Canon 350D + Tamron 17-50/2.8 loteria???

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qwerty1237
    Bywalec
    • 2005
    • 240

Canon 350D + Tamron 17-50/2.8 loteria???

Witam wszystkich!

Zakupilem wyzej wymienione szklo i... wielka kupa. Szklo posiada dosc spory FF. Porownywlem owo z innym body, by wykluczyc usterke puchy i tez to samo. Nie trafia w punkt. Oczywiscie wszystko bylo robione na statywie, wiec wykluczam trzesace sie rece i wplyw "warunkow atmosferycznych". Jestem troche rozczarowany bo myslalem ze a nuz uda mi sie trafic na dobry egzemplarz a tu niestety nie. No coz jutro jade wymienic na inny i znowu testy. Moje pytanie jest nastepujace. Czy ta przypadlosc wystepuje tylko w tym tandemie tzn. 350D+Tamron 17-50/2.8, czy tez dotyczy przykladowo 400D??? Wiem ze z wyzszymi modelami wszysko hula OK, ale niestety nie stac mnie na razie na zakup puszki z wyzszej polki. Pozdrowienia...

P.S. Troche dziwi duzy rozrzut jakosciowy tych obiektywow. Tak na marginesie zaznacze ze moj ma napis: Assembled in China (buahahahaha). Byc moze w tym tkwi sek a byc moze nie. I tez troche dziwne ze Tamron nic nie robi z tym aby to poprawic, skoro rynek jest zalany jakby nie patrzec bublami...
    Ostatnio edytowany przez qwerty1237; 1482.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele
  • mattnick
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1735

a trzeba było do Cichego uderzyć albo szkło przetestować...
    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• qwerty1237
      Bywalec
      • 2005
      • 240

Zamieszczone przez mattnick
      W warunkach "sklepowych" troche trudno bylo to przetestowac;-). Szklo kupilem ze sklepu ze wzgledu na mozliwosc szybkiej wymiany w razie jakby co... no i z tej opcji niestety skorzystam.
      D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Komentarz

• mcgregor99
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 33

Zamieszczone przez qwerty1237
        W warunkach "sklepowych" troche trudno bylo to przetestowac;-). Szklo kupilem ze sklepu ze wzgledu na mozliwosc szybkiej wymiany w razie jakby co... no i z tej opcji niestety skorzystam.
        Tak,jest tu pewna logika...Ale Cichy testuje szkła i nie byłoby wogóle potrzeby 'wymieniania' ,więc wyszedłbyś i tak na tym lepiej... :smile:

Komentarz

• piast9
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3267

Zamieszczone przez qwerty1237
          W warunkach "sklepowych" troche trudno bylo to przetestowac;-).
          Dlaczego, bierzesz ze sobą tabliczkę testową, statyw. Przy tak jasnym szkle błędy focusa da się zobaczyć na telewizorku.
          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• qwerty1237
            Bywalec
            • 2005
            • 240

Zamieszczone przez piast9
            Dlaczego, bierzesz ze sobą tabliczkę testową, statyw. Przy tak jasnym szkle błędy focusa da się zobaczyć na telewizorku.
            Jutro wezme ;-)))

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Zamieszczone przez mcgregor99
              Tak,jest tu pewna logika...Ale Cichy testuje szkła i nie byłoby wogóle potrzeby 'wymieniania' ,więc wyszedłbyś i tak na tym lepiej... :smile:
              Testuje ze swoją puszką, to nie jest jeszcze gwarancja sukcesu. Ja też zakupiłem testowanego przez Cichego Tamrona, który z moim 30D robi FF na szerokim końcu prawie zawsze.
              Digart

Komentarz

• qwerty1237
                Bywalec
                • 2005
                • 240

No i dalej kupa. Bylem dzisiaj w sklepie w celu przetestowania paru innych szkiel Tamrona 17-50/2.8 i z kazdym bylo cos nie tak. W jednym przy szerokim koncu byl FF ktory z kolej przy dlugim koncu przechodzil w BF. No tak po srodku akurat trafial tam gdzie powinien (buahahahaha). Podpielem owe szkla do 400D i dalej cos bylo nie tak. Obraz byl strasznie rozmyty na bokach przy szerokim koncu ale lepiej juz z trafianie w punkt choc nie bylo idealnie. Zwrocilem szklo na co niezadowolona pani obfukujac mnie stwierdzila z oburzeniem, "...to czemu nie sprawdzilem go na miejscu jak kupowalem wczoraj..." Ja nie wglebiajac sie w tajniki sztuki fotografowania, ktorych owa pani byla najwidoczniej swiadoma, nic nie odpowiedzialem tylko skulilem leb pod siebie i pokornie dowidzeniujac wyszlem ze sklepu:-) No coz coraz trudniej o fachowa obsluge. CICHYYYY POMOCY!!!
                Ostatnio edytowany przez qwerty1237; 1482.

Komentarz

• Matsil
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2022

Zamieszczone przez MMM
                  Testuje ze swoją puszką, to nie jest jeszcze gwarancja sukcesu. Ja też zakupiłem testowanego przez Cichego Tamrona, który z moim 30D robi FF na szerokim końcu prawie zawsze.
                  To prawie zawsze odnosi się do przedmiotów oddalonych powyżej 4 m.
                  U mnie objawia się to podobnie ale FF jest na tyle mały, że można go zaakceptować. Jeżeli zależy mi na super ostrości - ostrzę na długim końcu i zjazd do 17mm. Idzie się do tego przyzwyczaić biorąc pod uwagę ilość zalet tego obiektywu.
                  R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• kawo
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 238

Zamieszczone przez mattnick
                    Cichy to chyba przysypia w weekend, bo w piatek do niego napisałem, chciałem zrobić ineters i cisza...
                    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Komentarz

• lukas25xyz
                      • 2005
                      • 5

Mam to samo z 350D i tamronem 28-75 - na szerokim praktycznie nigdy nie trafia - zrobilem kilkadziesiat roznych fot na tych samach parametrach ostrzac w ten sam punkt raz szerokim a raz dajac 75 blokujac ostrosc i zjazd do 28 - zawsze na 75 bylo w punkt - ostrosc na one shot i na srodkowy sensor (chociaz na innych tez probowalem) - sprzet od Cichego - ponoc sprawdzony

Komentarz

• Fan nr 1
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 284

No ale Cichy chyba testuje tylko ostrość obiektywu, a nie FF lub BF ( tu dużą rolę odgrywa typ i egzemlarz body)
                        Moja galeryjka na CB

Komentarz

• lukas25xyz
                          • 2005
                          • 5

ale kupujac body z obiektywem to chyba mozna wymagac zeby to ze soba gralo jak trzeba

Komentarz

• qwerty1237
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 240

Posunal bym sie do stwierdzenia, ze kupujac jakikolwiek obiektyw dedykowany do danej marki aparatu nalezaloby sie spodziewac ze bedzie on wspolpracowal bez wiekszych zgrzytow. Niestety nie w przypadku Tamrona...

Komentarz

• qwerty1237
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 240

Zamieszczone przez Fan nr 1
                              No ale Cichy chyba testuje tylko ostrość obiektywu, a nie FF lub BF ( tu dużą rolę odgrywa typ i egzemlarz body)
                              No to troche tych zmiennych tu jest. Jakby to tak policzyc to prawdopodobienstwo trafienia dobrego szkla spada drastycznie :-)

Komentarz

Pracuję...