Jaki telekonwerter do 70-200/4L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kaktus

Jaki telekonwerter do 70-200/4L

Witam wszystkich.
    Potrzebuję uzbroić 20D w zoom-a.Po kilkudniowym wertowaniu forum zdecydowałem się na 70-200/4L (2,8 odpada z powodów finansowych)
    Jednak to 200mm nawet z mnożnikiem może okazać się niewystarczające. Potrzebny więc będzie telekonwerter 1,4 lub 2x.Znalazłem takie:
    Canon Extender x2 II - 1350 zł
    Canon Extender x2 - 1150 zł
    Canon Extender x1.4 II - 1320 zł
    Soligor telekonwerter x2 CD7 AF-S Digital - 550zł
    Kenko telekonwerter x2 AF MC7 -400zł

Czy z Soligor i Kenko działa AF. Chciałbym uniknąć znacznego spadku jakości fotek.Który więc wybrać?Zapewne produkt Canona ale czy naprawdę wart tej ceny?
  • Dzygit-Dublin
    Uzależniony
    • 2005
    • 754

Kenko telekonwerter x1,4
    widzialem testy na necie vs canon 1,4 roznica zadna praktycznie sa takie same.
    Kenko byl bral !!!

Co do Kenko telekonwerter x2 to wiem ze canon x2 jest lepszy ale nie mam linku zeby to potwierdzic.
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• swnw
      Początki nałogu
      • 2005
      • 275

Witam,

Pół roku temu czytałem 2, 3 artykuły o celowości stosowania telekonwertera z tym obiektywem, autorzy związani byli z www.dpreview.com, linków nie zachowałem. Konkluzja była taka, że lepiej powiększyć w PS niż wydawać pieniądze na telekonwerter. Zdjęcia testowe mnie przekonały i nie kupiłem.

Do rozważenia, swnw.

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

W przypadku f/4 + TCx2 żegnamy się z AF.
        Tak wiec, jeśli chcesz zachować AF to tylko któryś 1,4.

Też do rozważenia ;-)
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Lub niektóre konwertery firm niezalaeżnych. Np. ten soligor który ja posiadam (1,7) całkiem przyzwoity optycznie - nie przemnaża wartości przysłony także można oszukać AF-a. Mnie działał AF nawet z obiektywami o jasności 5.6 z tym telekonwerterem. Nie sparwdzałem z 70-200/4 ale to zrobię z ciekawości .
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• CYNIG
            Uzależniony
            • 2005
            • 694

przez dlugi czas uzywalem 70-200/4 z konwerterem x2 canona. Efekty zdjeciowe przy moim rodzaju obiektow fotograficznych - troche krajobrazow, troche etnografi, troche mgiel itp. moim zdaniem byly OK. Niestety "ciemnosc" takiego zestawu z dolozonym polarem spowodowala wymiane obiektywu na 70-200/2,8
            https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Matsil
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2022

Canon Extender x2 - zrobiłem tym zestawem kilkaset zdjęć - głównie na pokazach lotniczych i byłem pod wrażeniem możliwości.

Zamieszczone przez gwozdzt
              W przypadku f/4 + TCx2 żegnamy się z AF.
              Tak wiec, jeśli chcesz zachować AF to tylko któryś 1,4.

Też do rozważenia ;-)
              Ja nie narzekam.
              R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Sibil
                Bywalec
                • 2006
                • 183

Zamieszczone przez Matsil
                Canon Extender x2 - zrobiłem tym zestawem kilkaset zdjęć - głównie na pokazach lotniczych i byłem pod wrażeniem możliwości.
                Matsil z jakim szkłem używałeś?

Yessphoto, obiektywnie

Komentarz

• adam_k
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 235

trzeba uważać na tc canona bo jego konstrukcja (wystające szkło) uniemożliwia stosowanie go do wielu obiektywów
                  do 70-200 4 powinien pasować do wersji 2.8 pasuje napewno.

Komentarz

• CYNIG
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 694

do 70-200/4 pasuje na 100% (TC x2 II)
                    https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

70-200/4 ma bardzo głęboko osadzoną tylną soczewkę także nie ma obawy .
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• McKane
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2015

To nie lepiej kupic w takim wypadku Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM

Swiatlo bedziesz mial mniej wiecej to samo ... do 200 mm roznica pomiedzy nim a 70-200/4 L bedzie niewielka (na korzysc tego drugiego)... przy 300 mm (Lka z TC oczywiscie) obydwa beda sie sprawowaly podobnie. Cenowo korzystniejszy jest 70-300 i masz do tego IS'a ktory przy 200-300 mm moze uratowac niejedno zdjecie.
                        http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• MARANTZ
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 928

Ja bym za nic nie kupił 70-300 IS USM dla "czasami" potrzebnych 300mm. 70-200/4 L jest zbyt dobrym szkłem by zamieniać ją na tamtego przeciętniaka. Ja polecam Kenko TC 1.4 DG (nowa, czarna wersja). Oczywiście jest spadek jakości obrazu, ale po domknięciu o jedną działkę da się wytrzymać.
                          Poniżej masz foto z Canona 20D plus 100-400L i TC 1.4 Kenko. Szkło przymknięte do f/16 (exif "oszukuje" bo styki były zalepione), ISO 400. Weź pod uwagę, że jest to prawie crop (jakieś 1:1.3).
                          70-200/4L jest sporo lepszy optycznie od 100-400L więc i efekt finalny będzie lepszy.

Ostatnio edytowany przez MARANTZ; 3576.
                          FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Matsil
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2022

Zamieszczone przez Sibil
                            Matsil z jakim szkłem używałeś?
                            Używałem właśnie z 70-200 F4 L
                            R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• paweleverest
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1138

70-200 4,0 z TC1,4 sprawuje sie bardzo dobrze (pogorszenia jakości praktzcznie nie ma ) 2,0 do tej kombinacji bym nie polecał bo raz że AF jest słaby albo wogóle go nie ma ( przy TC canona ) i jest naprawde ciemno.

Komentarz

Pracuję...