Padła ładowarka czy bateria?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • reed
    • 2006
    • 6

Padła ładowarka czy bateria?

Witam.

Na początek chciałbym się przywitać od ponad miesiąca jestem ścześliwym posiadaczem dSLR-a marki Canon EOS Digital Rebel. Kupiłem aparat używany i spisuje się znakomicie Chociaż ma przebieg ok 40.000 .... Mimo to aparat działa wyśmienicie i nie mam z nim najmniejszych problemów no może poza jednym o którym niżej...

Ponieważ jest to aparat ze znacznym przebiegiem to bateria oryginalna nie trzyma tak jak za czasów swojej młodości. Postanowiłem więc zakupić baterie (zamiennik) http://allegro.pl/item137683265_cano..._tandety_.html
    U tego Pana. Przesyłkę z baterią dostałem szybko więc jak tylko dostałem włożyłem do aparaciku (była naładowana w połowie) i chodziła. Jak się rozładowała to postanowiłem ją naładować. Mam ładowarkę oryginalną (CB-5L) [zestaw kupilem w KIT-cie ] włożyłem akumulator do ładowarki a tu... żadnej reakcji dioda nie pulsuje Spróbowałem za jakiś czas, wkładałem chyba z 10 raz i nic. W związku z czym postanowiłem odesłac akumulator do Sprzedawcy jako uszkodzony. Pan uprzejmie mi wymienił akumulator i po paru dniach miałem kolejny nowy (zapakowany oryginalnie w folie - tak jak poprzedni) tym razem poszedł od razu do ładowarki i.... niestety ten również się nie ładuje.

W związku z tym mam pytanie. Co jest nie tak? Głupio już mi odsyłać po raz kolejny akumulator :/

Zaznaczę, że akumulator z aparatu (oryginalny) ładuje się szybko-normalnie i bez problemu....

W związku z tym w czym tkwi problem?

Słyszałem, że te abterie czasem mają jakąś elektronikę - może ten mój zamiennik nie ma i dlatego tak się zachowuje?

A może dlatego że to jest model Rebel a nie 300D i ładowarka od amerykańskiej wersji nie będzie ładować tego akumulatora?
    Canon 40D + 28-135 f/3.5 - 5.6 IS USM
    Canon Rebel + 17-85 f f/4 - 5.6 IS USM
    Speedlite 430EX
  • Olszewski
    Uzależniony
    • 2006
    • 782

A spróbuj włożyc oryginalny akumulator. Mimo ze nie trzyma jak za swojej młodoscie to jakas reakcja ze strony ładowarki powinna byc.

I proponowałbym nie kupowanie baterii litowo-polimerowych a litowo-jonowe np. NB-2LH.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• reed
      • 2006
      • 6

Zamieszczone przez Olszewski
      A spróbuj włożyc oryginalny akumulator. Mimo ze nie trzyma jak za swojej młodoscie to jakas reakcja ze strony ładowarki powinna byc.
      Pisałem wyżej że akumulator oryginalny ładuje się bez problemu
      Speedlite 430EX

Komentarz

• r65
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 44

Mam to samo. Odpowiedzią sprzedawcy było: " należy użyć innej ładowarki".
        Okazuje się, ze ogniwa MaxCell'a nie są kompatybilne z oryginalnymi ładowarkami Canona.
        FF z FF po serwisie, EOS33+BP, 17-40L, 135 2L+TCx2 II, 85 1.8, 50 1.4.

Komentarz

• reed
          • 2006
          • 6

Aha rozumiem, czyli bateria jest jak najbardziej sprawna? W takim wypadku pozostaje mi albo dokupienie nieoryginalnej ładowarki albo kupienie innej bateryjki?
          Speedlite 430EX

Komentarz

• Mac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2063

Słowem kolejny przejaw wynalazków MaxCell'a. Słowem te akku nie są kompatybilne ale za to są tanie
            EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• liquidsound
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1956

Dzieki za przestroge, wiem czego nie kupowac. W takim razie co kupowac??
              1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
              Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• Olszewski
                Uzależniony
                • 2006
                • 782

Przepraszam nie zauważyłem

http://allegro.pl/item149786893__f%5...l_1600mah.html

ciekawe czy ten akumulator byłby kompatybilny.

Komentarz

• Rpoto
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 159

Mam te i działąją na wszystkich ładowarkach.
                  Mam 3 ładowarki wersje euro i amerkańską oraz podwójną.
                  Czyli można polecić te na ogniwach przemium gold.
                  Jest jeszcze fotoset tam chyba najtańszy oryginał canona.
                  Nie można traktować serio tych pojemności.
                  Te 1950mA chodzą podobnie do oryginałów, które mają 1390mA.
                  Dobrze jest jak zamiennik ma ok.60% tego co napisane.
                  Czytam. Czytam.
                  Robert
                  Kalibrajce na Wyspach

Komentarz

• marekb
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2273

ja w fotopanoramie zakupiłżem unomat i mam wrażenie że lepszy od canona kiedyś miałem do kamrey ładowarke tej firmy i straszna kicha więc z wileką dozą niepewności podchodziłem do zakupu alem zadowolon na 100wke

Komentarz

• lon
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 36

Polecam akumulatorki Premium Gold działają bez zarzutu z oryginalnymi ładowarkami.

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Ja niezmiennie polecam te. Kompletne non-name ale dobre (oczywiście ładują się w oryginalnej ładowarce).
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• reed
                          • 2006
                          • 6

Czyli to również te : http://allegro.pl/item146142747_akum...0d_bp_511.html

Akurat w święta teraz będę w Zgorzelcu to sobie podjade i od razu wypróbuje jak będą dobre to kupie dwa :P.

Teraz pytanie a co z tamtym akumulatorem co kupiłem :/ Do wyrzucenia

Szkoda, że nie zajrzałem tutaj wcześniej :/
                          "Mądry polak po szkodzie" :/
                          Speedlite 430EX

Komentarz

• comatus
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 725

A czy nie lepiej kupić jakieś o pojemności 2500 mAh? Powinny chyba działac dłużej....

Komentarz

• Olszewski
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 782

comatus - akumulatorki 2500 mAh to pic na wodze. Normalnie sa one maksymalnie 1200 mAh. 2500 mAh to tylko chwyt marketingowy. Rozmawiałem nt. tych akumulatorków i powiedział mi to co napisałem Ci powyżej.

Komentarz

Pracuję...