Zamiennik BG-E2 Delta - moje wrażenia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trampek9
    Coś już napisał
    • 2005
    • 60

Zamiennik BG-E2 Delta - moje wrażenia

Witam

Chciałbym się z wami podzielić wrażeniami z uzywania zamienika gripu do 20d/30d firmy Delta.
    Po pierwsze cena o 50% mniejsza od oryginału jest bardzo zachęcająca i jesli ktoś nie ma pieniędzy a nie moze obejść się bez gripu to jest to jedyna alternatywa. Jakość wykonania niestety nie jest taka jaką bysmy chcieli ale wiadomo że jest to tańszy zamiennik. Całość jest BARDZO plastikowa sprawia wrażenie trzeszczącej zabawki niestety. Skóropodobna okleina sprawia wrażenie słabo przyklejonej. Komora bateri jest inna - otwiera się z boku i wysywa się rynienka do której pakujemy baterie. Mnie to nie przeszkadzało ale jesli ktoś potrzebuje szybko wymieniać baterie jest to utrudnienie. Kolejny problem to niedokładne dopasowanie gripu do boduw wyniku czego istenieje niewielka szczelina ok 1mm pomiędzy nimi. Na dodatek połączenie nie jest sztywne i grip poprostu rusza się. Trzymająć za sam grip w zdjęciach pionowych (zwłaszcza w połączeniu z cięższym obiektywem i lampą) potrafi on odgiąć się na tyle że przerywa się styk pomiędzy zaminiikiem a body wewnąrz komory baterii w body co kończy sie odcieciem zasilania i wyłączeniem aparatu (trzeba podtrzymywać też body druga reką aby było lepiej). Najgorsze jednak jest to że zamiennik tak jak wadliwa partia gripów źle wskazywała poziom baterii i aparat się wyłączał (dopiero zakup gripa z nowej serii zlikwidowała ten problem). Być może z innym body byłoby dobrze z moim jednak Delta działa źle.

Tak więc jesli mamy potrzebe mieć niezawodny solidnie wykonany grip który nie zaszkoczy nas w czasie pracy to musimy wydć kasę na oryginał. Do zastosowań amatorskich jest wystarczający o ile nie będzie źle wskazywał poziomu baterii.

Pozdrawiam
    Piotrek Wolak "trampek"
    EOS 20D + BG-E2 + EOS 50E + BP-50 + 17-40 4,0 + 70-200 4,0 + 50 1,4 + 85 1,8 + 550EX
  • mkwiek
    Uzależniony
    • 2006
    • 862

to pięknie - ja go oglądałem i tak źle nie wyglądał, ale takie rzeczy najlepiej ocenić kiedy się je uzytkuje
    a więc będę trzymał się zdania mojej żony - "Przecież nie będziesz kupował podróbki do takiego sprzętu " i tu ma rację
    dozbieram...
    Ostatnio edytowany przez mkwiek; 5737.
    I am FX

Komentarz

• MMM
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4250

Ta podróba jest jakościowo podobna do podróby BGE3, tyle że handlarze chcą być cwani i skoro oryginalny BG-E2 jest droższy od BG-E3 to też chcą więcej zarobić. Więcej niż 200zł nie warto za to zapłacić.
      Digart

Komentarz

• trampek
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1546

troszke szkoda bo sie napalilem. ale zeby znowu za kawalek plastiku dawac 650 zl. chyba kupie ten zamiennik bo i tak 20d pozostaniemoim aparatem zpasowym do 5d..
        R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Paweł Grabowski
          Początki nałogu
          • 2004
          • 343

A ja bede sie trzymal zdania zony kolegi , ze do takiego sprzetu tandety kupowac nie bede. Tez sie napalilem na ten grip delty ale po przeczytaniu recenzji zdecydowanie wezme oryginal Canona.

Pozdrawiam i jak ktos cos jeszcze moze o tym zamienniku napisac to bede wdzieczny, bo to moze tylko jeden egzemplarz taki felerny byl.

Paweł
          EOS 5 | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0 | 24-105IS/4.0 | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Komentarz

• kartel
            Bywalec
            • 2005
            • 165

Ja o gripie wogóle moge zapomnieć... żona nie pozwala... Ale jakbym mógł brałbym oryginał:grin:

Komentarz

• zawojanin
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 21

Hej. Ja mojego BP z Delty do 350d, użytkowałem zaledwie przez pare minut, bo po przykręceniu do statywu rozpadł się na pół!!! Jego konstrukcja jest TRAGICZNIE pomyślana. Część, która jest przykręcona do aparatu jest połączona za pomocą 6 śrubek o dł 4mm wkręconych do plastiku z resztą gripu... więcej pisać nie muszę. Mogli ściągnąć konstrukcję np.: z BP do EOS 50. Nie wiem jak to jest rozwiązane w oryginale ale zamiennika odradzam kupować. Pozdrawiam

Komentarz

• nicnikt
                • 2006
                • 7

Zamieszczone przez mkwiek
                to pięknie - ja go oglądałem i tak źle nie wyglądał, ale takie rzeczy najlepiej ocenić kiedy się je uzytkuje
                a więc będę trzymał się zdania mojej żony - "Przecież nie będziesz kupował podróbki do takiego sprzętu " i tu ma rację
                dozbieram...
                Zona zapewne powie to samo jak bedzeisz chcial jej kupic podrobke perfum lub jakiegos kosmetyku
                :grin:
                Warrington Wedding And Portraits Photography

Komentarz

• Mac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2063

Z tego co piszecie wygląda, że zamiennik jest bardzo kiepsko wykonany a próbuje się go sprzedawać za nie małą cenę.
                  Osobiście wybrałem oryginał zaraz po kupnie 30D. Żona jednego z kolegów na rację, do dobrego body szkoda kupować byle co? Poza tym gripa nie kupuje się codziennie.
                  EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Jacek Deka
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 356

Zastanawiam się na ile różni się zamiennik firmy HAHNEL od tej DELTY:
                    http://www.allegro.pl/item160888642_...jak_bg_e2.html

Komentarz

• gawryl
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 810

@trampek9
                      zdaje mi sie, ze aby Twoja ,,recenzja'' byla pelniejsza trzeba by bylo wspomniec jeszcze o niezawodnosci sprzetu i jego wytrzymalosci na ,,dluzsza mete'' - czyli o rzeczach, ktore wyjda po kilkumiesiecznym uzytkowaniu (moze nawet polrocznym?).

jest ktos w stanie dorzucic swoje obserwacje po dluzszym korzystaniu z zamiennika?

p.s.
                      temat zamiennika interesuje mnie, bo przez chwile rozwazalem zakup gripa-podrobki, ale dawno juz z tego ,,wyroslem''
                      350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• mkwiek
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 862

Zamieszczone przez Jacek Deka
                        Zastanawiam się na ile różni się zamiennik firmy HAHNEL od tej DELTY:
                        http://www.allegro.pl/item160888642_...jak_bg_e2.html
                        http://canon-board.info/showpost.php...89&postcount=9
                        I am FX

Komentarz

• brodafidela
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 74

podróba gripa - wrazenia

Mam zamiennika canona BG-E3, skleconego przez deltę. Generalnie jest ok. Siedzi dobrze, okleina w porządku. jedna wada (choć może to w moim egzemplarzu) to spust pionowy. Wchodzi głębiej - na początku myślałem że nie działa. W porównaniu do spustu aparatu to dno kompletne. Trzeba mocno wcisnąc żeby strzelił fotkę. Niby to szajbka - ale przy fotach gdzie liczy sie reflex - czasem sie człek spóźni. Straśnie ten spust dziadowski i tandetny. Jak popstrykasz na gripie to w aparacie przez dwie foty nici z ustawiania - po prostu wcisksz go na maxa i zamiast pomiaru masz fote. Człowiek to takie zwierze - do wszystkiego sie przyzwyczai. ja tam kupiłem zamiennik, za to jadą do mnie piękne szkiełka ....
                          Poza tym da sie przezyć - byłem z nim na bliskim wchodzie, na pustyni itp. działa. W każdym razie przy zakupie radze sprawdzić spust.

brodafidela
                          brodafidela

Komentarz

• Thunder
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 307

To ja tylko dodam ze oryginal tez trzeszczy i tez nie dolega idealnie do aparatu. Spodziewalem sie ze bedzie wykonany jescze lepiej. Nie ma jednak zadnego problemu zeby cos nie stykalo. Mozna tez pewine trzymac za grip w pionie a wyjmowanie baterii jest bardzo szybkie i bezproblemowe. Ogolnie calosc prezentuje sie bardzo dobrze ale biorac pod uwage cene mogloby byc jescze lepiej

Wniosek zatem jeden, chcesz byc zadowolony musisz niestety (mimo kilku minusow) kupic oryginal...
                            Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Komentarz

• mkwiek
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 862

Zamieszczone przez Thunder
                              Wniosek zatem jeden, chcesz byc zadowolony musisz niestety (mimo kilku minusow) kupic oryginal...
                              amen
                              ja myślę podobnie, dlatego nie mam jeszcze gripa dozbieram, ale najpierw szkła
                              I am FX

Komentarz

Pracuję...