Eos 5d i 135/2,8 soft focus

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 1czarek1
    Coś już napisał
    • 2006
    • 67

Eos 5d i 135/2,8 soft focus

Jak w temacie czy ktoś robił takim zestawem zdięcia i czy ten obiektyw jest godny zakupu do eos 5D jeśli tak proszę o opinie lub przykładowe fotki .
    2x EOS R3,
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Nie chcę nabijać postów pisząc o czym czego nie miałem w ręku, ale wydaje mi się że to dosyć dziwne połączenie z uwagi na zabytkowość tego obiektywu.
    Zajrzyj na:
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...28sf/index.htm
    Digart

Komentarz

• 1czarek1
      Coś już napisał
      • 2006
      • 67

Ale te testy są dla nie pełnej klatki :-) czy lepiej się zainteresować 85/1,8
      2x EOS R3,

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

a soft focus mozna zalatwic jedna akcja w PS ;-) i szklo jest chyba przeżytkiem ;-)
        Instagram

Komentarz

• Gizzmo
          Początki nałogu
          • 2004
          • 266

Mysle jednak ze takiego efektu jaki daje to szklo nie da sie zalatwiac w PS, chociaz guru w tym temacie nie jestem. Nie mniej jednak lepiej kupic 100 f/2.0 lub 85 f/1.8 do portretu a nie szklo ktorego efekt mazna otrzymac przez zastosowanie filtrow.
          EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• beachcomber
            Początki nałogu
            • 2005
            • 271

olej to szklo - kup 1.8 85 mm i ciesz sie ostroscia - jak potrzebujesz czegos rozmytego, to wtedy dzialaj w PS

Komentarz

• Jac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4813

trzeba by miec dwa zdjecia z tego szkla (najlpeiej w pelnej rozdzielczosci) jedno z SF a jedno normalne ale z tego co wiedze na stronie canona to taki efekt nie jest trudny do zrobienia

135 z SF___________________135______________________135 z PS

oczywiscie top sa rozne kadry a zrobienie tego zajelo mi 10 sek ;-) ale mozna by sie z tym dluzej pobawic... w kazdym razie efekt mozna symylowac z bardzo durzym podobienstwem
              Instagram

Komentarz

• 1czarek1
                Coś już napisał
                • 2006
                • 67

Na SF mi nie zależy pytam o fotki robione normalnie bo nie jest to drogi obiektyw i czy warto go kupić czy lepiej pare zł dozbierać i kupić 85/1,8
                2x EOS R3,

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Nie warto.
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• oskarkowy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2513

Zamieszczone przez Jac
                    a soft focus mozna zalatwic jedna akcja w PS ;-) i szklo jest chyba przeżytkiem ;-)
                    Jac, pokaż tę akcję..
                    A, od razu napiszę o czym myślę. Bardzio cieżko jest dorobić taki sposób zmiękczania, jaki proponuje np. zeiss softar. To jest po prostu unikalne na tyle, że nie zrobisz tego w PS. Jeśli się będę mylił, to pokaż proszę większy wycinek jakiegoś kadru przed i po, a nie minaturki, nan których można zrobyć wszystko.
                    Ostatnio edytowany przez oskarkowy; 29.
                    Jarek

Komentarz

• oskarkowy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2513

Zamieszczone przez 1czarek1
                      Na SF mi nie zależy pytam o fotki robione normalnie bo nie jest to drogi obiektyw i czy warto go kupić czy lepiej pare zł dozbierać i kupić 85/1,8
                      Czarku: w portrecie między 85 a 135mm jest przepaść, będą to zupełnie inne zdjęcia. Co do samego zmiękczania, to lepiej nakręcać dedykowany filtr, niż bawić się tym zabytkowym, nieostrym i powolnym szkłem.
                      Jarek

Komentarz

• 1czarek1
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 67

Czyli lepiej sobie kupię 85/1,8 :-)
                        2x EOS R3,

Komentarz

• Gizzmo
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 266

Albo 100 f/2.0
                          EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• Saurus
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 269

A jakie filtry dają taki efekt? Oczywiście nie mam na myśli filtrów w PS chociaż jak możesz to podaj też, Jac, z czego korzystałeś
                            Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
                            "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• oskarkowy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2513

Zamieszczone przez Saurus
                              A jakie filtry dają taki efekt? Oczywiście nie mam na myśli filtrów w PS chociaż jak możesz to podaj też, Jac, z czego korzystałeś
                              Szukasz filtrów duto lub soft (zeiss softar, marumi silky soft itp),wszelkie inne.
                              Problem jest taki, że praktycznie każdy z tych filtrów daje zupełnie inny sposób zmiękczania. Dodatkowo najczęściej występują w kilku stopniach zmiękczenia.

Sprawę komplikuje fakt, że bardzo trudno jest znaleźć przykłady działania konkretnych filtrów w różnych warunkach.
                              Na przykład filtry zeissa skupiają się głównie na zmiękczaniu jasnych partii obrazu, przez co ciemne zostają ostre (np rzęsy). Niestety bardzo słabo zachowują się pod światło, co bardzo komplikuje sposób ich używania.

Zerknij, co się dzieje w świałach na welonie i bezpośrednio nad nim.
                              Jarek

Komentarz

Pracuję...