Witam WSzystkich - Ostatnio (poczatek Grudnia 2006) znalazlem u kogoś na forum Canona link do strony (wydaje mi się że nawet do www.pbase.com) o czlowieku który stworzyl specialną "maszynę" do makro fotografi. Bazowal on co prawda na NIKONIE, ale maszyna to taka wielka szyna z wmontowanym aparatem dolaczone dwie lampy, elektroniczy spust migawki. WYGLADALO TO JAK KOSIARKA DO TRAWY :-D Czy ktos ma ten LINK ??? To bylo gdzies w postach o MAKRO. Bede wdzieczny Za wszelką pomoc.
Extremalne Makro / Macro
Zwiń
X
-
Extremalne Makro / Macro
Tomasz Welerowicz, DUBLIN, Inowrocław, Toruń,
Canon PowerShot PRO1, EX430, Canon EOS 40D, 17-40, 70-200, 50 F1.8.Tagi: Brak -
Widzę, że kolega połknął bakcyla makro fotografii. Polecam Tobie wystawę Adama Adamskiego w Toruniu, niektóre zdjęcia powalają. Zresztą planujemy wraz z Adamem planujemy plenerek makro dla zainteresowanych forumowiczów ale to już w 2007 roku.EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
-
Tu jest chyba wszystko.
http://canon-board.info/showthread.php?t=13176&page=4
Strony Arka Stopy. Tam jest to samo do Canona, chyba.
Patrz technika i zestawy.Komentarz
-
to cos z linka Rpoto wygląda jak maszyna obleznicza ze średniowiecza
nie trzeba na to pozwolenia na bron?
a na powaznie ja słyszałem o wariacie ktory robił macro teleskopem wiec... w tej dziedzinie jest spore pole do popisu dla kogos z zacieciem adama słodowego
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + AppleKomentarz
-
no bylo cos takiego
ale modyfikacje ogromne ;-) wlacznie z migawka w aparacie ;-)Komentarz
-
-
Poza tym ten zestaw jest tak skonfigurowany na konkretne ustawienia że nie ma tam za bardzo miejsca na kreatywność
I skala odwzorowania wcale nie ekstremalna ;P
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
Galeria WWWKomentarz
-
Oj z tą kreatywnością to bym nie przesadzał. "Właściwe narzędzie dla właściwych rąk" - może komuś właśnie taki zestaw pozwala być kreatywnym. Tak na prawdę 95% zależy od tego kto trzyma ten zestaw
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Gość skonstruował swoistą machinę do robienia makro. Mam tylko pytanie gdzie przyjemność uchwycenia momentu i zrobienia zdjęcia. To wygląda jak przyrząd do robienia idealnych zdjęć.EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
-
Ale to jest ustawione na jedną odległość, jedno powiększenie, chyba również jeden czas i przysłonę dostosowane do lamp - gdzie tu miejsce na eksperymenty?
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
Galeria WWWKomentarz
-
nie przyszło Ci do głowy iż to urzadzenie to wynik wielu eksperymentów ktore doprowadziły do zoptymalizowania ustawien sprzętowych tak iż to cos jest dokladnie tym czym ma byc i niczym wiecej?
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + AppleKomentarz
-
Imho taki sprzet to tylko poczatki zabawy ;-), ogromny wplyw na zdjecie wciaz ma fotografujacy, ustwaienie sily blysku, GO, wybieranie tla, wybieranie obiektu, czy w locie czy nad roslinka kadru: z boku, z przodu, z gory ;-) itd itd, poza tym jet to przepustka do niespotykanej do tej pory powtarzalnosci i mozliwosci uchwycenia naprawde ciekawych okazow w takiej formie w jakie ich jeszcze czlwoiek nigdy nie ogladal ;-), mysle ze taki sprzet jest sweitnym pretekstem do jakiejs wyprawy np w tropiki ;-) ciekawe czy by to tam dzialalo rownie sprawnie ?
EDIT:
poza tym "koles" wciaz nie powiedzial ostatniego slowa i ciagle eksperymentuje... tym razem z kroplami i glosnikiem
Komentarz

Komentarz