Fotografowanie z lampą błyskową

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rajki
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 20

Fotografowanie z lampą błyskową

Od niedawna uzywam zewnętrzej lampy błyskowej i niestety nie bardzo podobają mi się te zdjęcia... Jedne są przepalone inne niedoświetlone (korekta ekspzycji), jeszcze inne jakieś mdłe lub z cieniami (palnik na sufit). W związku z tym mam pytanie - czy możecie polecić jakiś poradnik, książkę, www, coś dla początkującego użytkownika lampy błyskowej.

PS. EOS 300D + 420EX
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

http://photonotes.org/articles/eos-flash/ oraz "szukaj" na forum.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Aszu
      Uzależniony
      • 2004
      • 707

A to co ja mogę polecić, to wykonanie setki fotek, w różnych ustawieniach.

Samo puszczenie światła na sufit, daje efekt ale niezawsze.
      Jeśli pomieszczenie jest wysokie - kościół, sala gimnastyczna, otwarta przestrzeń, puszczenie lampy w górę spowoduje tylko rozładowanie baterii w lampie.

Warto poexperymentować z gumką recepturka i kawałkami różnej szerokości białego plasiku - takiego gładkiego, błyszczącymi.
      Lampe kieruje się w górę (no nie całkiem w górę) i mocuje ię taki kawałek plastiku, ładnie oświetla cały obiekt z góry i buźkę.

trzeba strzelać i strzelać, aż samo zacznie wychodzić.
      //mj

Komentarz

• pejot
        Bywalec
        • 2004
        • 204

Ja zrobiłem sobie w wolnej chwili coś takiego:

I szczerze mówiąc... no, fajnie jest Korekcja siły błysku na -2, -1 i ładnie redukuje cienie jeśli z bliska portret strzelić...

p.s. dokładniejszy opis, jak co i z czego zamieściłem tutaj, nie chce mi się duplikować postów, a i przy okazji reklamę zrobię dla początkującego forum
        www.browarelefant.pl

Komentarz

• Przemek Białek
          Uzależniony
          • 2004
          • 832

ja tam kupilem i mam softbox! tez sam co Vitez olecal, jestem naprawde super zadowolony!
          dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
          "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• pejot
            Bywalec
            • 2004
            • 204

No ale to co wyciąłem z kartonika to chyba nie jest softbox...? Przy okazji, podałbyś jakiś link do tego softboxa, który masz? Coś kiepsko mi idzie szukanie po archiwum forum.
            www.browarelefant.pl

Komentarz

• Rajki
              Dopiero zaczyna
              • 2004
              • 20

Zamieszczone przez pejot
              Przy okazji, podałbyś jakiś link do tego softboxa
              No właśnie

Komentarz

• p13ka
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1013

Ten softbox, o który pytacie, jest chyba firmy Lumiquest a sprzedaje Raysfoto
                Ja polecam też omni-bounce, wygodna nasadka rozpraszająca. W ogóle jej nie zdejmuję z lampy! Kupiłem swego czasu tu: STO-FEN

Komentarz

• Spontan
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 182

Ja też polecam Softbox z raysfoto, odkąd go kupiłem 90% fotek jest z nim 8)

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Wywolany oczywiscie sam polecam wlasnie ten softbox z Raysfoto.
                    Glowne roznice miedzy nim a omnibouncem to:
                    - omnibounce jest mniejszy, mniej sie rzuca w oczy, ale nie strzela sie nim na wprost
                    - omnibounce rozprasza swiatlo praktycznie we wszystkie strony, softbox daje miekkie, bardziej ukierunkowane wiatlo i jednoczesnie mocniejsze.

Dlatego mimo ze z odblysnika z kartki bylem kiedys zadowolony to kupilem jednak softbox - kierunkowosc swiatla, wieksza nieco sila niz z odblysnika/omnibounce.

Komentarz

• p13ka
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1013

Zamieszczone przez Vitez
                      - omnibounce (...) nie strzela sie nim na wprost
                      To może uściśle, strzela się ustawiając palnik pod kątem 45 st. lub na wprost jeżeli obiekt znajduje się w odległości > 4,5 m.

Zamieszczone przez Vitez
                      (...) softbox - kierunkowosc swiatla, wieksza nieco sila niz z odblysnika/omnibounce.
                      Omni skraca max. zasięg błysku lampy 2,5 raza.

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez p13ka
                        Lumiquest Softbox zmniejsza sile blysku lampy o 1,25 EV (pomiar E-TTL to uwzglednia bez problemu - nie trzeba korygowac sily lampy).

Komentarz

• p13ka
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1013

Zamieszczone przez Vitez
                          Zamieszczone przez p13ka
                          Lumiquest Softbox zmniejsza sile blysku lampy o 1,25 EV (pomiar E-TTL to uwzglednia bez problemu - nie trzeba korygowac sily lampy).
                          Z Omni również nie trzeba dokonywać żadnej korekcji - pomiar E-TTL działa bez zarzutu. Trzeba tylko pamiętać o krótszym max. dystansie dla błysku.

Komentarz

• DarekSzu
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 170

Ja z Omni strzelam większość fotek od momentu jak go zakupiłem - jest OK. Nawet robię mix np. 2 lampy studyjne + 550 EX na aparacie z omni i 420 z błyskiem przez parasol sterowana lampą z aparatu - wszystko do masówek np szkolno przedszkolnych Nie chce mi się zabierać wszystkich lamp. P.S. trzeba tylko pamiętać by lampy studyjne pracowały na drugim błysku no i odpowiednio poustawiać
                            Analog i cyfra

Komentarz

• tessar

Panowie !

Moje pytanie być moze nieco banalne ...lecz zupełnie od niedawana posiadam 300d , (to mój pierwszy cefrowy aparat) prosze powiedzcie mi czemu to cudo nie synchronizuje z innymi fleszami poza 550 ?
                              Nie chce synchronizować ani z metzem (działającym bez zarzutu z eos5 i 3 ) ani ze starą 380 ? - tez swietnie pracującą z 3 i 5.
                              Dziwne nieprawdaz ?

Komentarz

Pracuję...