Megapixelowa paranoja, czy.....?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Megapixelowa paranoja, czy.....?

12MPix w małpie!

http://www.dpreview.com/news/0611/06...arp12mpccd.asp

Nasuwa się szersza refleksja dotycząca nie tylko kompaktów. Kiedy ten wyścig się zakończy (czy w ogóle) i czy przy jakości obecnej optyki zwiększanie ilości MPx ma jeszcze jakiś sens?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Nasuwa się szersza refleksja dotycząca nie tylko kompaktów. Kiedy ten wyścig się zakończy (czy w ogóle) i czy przy jakości obecnej optyki zwiększanie ilości MPx ma jeszcze jakiś sens?
    Oczywiscie, ze ma. Beda lepiej sie sprzedawac! 12Mpx w polaczeniu z 12x zumem, 36 programami tematycznymi i 3" telewizorem to bedzie prawdziwy hit komunijny.

Komentarz

• mor_feusz
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1370

no i jeszcze dodaj 16GB karta pamieci + filmiki. Hit sezonu

Komentarz

• KMV10
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2320

Hahaha - najzabawniejsze jest to, że ludzie będą tym zdjęcia robić - o zgrozo i nawet niektóre zdjęcia będą udane, mimo że nie mieli 3 obiektywów i 2 korpusów
        I będzie im to sprawiać przyjemność.

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Megapixele i krotność zoomu to podstawowe parametry marketingowe w dziale kompaktów więc pewnie będą mnożyć się jeszcze długo. A że większość użytkowników kompaktów i tak z uwagi na rozmiar plików nie używa najwyższej dostępnej rozdzielczości to już inna bajka, ważne co jest napisane na obudowie. Tym że jakość optyczna obiektywów nijak ma się do rozdzielczosci matrycy też producentów chyba niewiele obchodzi, bo potencjalny nabywca kompaktowego aparatu i tak się nie zna i zadowoli się tym że jego aparat robi jpg-i 3000x4000 px, nie patrząc w ogóle na jakość tychże pixeli.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Ja bym sobie życzył tak: rozdziałkę zamrozić na 6MPix, a zooma na 3x.
            Potem zwiększać fizyczną wielkość matrycy, jasność obiektywu i ISO. Niestety tylko ISO jest wielkością marketingową (np. 3200, 6400, wow duze liczby). Jasność obiektywu niestety kompletnie nie bo wraz z jej wzrostem liczba f/stop maleje. Wielkość matrycy może dałoby się sprzedać, ale trzebaby wykombinować jakąs jednostkę, zeby duże liczby wychodziły :-)
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Zamieszczone przez gwozdzt
              Wielkość matrycy może dałoby się sprzedać, ale trzebaby wykombinować jakąs jednostkę, zeby duże liczby wychodziły :-)
              To może powierzchnię, mierzoną w mikrometrach kwadratowych ;-)

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez MacGyver
                To może powierzchnię, mierzoną w mikrometrach kwadratowych ;-)
                Dokładnie o tym myślałem, ale "mikro" zawala sprawę.
                Musiałoby być coś mega, giga, hiper... :-)
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• czornyj
                  Zasłużeni
                  • 2006
                  • 2626

Nosz wielka sensacja i powód do oburzenia - jak robili 7-8MP to wam nie przeszkadzało a teraz nagle aj-waj? I bardzo dobrze - niech barany kupują 12MP małpki, będą potrzebowali dużo kart po 8-16GB i te mniejsze potanieją.
                  Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• mor_feusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1370

no i nie zapomnijcie o MP3 playerze i girerkach (tak jak SONY jeszcze GPS by sie przydal od dokladnego pozycjonowania zdjec - gdzie ki kiedy byly zrobione no i na jakiej szerkosci i dlugosci geograficznej). Tak sie nabijamy ale jak powiedzial (napisal) KMV10 ludize to kupia, zdjecia w Labie zrobia i beda sie cieszyc

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

No to może w Angstremach. 10k razy mniejszy od mikrometra i nazwa tak mądrze, bardziej marketingowo

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

Microsoft jakoś daje radę...
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Zamieszczone przez czornyj
                          Nosz wielka sensacja i powód do oburzenia - jak robili 7-8MP to wam nie przeszkadzało a teraz nagle aj-waj? I bardzo dobrze - niech barany kupują 12MP małpki, będą potrzebowali dużo kart po 8-16GB i te mniejsze potanieją.
                          No z tymi kartami to jest plus niezaprzeczalny . Tyle że to głównie dotyczy SD .
                          Ciekawe czy następna generacja entry-level dslr-ów będzie miała 12MPx?
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• czornyj
                            Zasłużeni
                            • 2006
                            • 2626

Również w DSLR-ach różnica jakości między 6-10MP jest rzekłbym mocno umowna. Jeśli zaś idzie o wielkość plików i upierdliwość ich późniejszej obróbki - ohohoho!! co to, to rosną one w sposób niezaprzeczalny. Fakt ten dlaczegoś niebywale raduje użytkowników, dając im pretekst do kupowania coraz mocniejszych komputerów, pojemniejszych nośników i doskonalszego oprogramowania edycyjnego. Dlatego oczywiście bardziej upakowane matryce będą sukcesywnie ładowane do wszystkiego co foci, ad absurdum.
                            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

megaangsztremy kwadratowe?
                              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Pracuję...