymać 300 ładowań. nie wiem czy ja kiedykolwiek nałąduje jakikolwiek akumulator 300 razy
                      Przecież to Twój wybór - ja tylko podpowiadam.
                      Pozdrawiam
                      5D +

Komentarz

• mkwiek
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 862

borkomar - ale powiedz, bo może z doświadczenia wiesz ile taki akumulator faktycznie pożyje, bo ja czerpie dane z ulotek producentów. nie wiem jak to się ma do real-life

ile % mniej pozyje jak będę ładował pół godziny zamiast 3?
                        I am FX

Komentarz

• borkomar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1083

borkomar - ale powiedz, bo może z doświadczenia wiesz ile taki akumulator faktycznie pożyje, bo ja czerpie dane z ulotek producentów. nie wiem jak to się ma do real-life

Nie wiem dokładnie musiałbyś fachowców podpytać - ja się do takich nie zaliczam w tej materii.
                          Wiem tyle, że w procesie ładowania 3h aku są napradwe gorące, aż boje się pomyśleć jak gorące będą po ładowaniu ładowarką 1h.
                          5D +

Komentarz

• kanonier
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 100

Zgadywanie, ze pozyje 300 razy zamiast 1000 jest tylko zgadywaniem.

Mam akumulatorow kilkadziesiat, rozne firmy, rozne pojemnosci ...
                            Czasem jeden z partii padnie po 10 razach !!!
                            To jakby bardzo daleko do 300 !?

Nie ma metody na prorokowanie, to tylko akumulatorki AA.
                            Trzeba miec wiecej niz 4szt
                            Canon 1D Mk.IIn, 24-70/2.8L, 70-200/4L IS, itd itp

Komentarz

• Rpoto
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 159

Zamieszczone przez cron
                              Co zrobic co stosowac czy akumulatorki ??
                              Jakies rady
                              Czekam i pozdrawiam
                              TU sobie możesz poczytać o aku i ich wadach i zaletach z doświadczenia użytkowników.

W sumie ważne:
                              1. Coraz więcej urządzeń jest na aku AAA ( R3 ) i AA ( R6 ), czyli warto kupić dobrą ładowarkę (możliwość ustawienia prądu ładowania, kontrola pojemności) lub dwie (druga szybka).
                              Możliwość zrobienia zdjęcia uważam, że jest ważniejsze niż żywotność aku.
                              2. Większość no-name jest warte około 60% znamionowej pojemności,
                              MaxXCELL 3200, dają realnie ok.2250mA. Czyli nie dużo mniej od w/w przez kolegów, a cena 50% mniejsza.
                              3. Kupować tam, gdzie można wymienić aku. Pojemność zestawu to pojemność najsłabszego aku.

Osobiście używam MaxXcell i trzymają długo.

Było to już dyskutowane. O aku i ładowarkach.
                              Czytam. Czytam.
                              Robert
                              Kalibrajce na Wyspach

Komentarz

Pracuję...