Tamron 17-50 f2.8 czy 28-75mm f2.8???

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fidel

Tamron 17-50 f2.8 czy 28-75mm f2.8???

Może ma ktoś oba te obiektywy i jest w stanie powiedzieć coś o nich potzrebuje jakiegoś zamiennika kita. Oba te obiektywy mają dla mnie wady i zalety

17-50mm
    +fajny dół
    -brak średniego zakresu
    -tylko aps-c

28-75mm
    +średni zakres
    +FF
    -brak dołu

Sądze że do tego drugiego z czasem zakupie 10-22mm (jedno ale tylko chodzi tylko na aps-c)
    A gdyby był pierwszy to sądze że 85mm f1.8

Może ma ktoś jakieś typy??? Tylko bez hasel ze 24-70mm bo poki co mnie nie stac!
    Może jest gdzieś porównanie obu tych obiektywów jednoćześnie (sample). Bo pojedyncze testy chyba już wszystkie przeczytałem tylko chciałbym zobaczyć jakieś porównanie zdjęć w tych samych warunkach.
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez Fidel
    potzrebuje jakiegoś zamiennika kita.

17-50mm
    +fajny dół
    -brak średniego zakresu

28-75mm
    +średni zakres
    -brak dołu

Może ma ktoś jakieś typy???
    Sigma 17-70 :-)
    +fajny dół
    +średni zakres
    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

Zamieszczone przez gwozdzt
      Sigma 17-70 :-)
      +fajny dół
      +średni zakres
      i brak 2,8

Komentarz

• Fidel

no i tu jest dużo racji f2.8 jest tez wazne ale nie mówie że jak bedzie ciut ciemniejszy to sie nie zdecyduję ale z tego co wiem ta sigma na 17mm ma winietowanie i to spore!!

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

No Sigma 17-70 to jakby półeczka niżej.
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• elvis700
            Bywalec
            • 2006
            • 107

Witam

Mam od niedawna Tamrona 28-75 i jestem bardzo zadowolony z tego szkła porównując go do kita z 350tki :
            1. Jest jaśniejszy w całym zkresie co jest wielkim plusem
            2. Dokładny manulany Af z automatem troche gorzej ale można porównać z kitem
            3. Jest ostry i zupełnie inny klimat zdjęcia

Dziś zrobiłem około setki fotek w hali, zdjęcia są ostre zupełnie inne niż z kita
            Polecam ten obiektyw choć nieco mały zkres

Odnośnie 17-50 nie mam zdania

Pozdrwiam
            Canon 350D+Grip; EF-S 18-55; Tamron 17-50 f2.8; Speedlite 580 EX; SanDisk 1GB; SanDisk 2GB II; UV Marumi; Hoya HMC Super 77mm; Canon 16-35 f2.8 II; Canon 70-200 2.8 ; UV B+W F-PRO 77mm;http://picasaweb.google.pl/thiel.andrzej

Komentarz

• Fidel

Cichy Ty jako specjalista od tamronów co byś polecał jeśli chodzi o jakość obrazu 17-50mm czy 28-75mm?? Dodam że używam 20d ale może za jakiś rok może dwa FF.

Komentarz

• SimOn!
                Początki nałogu
                • 2005
                • 371

Proponuje przeczytac testy na Optyczne.pl, chlopaki wiedza co robia !

Tu masz testy Tamrona 28-75/2.8 oraz 17-50/2.8

Poczytaj porownaj smaple, zdecydowac musisz sam. Ja jakis rok temu kupilem 28-75/2.8 i jestem z niego bardzo zadowolony, jdyna wada... brakuje mi szerszego kata, bo 45mm na dole po przeliczeniu to dla mnie baaardzo wasko (wczesniej Tamron wspolpracowal z analogiem wysmienicie). Dlatego Tokina 12-24/4 jest coraz blizej.
                podpis...

Komentarz

• Fidel

Sądze że wezme 28-75mm do tego 18-55mm bo landszafty zazwyczaj robi się przy dobrym świetle wiec jak się go przymknie do f8 to jest w miare ostry.

Komentarz

• tomaj_2
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 247

Zamieszczone przez Fidel
                    Sądze że wezme 28-75mm do tego 18-55mm bo landszafty zazwyczaj robi się przy dobrym świetle wiec jak się go przymknie do f8 to jest w miare ostry.
                    No czyli podejście generalnie każdego co kupuje Tamrona 28-75 do cropa..... Hehe i całkiem słuszne Sam tak robię....
                    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
                    Moje wypociny

Komentarz

Pracuję...