Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
witam.
jestem nowy, wiec chyba nie jest to dziwne, ze mam sporo klopotow z dziedzina fotografii
Problem tkwi w tym, ze nie wiem czy utopilem 1500zl na obiektyw, ktory na pierwszy rzut oka nie spelnia moich oczekiwan.
Mianowicie zakupilem (przez internet), po radach na kilku forach obiektyw Canon EF 85 f/1.8 USM.
Ten obiektyw mial spelniac role obiektywu fotografujacego mode (mode reklamowa - czy jak ten dzial sie nazywa), a jest to typowa portretowka.
Zastanawiam sie co zrobic, by moc pstrykac zdjecia calej modelki, a nie jej twarzy. Tym obiektywem da sie objac cala modelke ale z odleglosci ponad 5 metrow, a chyba to nie jest normalne (no chyba, ze tak robia profesjonalisci, a ja poprostu panikuje bezsensu ? )
Nie znam sie i dlatego prosze Was o pomoc co mozna i jak z tym fantem zrobic?
Czy sa jakies filtry pomniejszajace? Czy mam juz dzwonic i prosisc sklep o wymiane towaru ?
Pozdrawiam i dzieki z info. (prosze szydercow, aby dali sobie spokoj ze zlosliwosciami)
Tzn. że zanim go kupiłeś nawet go nie przetestowałeś w jakimś sklepie czy Ci odpowiada ?
Nie jestem szydercą, ale kupiłeś... można by powiedzieć kota w worku :-| . Ale myślę że warto spróbować zwrócić towar. Teoretycznie ma się ileś tam dni na zwrot towaru, nawet kupując poprzez internet. Jeśli to pod crop'a to może lepiej kupić 50 albo 35 (jeśli to ma być stałoogniskowy) ?
no niestety kupilem kota w worku :/ posluchalem sie rad ludzi z for internetowych i przeczytalem artykul, ktory zachwalal ten obiektyw do tego typu zdjec.
Rozumiem, ze zdjecia tego typu to crop tak?
Prosze o rade co najlepiej kupic, jezeli sie da wymienic towar.
Nie wiem czy stalo ogniskowy czy nie, ale czy zmiennoogniskowe maja ten efekt "bokeh"?
Prosze o konkretny model obiektywu, ktory bedzie sie nadawal do moich potrzeb.
Zamieszczone przez snow
A z ilu metrów chcesz modelki obejmować?
hehe wczesniej robilem zdjecia z odleglosci mniejscych i wydaje mi sie, ze jednak ok 10 m ze staloogniskowym obiektywem na zdjecie ubran na modelce to troche za daleko bo ciezko uwydatnic fakture tkaniny itd.
Dobrze pisze czy jestem w bledzie?
Aha i chcialbym tez zdjecia tym obiektywem robic w studiu, wiec nawet 5m to duzo za duzo...
no niestety kupilem kota w worku :/ posluchalem sie rad ludzi z for internetowych i przeczytalem artykul, ktory zachwalal ten obiektyw do tego typu zdjec.
To jest obiektyw bardzo dobry do tego typu zdjęć.
Rozumiem, ze zdjecia tego typu to crop tak?
Nie.
Prosze o rade co najlepiej kupic, jezeli sie da wymienic towar.
Obiektyw jest sprawny więc po co wymieniać?
Nie wiem czy stalo ogniskowy czy nie, ale czy zmiennoogniskowe maja ten efekt "bokeh"?
To jest cecha każdego obiektywu, jedne maja ładniejszy, drugie bardziej brzydki.
Prosze o konkretny model obiektywu, ktory bedzie sie nadawal do moich potrzeb.
To z ilu metrów te modelki chcesz fotografować?
Czasem się zastanawiam czy takim ludziom taki fajny sprzęt potrzebny, czy nie lepiej jakby sobie kompaktem robili te zdjęcia, bo widać że kolega nie ma pojęcia za co się bierze.
Jeśli obiektyw jest przyzwoity to fakturę ubrań itd. będzie widać. Crop (np. 1.6x,1.3x) to wycinek z pełnej klatki 35mm. Bokeh ma każdy obiektyw z tym, że niektóre ładniejszy a inne brzydszy.
EDIT: kurka wodna, snow mnie ubiegł Pisanie postów zawsze idzie mi ślamazarnie
To jest cecha każdego obiektywu, jedne maja ładniejszy, drugie bardziej brzydki.
To z ilu metrów te modelki chcesz fotografować?
Czasem się zastanawiam czy takim ludziom taki fajny sprzęt potrzebny, czy nie lepiej jakby sobie kompaktem robili te zdjęcia, bo widać że kolega nie ma pojęcia za co się bierze.
Ale od czegos trzeba zaczac... Napisalem ze sie nie znam w tym temacie jeszcze, ale to kwestia czasu i bedziemy pewnie mogli juz na jakisms poziomie podyskutowac.
Odleglosc od fotografowanych modelek wydaje mi sie, ze bedzie odpowiednia w granicach 2-5m.
Im bliżej modelki/modela tym większe deformacje powstaną (przydługie nogi itd.) Ja myślę że taka 135 na pełnej klatce była by ok, choć jeszcze nigdy nie robiłem tego typu zdjęć.
jak pisal Bagnet007 ... kup sobie 50 lub 35. prawie na pewno masz cropa (napisz do czego ten obiektyw zapinasz) najlepiej pozyczyc od kogos jakiegos zooma z zakresu 18-55 i zobaczyc przy jakiej ogniskowej odlegosc od modelki cie zadawala ... potem tylko wybor dobrego szkla staloogniskowego i wio
Przy założeniu <5 na pewno, ale ja pisałem tylko z mojego punktu widzenia Wolałbym stać dużo więcej niż 5m od modelki, ale nie aż tak daleko żeby porozumiewać się z nią przez CB radio
sprawdzilem kit'em i wychodzi na to ze 35mm najbardziej mnie zadowala.
Mozecie zaproponowac mi jakies konkretne obiektywy canona?
co powiecie na Canon EF 35 mm f/2.0 - czy jak to wezme nie bede zalowal tak jak teraz?
Zamieszczone przez Korba
... masz cropa (napisz do czego ten obiektyw zapinasz)...
Nie wiem czy chodzi o "slot" (nie znam jeszcze fachowych terminow fotograficznych - chodzi o wejscie) , czy o model aparatu.
Aparat EOS 350D , wiecej nie wiem na ten temat poki co.
Komentarz