100-400L czy 70-200L+400L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • moregun
    Początki nałogu
    • 2006
    • 351

100-400L czy 70-200L+400L

nie wiem jaki zestaw wybrać (w tym zakresie):

1. 70-200 L f4 + 400 L f5.6 + TC1,4
    2. 100-400 L f4-5.6 + TC1,4

najbardziej mnie interesują ptaki o oczywiście ogniskowa 400 ale pod kątem użyteczności szerszej czyli zaczynając w okolicach 70-100mm. bede do tegio uzywal tc 2 i 1,4 w razie potrzeb wiec wiadomo ze jakosc bedzie gorsza wiec na wyjsciu (obiektywie) musi byc juz jak najlepsza.

opieając sie na testach:

Some people leave the photography world a little better than they found it. Jeff Schewe left it transformed. It’s with deep sadness that we share...

... i wypowiedziach forumowiczów sklaniam sie do pierwszego zestawu. 70-200 z tc1,4 powinien zastąpić godnie analogiczny zakres z 100-400.

no ale zeby jakoś na forum nie zabrakło tematów ;-) to pytam się was o! wszechwiedzący o zdanie na ten temat.

aha głównie ptice i źwierzęta ale jestem wszechstronny.
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Zdecydowanie pierwszy zestaw. Mam 100-400IS, TC1.4x i jesli chodzi o efekty to biiiiiida Zakładam, że wiesz, że w takiej kombinacji (560/8) AF działa tylko z jednocyfrowymi body? (1D, 1Ds)
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• sloniu
      • 2005
      • 10

Mam 70-200 L f/4 i 400/5.6 i obydwa bardzo fajnie dzialaja z TC 1.5x Kenko. Utrata jakosci jest IMO do przezycia w obydwu kombinacjach
      EOS 5d

Komentarz

• Smaczny
        Bywalec
        • 2005
        • 149

Sloniu,
        Pokazałbyś jakiegoś sampelka z 5D + 400/5.6 + x1.5 pleez

Komentarz

• sloniu
          • 2005
          • 10

Sprobuje cos jutro wrzucic
          EOS 5d

Komentarz

• moregun
            Początki nałogu
            • 2006
            • 351

`no właśnie wszyscy porónują 100-400 z jakimiś nie canonowskimi szkłami w dyskusji zawsze wypada dobrze ale mi brakowało porównania tak biskich szkieł.

dzięki że utwierdziliście mnie w moim myśleniu.

gdzieś znalazłem jak muflon trochę narzekał na 400mm w 100-400 i to mnie zastanowiło. wiec zacząłem szukać noi wyszło szydło. szkoda. zeby 100-400 miał takie paramatry jak stałka to byłaby rakieta o którą warto powalczyć. teraz robie jeszcze na sigmie 300mm f4 TC2. sama sigma to brzytwa ledwie odróżniłem zdjęcia jak zrobiłem test na papierze z 70-200 f4 (powiększony odpowiednio fragment). ale z TC2 sigmy to juz mydło. jak zrobi sie żurawia na całą pionową klatkę to nie widac faktury piór.

a może ktoś ma fotkę z 400L TC1,4 i 20d. a jesli nie to może być z 5d. chętnie bym prosił o całą fotkę na maila: [email protected]

Komentarz

• KKE
              Bywalec
              • 2005
              • 162

Jedyna pytanie: 560/8 na cropie bedzie potrzebowal 1/1000 sek, prawda? Czyli statyw raczej i to dobry?

Mnie przekonal zestawe 70-200/4 + 300/4IS + 1.4x zamiast 100-400, ale nie szukalem 560.

300/4IS 1.4x crop 1.25 dosc smieszne zdjecia robi (f8, 1/200. ISO 800):
              Ostatnio edytowany przez KKE; 1847.
              1D i obiektywy Canona

Komentarz

• power76
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 24

Zamieszczone przez KKE
                Trochę mnie to zmartwiło, bo zamierzam kupić 300/4IS + 1.4x. Myślałem, że ta kombinacje stać na więcej. Może kwiatek ruszał się na wietrze?
                30D; EF-S 18-55; EF 50 1.8, EF 24-70L, EF 300 4 IS L, Speedlite 580EX II
                Moje zdjęcia: www.fotograba.net

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

Zamieszczone przez KKE
                  No to które zamieściłeś jest dość mocno odstraszające od tego zestawu...
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez KKE
                    Jak dla mnie to ono jest poruszone a nie smieszne. Poruszenie obiektow w kadrze a nie reki wiec IS nie pomoze.

Komentarz

• paweleverest
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1138

Z własnego doświadczenia niestety potwierdzam 300 4,0L IS + TC 1,4 to lipa. Jak się z tego zestawu wykasuje IS ( oczywiście nie chodzi mi o wyłaczenie przyciskiem ) to jest super - to też potwierdzam z własnego doświadczenia

Co do zdjecia pszczółki to niestety ale mój egzemplaz też takie robił choć to chyba faktycznie lekko ruszone
                      Ostatnio edytowany przez paweleverest; 6856.

Komentarz

• Falco
                        Dopiero zaczyna
                        • 2004
                        • 25

O ile dobrze pamiętam to na Photozone w pierwszym teście 300/4 IS + 1.4x wypadł gorzej niz źle, ale potem zrobili drugi test i teraz jest niby OK, czyli wychodzi na to, że to problem konkretnego egzemplarza albo... testujących.

Kolega pożyczał mi 300/4 bez IS i rzeczywiście szkło rewelacja nawet jak się dołączy 1.4x, a 300 IS bardzo mi odradzał. Na Pbase też jest trochę testów i tam 300/4 IS 1.4x wypada blado, ale o 400/5.6 1.4x też nie można powiedzieć nic dobrego.

A co do wyboru zestawu szkieł to napewno ten pierwszy, ale zamiast 400/5.6 poszukałbym 300/4 bez IS.
                        5.6 jest za ciemny do lasu a 300mm powinno wystarczyć. Wszyscy zapominają że mamy mnożnik 1,6 a to jest prawie 500mm, czyli tyle ile używa sie często przy fotografii ptaków ale na pełnej klatce.
                        Canon EOS

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Zamieszczone przez Falco
                          O ile dobrze pamiętam to na Photozone w pierwszym teście 300/4 IS + 1.4x wypadł gorzej niz źle, ale potem zrobili drugi test i teraz jest niby OK, czyli wychodzi na to, że to problem konkretnego egzemplarza albo... testujących.

Kolega pożyczał mi 300/4 bez IS i rzeczywiście szkło rewelacja nawet jak się dołączy 1.4x, a 300 IS bardzo mi odradzał. Na Pbase też jest trochę testów i tam 300/4 IS 1.4x wypada blado, ale o 400/5.6 1.4x też nie można powiedzieć nic dobrego.

(...)
                          300/4 bez IS to rewelacja. Nie tylko ostrość ale i konrast i oddanie kolorów. Używałem tego szkła z telekonwerterem 1,7 Soligora (więc żadna rewelacja) i powiem że byłem pod dużym wrażeniem. Oczywiście w stosunku do pierwowzoru utrata jakości jest od razu widoczna ale i tak zdjęcia są bardzo dobrej jakości. Głównie widać różnicę na brzegu i w lekkim spadku kontrastu. W każdym razie zdjęcia z tego zestawu poszły do albumu także chyba nie było źle . Myślę że z konwreterem canonowskim 1,4 powinno być bardzo dobrze. Problemem jest dorwać to szkło, bo mało kto chce sie go pozbyć.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• paweleverest
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1138

400 5,6 do lasu to mrok ale na polach gdzie łatwiej pstryknąc zwierzyne jest super. Do ptaków w locie jest chyba najlepszy ze wszystkich szkieł z uwagi na szybkośc AF i mała wage .Do lasu 300 4,0 bedzie jednak czasami dość ciemnawe i tu przyda się 70-200 2,8 ( tyle ze jak na zwierzątka 200mm to dośc mało a dłuższe 2,8 to majątek

Jakbyś chciał 70-200 2,8 w dobrej cenie to mam jeden egzemplaż ( chce kupić w zamian stałke 200 2,8 - ze względu na wage i znikomą ( przynajmniej u mnie ) przydatnośc pozostałech ogniskowych z zakresu 70-200
                            Ostatnio edytowany przez paweleverest; 6856.

Komentarz

• KKE
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 162

Jest wg mnie kilka powodow dla ktorych to zdjecie nie wyglada zbyt ostro:

(i) 1/200 to dosc wolno, a IS 300 to nie IS 70-200
                              (ii) GO przy odleglosci 1.5m i f8 ma 4mm, a kwiatek 4cm
                              (iii) 300 IS + 1.4x faktycznie nie powala ostroscia
                              (iv) brak wprawy z 530mm efektywnej ogniskowej

Dla ilustracji GO - 300IS 1.4x, 1D, f8, 1/160:
                              Ostatnio edytowany przez KKE; 1847.
                              1D i obiektywy Canona

Komentarz

Pracuję...