tablica Macbetha (wzornik kolorow)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ted220
    • 2004
    • 14

tablica Macbetha (wzornik kolorow)

Czy ktos z szanownych forumowiczow jest w stanie mi pomoc i poinformowac gdzie kupic cos takiego jak w temacie ?
    (to takie cos jak na str. 149 w ksiazce Scota Kelbiego "fotografia cyfrowa" trzyma pani na portrecie u dolu ) - oczywiscie w Polsce .
    Nie musi byc to tablica profesjonalna chcialbym sobie poradzic jakos ze skalibrowaniem monitora, labu i mojego 300D bo na razie kolorystyka zdjec "papierowych" pozostawia wiele do zyczenia .
    Moze jakis posiadacz takiej tablicy moglby zrobic jej zdjecie i podeslac. Zrobil bym sobie odbitke A4 i bylby jakis punkt odniesienia.
    Przeszukalem okoliczne laby i Foto 7 - niestety nie maja .

pozdr

ted
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

a w Twoim labie nie mają jakiegoś swojego wzorca kolorów? Ten jest jakiś specjalny?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Re: tablica Macbetha (wzornik kolorow)

Zamieszczone przez ted220
      Czy ktos z szanownych forumowiczow jest w stanie mi pomoc i poinformowac gdzie kupic cos takiego jak w temacie ?
      (to takie cos jak na str. 149 w ksiazce Scota Kelbiego "fotografia cyfrowa" trzyma pani na portrecie u dolu ) - oczywiscie w Polsce .
      www.helion.pl i kup ta wlasnie ksiazke. W niej jest ta tablica chyba (sprawdze jak bede w domu).

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Re: tablica Macbetha (wzornik kolorow)

Nie musi byc to tablica profesjonalna chcialbym sobie poradzic jakos ze skalibrowaniem monitora, labu i mojego 300D bo na razie kolorystyka zdjec "papierowych" pozostawia wiele do zyczenia .
        Moze jakis posiadacz takiej tablicy moglby zrobic jej zdjecie i podeslac. Zrobil bym sobie odbitke A4 i bylby jakis punkt odniesienia.
        Przeszukalem okoliczne laby i Foto 7 - niestety nie maja .

pozdr

ted
        Nie wiem czy nie wyrzucisz pieniędzy w błoto - do kalibracji monitora potrzebujesz jeszcze spektrofotometr, bez tego szkoda zachodu w ogóle, a dla amatorskich zastosować to sprawa jest chyba nieopłacalna...
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• ted220
          • 2004
          • 14

www.helion.pl i kup ta wlasnie ksiazke. W niej jest ta tablica chyba (sprawdze jak bede w domu).
          książkę mam tam jest tylko karta z trzema odcieniami szarości

Nie wiem czy nie wyrzucisz pieniędzy w błoto - do kalibracji monitora potrzebujesz jeszcze spektrofotometr, bez tego szkoda zachodu w ogóle, a dla amatorskich zastosować to sprawa jest chyba nieopłacalna...
          dlatego nie koniecznie poszukuje oryginalnej tablicy bo ta kosztuje na zachodzie 65 $

Chodzi mi o barwny punkt odniesienia. Myslalem ze ktoś z was moze zrobil sobie taki wzornik? Chcialem pobawić sie tez z ustawieniami nasycenia w aparacie bo ten parametr 1 w 300D mnie troche rozczarowałmniej a z taką tablicą byłoby dużo prościej.

Komentarz

• easyrider
            Coś już napisał
            • 2004
            • 94

Ja poradziłem sobie tak:
            Zaniosłem do minilabu ten wzorzec i zrobiłem dużą odbitkę (wiadomo - na dużej dużo widać).
            No i teraz patrząc na to zdjęcie na papierze i wyświeltając go na monitorze widać różnice, które należy zminimalizować - metodą dowolną - gałkami na monitorze, ustawieniami sterownika karty graficznej, profilami kolorów, czy jak tam komu pasuje... (ale nie PS'em - chodzi o zmianę kolorów wyświetlania zdjęcia a nie o jego korekcję!)

W moim przypadku wystarczyło użyć profil kolorów Agfy - bo akurat zdjęcia wywołuję w Agfie... w sieci można bez problemu znaleźć profile Fuji i właśnie Agfy, z innymi może być problem... (a może teraz już są?). Można również zapytać o profil kolorów w labie - szanujący się lab powinien go udostępnić...

Komentarz

• satriani
              Początki nałogu
              • 2004
              • 443

także korzystam z tej tablicy, co do kalibracji do poniżej link do ściągnięcia profilu kolorów do maszyn z agfy:

Komentarz

• gietrzy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 5727

dlatego nie koniecznie poszukuje oryginalnej tablicy bo ta kosztuje na zachodzie 65 $
                O takiej cenie w Polsce zapomnij.
                Jest witryna GM zajrzyj na stronę internation dealers, tam jest napisane co i gdzie w Polsce.

Chodzi mi o barwny punkt odniesienia. Myslalem ze ktoś z was moze zrobil sobie taki wzornik?
                zajrzyj na http://www.targets.coloraid.de/ wybierz wersję C1. "To dobry produkt. Zdjęcia tablicy musisz robić w sposób by nie było na jej powierzchni refleksów. Ale co Ci to da bez:

1) skalibrowanego monitora
                2) Photoshopa
                3) PS wtyczki inCameraPRO

Chcialem pobawić sie tez z ustawieniami nasycenia w aparacie bo ten parametr 1 w 300D mnie troche rozczarowałmniej a z taką tablicą byłoby dużo prościej.
                Teraz jesteśmy w domu, trzeba było tak odrazu
                Do zabawy mogą wystarczyć profile z BreezeBrowsera od 10D. Zainstaluj sobie ten program (wersję testową chociażby) i zajrzyj do podkatalogu profiles. Potem już wszystko jasne.

Z punktu widzenia mobilności najsensowniejszym rozwiązaniem wydaje się zakup WhiBal www.rawworkflow.com
                Od siebie mogę dodać, że to działa

Jeszcze jedna sprawa: tyle tu kiedyś czytałem, że 10D ma dobry / b. dobry AWB. Gówno prawda. W książce Bruca Frasera (Real World CameraRaw for Adobe Photoshop) widać doskonale, że nawet aparaty klasy 1Ds mają w tym względzie troszeczkę do nadrobienia - od aparatu za $8000 oczekuję trybu "profiled mode", przy którym już nic nie trzeba majstrować.
                the silence is deafening

Komentarz

• ted220
                  • 2004
                  • 14

Szukałem , szukałem i znalazłem jest i tablica Macbetha w jpg i inne ciekawe rzeczy...
                  podaje link może sie komuś przyda

Real World Color Management, color management book, ColorSync, color management consulting, color management training, ICC profiles,

Komentarz

• player_sct

Z punktu widzenia mobilności najsensowniejszym rozwiązaniem wydaje się zakup WhiBal www.rawworkflow.com
                    Od siebie mogę dodać, że to działa
                    gietrzy mozesz cos wiecej o tym napisac bo mnie to zainteresowalo.. i w sumie nawet niedrogi ten wzornik biorac pod uwage ostatni kurs dolara

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

Zamieszczone przez player_sct
                      gietrzy mozesz cos wiecej o tym napisac bo mnie to zainteresowalo.. i w sumie nawet niedrogi ten wzornik biorac pod uwage ostatni kurs dolara
                      Ale co konkretnie chcesz wiedzieć? Producent umieścił bardzo dobry video manual

Generalnie: na smyczy wiszą cztery małe "tekturki" o wielkości wizytówki.
                      Ciemna szara do klikania (ustawiania WB) w raw. Reszta - biała, jasna szara i czarna - do ustawiania odpowiednich punktów w jpg'u.
                      Pooglądaj sobie te filmiki.
                      the silence is deafening

Komentarz

• grzegorzkalisz
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 91

Czytam co poniektórych i utwierdzam się w przekonaniu, że "Polak potrafi" ... nie bez powodu tablice Macbetha kosztują tyle ile kosztują, trafiłem na wątek bo sam poszukuję sklepu z takimi akcesoriami ale widzę, że będę miał problem przez takich, którzy sobie wydrukują wzornik i myślą, że zaoszczędzili.... heh
                        www.facebook.com/grzegorz.kalisz

Komentarz

Pracuję...