White balance - 10D vs. 20D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

White balance - 10D vs. 20D

Czy tylko mi się wydaje, że presety WB w 20D są jakieś jakby bardziej dopracowane? Robiłem ostatnio kilka zdjęć białych kartek w czarne paski (jak na onanistę przystało ) - w świetle żarówki - i te z 20D są jakieś takie bardziej... białe...
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

że presety WB w 20D są jakieś jakby bardziej dopracowane
    wzgledem?? 10D?, pewnie tak... ja na razie lece na automacie i tylko kilka nascie fotek poprawialem... w koncu poza fotografia reklamowa, mody itp WB jest dosc umownym parametrem :-)
    Instagram

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Zamieszczone przez Jac
      że presety WB w 20D są jakieś jakby bardziej dopracowane
      wzgledem?? 10D?, pewnie tak... ja na razie lece na automacie i tylko kilka nascie fotek poprawialem... w koncu poza fotografia reklamowa, mody itp WB jest dosc umownym parametrem :-)
      Eee, jeśli ktoś nie używa RAW, to jednak WB ma dość istotne znaczenie
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• dzi
        Bywalec
        • 2004
        • 240

Zamieszczone przez Jac
        w koncu poza fotografia reklamowa, mody itp WB jest dosc umownym parametrem :-)
        no nie zupełnie bym się zgodził - zwykłym fotkom koretka WB także dodaje uroku i to na jej korzyść - kwestia tylko, czy komuś chce sie wkładać swój czas w obróbke zdjęcia,. Byś może mam obsesje do WB, ale korzystam z niej w większości zdjęć, które robie

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

Zamieszczone przez dzi
          Zamieszczone przez Jac
          w koncu poza fotografia reklamowa, mody itp WB jest dosc umownym parametrem :-)
          no nie zupełnie bym się zgodził - zwykłym fotkom koretka WB także dodaje uroku i to na jej korzyść - kwestia tylko, czy komuś chce sie wkładać swój czas w obróbke zdjęcia,. Byś może mam obsesje do WB, ale korzystam z niej w większości zdjęć, które robie
          zgadzam sie z tobą dzi w 100%. Nawet dla zwykłych zdjęć robionych jesienią w słoneczny dzień, dla zdjęcia pod światło czy w silnym cieniu w lesie zmiana WB miała zasadnicze znaczenie.

No a jak robiłem ostatnio na koncercie, to gdybym nie miał możliwości zmiany w RAW, to w ogóle wywaliłbym wszystkie foty do kosza. Jeśli kiedyś będę musiał robić w JPEG to na pewno ustawię na konkretny paranetr WB.

Muflon, czy lepsze - pewnie tak, ale i tak sporo im jeszcze brakuje :wink: czerwonym wali jak cholera, przy każdej okazji
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

muflon, lepsze do twojej żarówki?
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• dzi
              Bywalec
              • 2004
              • 240

wogóle nie bardzo rozumiem następującej rzeczy (może ktoś mnie uświadomi) - skoro mogę zrobić fote aparatem w jpg i ustawić sobie temperaturę (ja na ogół robie Brecketing WB z jakimś tam skokiem) - to dlaczego nie można tego procesu powtórzyć potem w oprogramowaniu Canona np w Viewer Utility lub DPP

wydaje mi się, że skoro oprogramowanie w aparacie potrafi to obrobić, to czemu by nie miałoby tego zrobić oprogramowanie na PC ?

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

dzi, bo jpg ma już tylko 8-bit na kanał czyli zmiana WB byłaby stratna. A plug do PS mógłby istniec. Najlepiej exportujący do RAW
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• dzi
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 240

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                  dzi, bo jpg ma już tylko 8-bit na kanał czyli zmiana WB byłaby stratna. A plug do PS mógłby istniec. Najlepiej exportujący do RAW
                  no rozumiem, no ale z tego by wynikało, ze podczas robienia fotki w jpg z WB aparat robi sobie fotkę do bufora w RAW (lub ciut w czymś tam więcej niż owe 8bit) potem ją obrabia i zapisuje na karcie w jpg. De facto, ilosć zapisów jpgów powinien być mocno zbiżony do iloci zapisu RAWów..

no jakieś tam pluginy WB na jpg to kiedyś korzystałem, np http://www.theimagingfactory.com/dat...ducts2.htm#wbl
                  ale jakoś nie zadowalają mnie efekty, albo nie potrafię się nim posługiwać

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Zamieszczone przez dzi
                    no rozumiem, no ale z tego by wynikało, ze podczas robienia fotki w jpg z WB aparat robi sobie fotkę do bufora w RAW (lub ciut w czymś tam więcej niż owe 8bit) potem ją obrabia i zapisuje na karcie w jpg.
                    Tak.

De facto, ilosć zapisów jpgów powinien być mocno zbiżony do iloci zapisu RAWów..
                    ???

Komentarz

• dzi
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 240

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                      Zamieszczone przez dzi
                      no rozumiem, no ale z tego by wynikało, ze podczas robienia fotki w jpg z WB aparat robi sobie fotkę do bufora w RAW (lub ciut w czymś tam więcej niż owe 8bit) potem ją obrabia i zapisuje na karcie w jpg.
                      Tak.

De facto, ilosć zapisów jpgów powinien być mocno zbiżony do iloci zapisu RAWów..
                      ???
                      skoro pierwsze jest prawdziwe (czego nie wiedziałem, a jedynie mi się wydawało), to dlaczego do bufora np w 20D mieści sie max 6 zdjęć w RAW (zanim zostaną zapisywane na kartę) natomiast JPGów mieści się 9
                      czy jest może tak, że:
                      1.robiona jest fota do w RAW i przechowywana w buforze
                      2.konwersja RAW do jpg, powstaje 2 plik
                      3.kasowanie RAW

jednak zauważyłem, że w przypadku jpg aparat zaczyna zapisywać na kartę po trzecim wyzwoleniu migawki (to tak jakby troche chciał sobie bufora zwolnic aby mieć miejsce na nowe RAW i już obrobione, dodatkowe pliki w postaci jpg), zaś w przypadku RAW dopiero po 6 rozpoczyna sie zapis.

Tomek popraw mnie jak coś jest inaczej, wtedy już wszystko chyba bedzie dla mnie jasne

Komentarz

• Kubaman
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4709

Zamieszczone przez dzi
                        no rozumiem, no ale z tego by wynikało, ze podczas robienia fotki w jpg z WB aparat robi sobie fotkę do bufora w RAW (lub ciut w czymś tam więcej niż owe 8bit) potem ją obrabia i zapisuje na karcie w jpg. De facto, ilosć zapisów jpgów powinien być mocno zbiżony do iloci zapisu RAWów..
                        hmm, ciekawa teoria ale wydaje mi się, że nieco błędna

nie znam się, powiem szczerze ale wydaje mi się, że
                        primo - aparat obrabia dane zanim trafią do bufora (tzn w locie, poprzez procesor obrazu). Jest to śmiała teoria, bo zakłada wielką prędkość procesora obrazu Jest jeszcze secundo - że szybkość komunikacji na zewnątrz układu procesor obrazu/ bufor jest ograniczeniem. RAW są dużo większe i to zwalnia sprawę.

Jednak w takiej sytuacji oczywiste jest, co następuje: Gdyby Canon tylko pozwolił karcie zapisywać przez dowolną ilość czasu zdjęcia z bufora, wtedy w trybie burst RAW i JPG by się niczym nie różniły
                        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

dzi, szczegółów nie pamiętam, gdzieś chyba o tym czytałem. Wydaje mi się, że jest tak jak mówisz. Aparat trzyma foty w buforze i jakimś innym kawałkiem procesora je kompresuje, a jeszcze innym nagrywa, co już ma gotowe. Bufor też chyba jest podzielony na pare części.

Komentarz

• dzi
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 240

Kubaman - tu bym się z tobą nie zgodził, bo aby poddać obróbce jakiś obszar danych w celu uzyskania czegoś nowego, to trzeba źródło gdzies przetrzymać (chociażby aby skontrolować poprawność procesu lub w przypadku błędu sięgnąć do oryginału w celu powtórzenia) - po to mamy szereg różnego rodzaju pamięci

Generalnie zanim RAW zostanie obrobiony jest wcześniej zapisywany w pamięci (buforze aparatu)
                            OK tu mamy wyjaśnienie jakby kodoś to interesowało
                            http://www.photo.net/learn/raw/
                            EOT z mojej storny bo troche nie na temat sie robi

Komentarz

• Tytus
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1358

Zamieszczone przez muflon
                              Eee, jeśli ktoś nie używa RAW, to jednak WB ma dość istotne znaczenie
                              zgadzam się całkowicie, choć autolevels czasami czyni cuda, jedynie od czasu do czasu potem jeszcze kolory trzeba poprawić...
                              20Dset
                              maj łeb...

Komentarz

Pracuję...