Canon Board  

Wróć   Canon Board > Baza wiedzy > Tips & Tricks

Reklama

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Old 06-11-2006, 12:04   #1
Bagnet007
Forumowy mądrala

Miasto: Kraków
Lightbulb #28 Obiektyw makro za 50zł.

Brak pieniędzy matką wynalazków.
Tak jednym słowem można opisać to co skłoniło mnie do wykonania urządzenia które chciałbym przedstawić w tym poradniku. Jest to obiektyw pozwalający otrzymać odwzorowanie obiektu w skali od ~1:1.6 f/5.6 do 1:1.25 f/8.

Do wykonania trzeba przygotować:
-aparat Smena Symbol lub pochodny (na Allegro chodzą po ok 20-50zł),
-dekielek EF (ok 15zł),
-para rąk (bezcenne)
-wiertarkę,
-pilnik (im większy tym lepszy, ale bez przesady)
-śrubokręty (i małe i duże )
-pudło śrubek (będzie trzeba znaleść krótsze ekwiwalenty obecnych śrubek),
-mocne nerwy,

Krok 1
Najpierw należy Smenę pozbawić obiektywu. Otwierając tylnią klapkę są widoczne 4 śrubki naokoło komory przez którą pada światło - wykręcamy je. Po wykręceniu obiektyw powinien sam odpaść od korpusu aparatu. Jeśli nie to trzeba mu odrobinę pomóc. Nie trzeba się z nim obchodzić zbytnio delikatnie .

Krok 2
Jeśli już udało się go wyjąć to pora go wypatroszyć Jest w nim wiele zbędnych części, które na nic się nie przydadzą. Śrubokrętem wydłubujemy migawkę (uwaga na soczewki ). Można sobie pomóc ucinaczkami lub czymś podobnym. Teraz można się zabrać za usunięcie reszty mechanizmów migawki: spust, kółka zębate, poprostu wszystko co już w tej chwili nie jest nam potrzebne. Usunąć można też tulejkę na którą ustawiało się czasy migawki (tą z chmurkami, deszczykiem, słoneczkiem ).

Krok 3
Teraz trzeba przygotować dekielek. Wiercimy na samym środku dziurę. Najpierw małym wiertłem, potem dużym, tak dla ułatwienia. Duże mogło by się ześlizgiwać więc najpierw robimy małą dziurkę. Gdy już to zrobimy trzeba chwycić za pilnik i nim powiększyć otwór do średnicy ok 3cm. Tym że nie będzie to okrąg idealny nie trzeba się przejmować, ważne żeby miał ok 3cm. Jeśli się uda to można już zrobić pierwszą przymiarkę obiektywu do dekielka. Jeśli jest dobrze dopasowany i nie ma szpar pomiędzy obiektywem a deklem to idziemy dalej, jeśli są to trzeba pilnikiem dopasować wedle uznania.

Krok 4
Teraz pozostaje przykręcić obiektyw. Aby to zrobić trzeba wywiercić małym wiertłem 4 otwory w dekielku w odpowiednich miejscach, tak aby dało się przykręcić obiektyw. Je trzeba niestety wyznaczyć samemu, chwilkę to może potrwać. Może to być również mniej niż 4. Mój obiektyw trzyma się na dekielku na 2 śrubach (kiedyś na jednej). I trzyma się całkiem solidnie. Po wywierceniu musimy odnaleźć kilka śrubek które mają taki sam gwint jak użyte fabrycznie do przykręcenia obiektywu, ale muszą być na tyle krótkie żeby nie wystawały z dekielka i nie było luzów. Można również spróbować uciąć te fabryczne na odpowiednią długość. Przykręcamy obiektyw. Jeśli już się udało, możeby cieszyć oko nowym nabytkiem . Odległość ostrzenia wynosi ok 10cm dla skali 1:1.6 i jest stała

Good Luck !

Beitrag Reklama

Old 06-11-2006, 20:35   #2
Kubaman
Dyrektor Tyran

Kubaman's Avatar

Domyślnie

ja tylko dodam, że działa to nieźle, wkręcając i wykręcając obiektyw Smeny zmieniamy skalę odwzorowania, a ostrzymy "butami" Całkiem dobra jakośc optyczna.

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com
Kubaman jest offline   Reply With Quote
Old 06-11-2006, 20:41   #3
Bagnet007
Forumowy mądrala

Domyślnie

Żeby nie było, mały przykład :
Old 10-12-2006, 16:51   #4
bruckner
Początki nałogu

bruckner's Avatar

Miasto: Opole
Domyślnie

Witam.
Mam nadzieję że obiektyw ze Smeny 8M będzie do tego celu równie odpowiedni, czyż nie? pozdrawiam
Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw
Fotki Digart
FOTOblog
bruckner jest offline   Reply With Quote
Old 10-12-2006, 18:13   #5
Bagnet007
Forumowy mądrala

Domyślnie

Cytat:
Napisał bruckner Zobacz post
Witam.
Mam nadzieję że obiektyw ze Smeny 8M będzie do tego celu równie odpowiedni, czyż nie? pozdrawiam
Z tego co widzę w goglownicy to na 100% powinien pasować. To chyba praktycznie ten sam obiektyw 50/4 tylko ma inny kolor
Old 10-12-2006, 19:00   #6
K.Muszkiet

Miasto: Zabrze
Domyślnie

Cytat:
Napisał bruckner Zobacz post
Witam.
Ja do swojego "obiektywu" makro wykorzystałem obiektyw ze smieny 8M i wszystko chula jak trzeba. Do prostych zabaw z makro, opisywana samoróbka nadaje się w 100%.

Pozdrawiam
KM
40D+50E+300D + kit+50/1.8II + Sigma 70-300 APO DG+TC Soligor x1.7 + Sigma 28-105 + "ala makro" ze smieny+sonnar 135/3.5 + 100/2.8 macro + sandisk extreme reader 3in1 + 1GB elite pro + 1GB Dane Elec XS + 2GB Pretec Cheetach x80 + PQI 8GB x120 + 4GB Sandisk III + 4GB Kingston Elite Pro + Velbon Sherpa 600R
K.Muszkiet jest offline   Reply With Quote
Old 12-12-2006, 23:09   #7
ishi
Coś już napisał

ishi's Avatar

Lightbulb

Bagnet007 dzięki wielkie za pomysł..

20minut i coś z niczego gotowe
(smena po upadku i tak nadawała sie do wyrzucenia, a teraz prosze... )

na szybko -biurkowo, cyknięte tylko w celu sprawdzenia..
http://www.ishi.ovh.org/zenit/IMG_5344smena_org.jpg

( piekielnie ostry, bez zadnych szopowań itp. -jedynie zmniejszona "waga" do potrzeb www )

http://www.ishi.ovh.org/zenit/IMG_5349_smena_org.jpg
ishi jest offline   Reply With Quote
Old 13-12-2006, 10:55   #8
Grzdyll
Coś już napisał

Grzdyll's Avatar

Domyślnie

Świetny pomysł, melduję swój obiektyw Smienowy ukończony

Tyle ze ja odkrecałem wszystko co się dało po kolei i dzięki temu nie musiałem prawie nic wyłamywac na siłę (np. listków migawki) oraz nie wierciłem zadnych otworów i nie skręcałem śrubami - wystarczyło tylko dokładnie dopasować ten główny gwint obektywu od (strony aparatu oczywiście) do plastikowego dekielka Canona a później przykrecić z drugiej strony dekielka takim nagwintowanym cienkim pierścieniem (obecnym w zestawie )

Ogólnie polecam przepis, fajny i poręczny home-made makro obiektyw

Last edited by Grzdyll; 18-12-2006 at 06:56.
Grzdyll jest offline   Reply With Quote
Old 13-12-2006, 19:09   #9
LemonR
Początki nałogu

LemonR's Avatar

Miasto: Tryszczyn k/Bydgoszczy
Domyślnie

Juz wiem skad sie biora negle wzrosty cen starych aparatow na Allegro.
Swoja droga mam 3 pary starych okularow zachecony tym watkiem zaczynam budowac 18-400 2,8L.
pozdr
LemonR jest offline   Reply With Quote
Old 14-12-2006, 18:15   #10
bruckner
Początki nałogu

bruckner's Avatar

Miasto: Opole
Domyślnie

Grzdyll czy mógłbyś rozjaśnić: nie odkręcałeś niczego po kolei, i nie musiałeś wyłamywać listków... czyli co ? zostawiłeś obiektyw w całości?? aaa i jeszcze z tym gwintowanym pierścieniem: w dekielku oczywiście dziurę trzeba zrobić... tylko mocujesz tym pierścieniem. Dobrze rozumiem? możesz jakieś fotki, jak to wygląda, wstawić??
Pozdrawiam serdecznie
Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw
Fotki Digart
FOTOblog
bruckner jest offline   Reply With Quote

Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania