opis wywolywanie dla nowicjusza

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • redmansas
    Coś już napisał
    • 2006
    • 81

opis wywolywanie dla nowicjusza

Witam jak w temacie nie wiem prawie nic o wywolywaniu filmow. A chcialbym sie naczyc gdzie w necie moglbym znalezc konkretny poradnik?? i najlepiej opisujacy ilforda jako ze moj pierwszys taki fiolm to ILFORD DELTA 400
    Dziekuje za pomoc
    a co to jest aparat???
  • Mietek
    • 2004
    • 6

tu znajdziesz troche informacji na ten temat http://www.foto.com.pl/index.php?id=ac
    Mieczysław Skrzypski - Fotografia

Komentarz

• lackowa
      Dopiero zaczyna
      • 2004
      • 34

Na tej stronie wszystko o fotografii czarrno białej http://www.korex.boo.pl/index.php

Komentarz

• temol
        Bywalec
        • 2005
        • 113

Zamieszczone przez redmansas
        najlepiej opisujacy ilforda jako ze moj pierwszys taki fiolm to ILFORD DELTA 400
        Witam

Polecam odwiedzic strone Ilforda

Delta 400 - informacje ogolne, wywolywanie, itd..

Wywolywanie filmow

A tu masz na przyklad tekscik o wywolywaczu Ilforda ID-11

Pozdrawiam, Tomek

Komentarz

• thorin
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1990

a jak juz bedziesz myslal o wolaniu pozytywow we wlasnym zakresie to polecam to

http://canon-board.info/showthread.php?t=9535

Komentarz

• redmansas
            Coś już napisał
            • 2006
            • 81

dzieki poczytalem znalazlem sklep skad moge dostac chemie itp.. jak bede mial jeszcze jakies dziwne ptania to pognebie!!! pozdrowienia
            a co to jest aparat???

Komentarz

• szwayko
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2085

Zamieszczone przez redmansas
              i najlepiej opisujacy ilforda jako ze moj pierwszys taki fiolm to ILFORD DELTA 400
              Ogolnie nie lubie Delty z wysokich ISO. Wole Fuji Neopan'a.
              W mojej praktyce Delte 400 wolalem w Rodinalu 1+50, w ID-11 (stock), w ID-11 (1+3).
              I najlepiej sprawdza mi sie ostatni wariant 18min mimo ze Ilford bardziej zaleca stock'a.

Wywolywacz kupisz za 20-25zl na allegro. Rozrobiony w stocku wytrzyma 1 rok (piwnica) i jak bedzie malo powietrza w butelce.
              Dobrze jest kupic sobie szklane kuleczki ktorymi bedziesz uzupelniac niedobor wywolywacza po kolejnych odlaniach.
              Dobre sa takze szare plastikowe butelki o poj. 1l. po napojach energetyzujacych dostepne np. w E'Leclerku (zapomnialem nazwy). Maja skonczone mozliwosci sciskania dlatego dobrze miec tez kuleczki uzupelniacze.
              Utrwalacz jaki uzywam to czeski U1 - rozrobiony w 4l. baniaku po plynie do spryskiwacza. Wytrzyma rowniez 1 rok i kosztuje niewiele. Do tego roztwor octu do przerywania i koniecznie zwilzacz do klisz. Sa do tego tanie koncentraty.
              I mozesz zaczynac. Ja na tym etapie koncze zabawe z ciemnia - potem to skaner i PS.

Tutaj przykladowy portrecik zrobiony zestawem Delta400+ID11(1+3)+18min.

A i jeszcze jeden z serii.
              Ostatnio edytowany przez szwayko; 311.
              frickr FB
              www.szwajkowski.pl

Komentarz

• thorin
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1990

szwayko, bo ja wiem czy przy fotkach do 20 x 30 cm tak bardzo widac ziarno z delty 400 ? Ja przy porownaniu pana 100 i delty 400 omal sie nie obalilem, taka roznica na korzysc wyzej czulej delty. A portrecik bardzo bardzo pozytywny, co bylo grane ? 100 mm, 28-70 czy 50mm ?

Komentarz

• szwayko
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2085

Zamieszczone przez thorin
                  szwayko, bo ja wiem czy przy fotkach do 20 x 30 cm tak bardzo widac ziarno z delty 400?
                  Mi jakos ziarno z Neopana wydaje sie mniej szarpane. Ja skanuje, moze pod powiekszalnikiem to inaczej wyglada. Bylo 100mm.

A czy ktos uzywal juz Fuji Across 100? Bo podobno to hicior jesli idzie o skanowanie.
                  frickr FB
                  www.szwajkowski.pl

Komentarz

• maku
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 563

Zamieszczone przez szwayko
                    Dobrze jest kupic sobie szklane kuleczki ktorymi bedziesz uzupelniac niedobor wywolywacza po kolejnych odlaniach.
                    A mógłbyś podpowiedzieć jakiś namiar na te kuleczki?
                    Bardzo by mi się przydały. W prawdzie zwykle korzystam z butelek harmonijkowych ale ich ściśliwość jest także ograniczona a już na pewno bardzo by mi się przydał taki patent do uzupełnia koncentratu E6.

Komentarz

• thorin
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1990

http://allegro.pl/item136335942_szkl...ny_zielen.html

wydaje mi sie ze te beda dobre

Komentarz

• szwayko
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2085

Zamieszczone przez maku
                        A mógłbyś podpowiedzieć jakiś namiar na te kuleczki?
                        Bardzo by mi się przydały. W prawdzie zwykle korzystam z butelek harmonijkowych ale ich ściśliwość jest także ograniczona a już na pewno bardzo by mi się przydał taki patent do uzupełnia koncentratu E6.
                        W takich sklepach z upominkami/swiecami/kubkami na ogol przy kazdym supermarkecie jest tego typu sklep "z niepraktycznymi rzeczami" ja to nazywam ze zbieraczami kurzu i idziesz tak jak nie wiesz co kupic komus na prezent.
                        frickr FB
                        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• redmansas
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 81

oki do wywolania zakupilem o to takie milutkie zeczy jako ze najpierw postanowilem sprobowac z plynna chemia a ze wywolywac jak sie wciagne to bede mial co wiec wiekszych problemow miec nie powinienem:
                          Ilford Ilfotec LC29 250ml
                          Ilford Ilfostop Stop Bath 500ml
                          Ilford Rapid 1litre
                          a co to jest aparat???

Komentarz

• minek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1386

A koreks masz?
                            I czarną żarówkę?

Komentarz

• piotrzon
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 37

Zamieszczone przez szwayko
                              Wywolywacz kupisz za 20-25zl na allegro. Rozrobiony w stocku wytrzyma 1 rok (piwnica) i jak bedzie malo powietrza w butelce.
                              Dobre sa takze szare plastikowe butelki o poj. 1l. po napojach energetyzujacych dostepne np. w E'Leclerku (zapomnialem nazwy). Maja skonczone mozliwosci sciskania dlatego dobrze miec tez kuleczki uzupelniacze.

Zamiast tego można kupić po prostu butelki harmonijkowe (Allegro), są bardziej praktyczne i nie trzeba... grać w klulki

Komentarz

Pracuję...