Kupilem niedawno Jupitera 37 AM, a do niego jakis tam adapter za 50 zl, podobno jakis w miare niezly, z tym ze mam z nim dosc spory problem. Adapter odpakowalem, no i staram sie go zalozyc. Wszedl z trudem. Zalozylem obiektyw (moze pomylilem kolejnosc, nie wiem). W kazdym razie, musialem go sciagac mlotkiem...
Obiektyw sie odkrecil a adapter zostal na swoim miejscu i zadna ludzka sila nie mogla go ruszyc. Pelen obaw o lustro jednak uzylem mlotka+srubokretu. Poradzilem sobie z tym tak, ze przykrecilem obiektyw do adapteru na przyslowiowego "chama" i prawie ze scalilem te 2 urzadzenia. No i do kazdego kazdego obiektywu na m42 bede musial dokupywac kolejna przejsciowke. Czy to jest normalne, tez tak macie? Moze jest jakis sposob na rozruszanie tego adaptera?
Problemy z adapterem Eos/M42
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Rada jest jedna, poszukaj dobrej jakościowo przejściówki EF/M42. Może tę, którą masz jakiś Chińczyk klepał młotkiem przy ognisku
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
-
Dobra przejsciowka, tj. taka za 260zl?:P Tyle niestety nie mialem, ale kupilem nowa za 50. Nie spodziewalem sie czegos takiego...Komentarz
-
Komentarz
-
Aptur ma rację, z drugiej strony jeśli chcesz serio używać M42 to warto wydać 250 PLN na przejściówkę z potwierdzeniem ostrości.EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
-
Komentarz
-
Kupilem na allegro, od firmy w lodzi, dokladnie cos takiego: http://www.allegro.pl/item130834324_...wiec_nowy.html
puszka to Eos 5. Dokladnie taki sam jak na zdjeciu aukcyjnym. Jakies pomysly co z tym fantem zrobic?Komentarz
-
Powinien pasować. Próbowałeś go reklamować u sprzedawcy? Może mocowanie jest gdzieś skrzywione/nie mam innego pomyslu co tu można popsuć
350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EXKomentarz
-
czy jesteś w stanie stwierdzić gdzie leży problem tak dużego oporu przy wkręcaniu czy to za dużasrednica czy za maly odstep między pierścieniem a trzema wypustkami?
ja upowalem z 3 źródeł
Ciecio7 i fot-to - trzeciego nie pamiętam o dzialały poprawnie.
HejKomentarz
-
Mój adapter kosztował 35zł, ale nie mam z nim żadnych problemów (poza tym że nie jest czarny :P). A podłączam obiektywy w tej kolejności: najpierw nakręcam adapter do obiektywu (dość solidnie, ale z wyczuciem) potem do korpusu. Jak dotąd nie miałem żadnych wypadków ;-)
Komentarz
-
eeeeee a czy wcisnąłeś przycisk do zdejmowania obiektywów na body ?? (wiem, że to głupie ale o najprostszych sprawach się zapomina). Spróbuj nie odkręcać obiektywu tylko wcisnąć przycisk do zwalniania obiektywu na body przyciśnij obiektyw (z redukcją) do body i przekręcaj tak jakby był to zwykły canon. Podem odkręć redukcję.Komentarz
-
Ja tez kiedys taki mialem. Pilnik + 15 min i bedzie po klopocie :-). Po prostu wewnatrz adapterta jest za wasko tam gdzie wsuwaja sie zaczepy z body.Komentarz
-
Bardzo dziwne, że trafiają się pojedyncze - wadliwe egzemplarze. Myślałem, żę robi się to seriami gdzieś na Tajwanie i trudno jest to zepsuć. Myliłem się
350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EXKomentarz
-
Widać Tajwańczyk Tajwańczykowi nierówny ;-) Ta redukcja jest dość popularna więc pewnie tłucze ją niejdna "manufaktura".
Ja swoją (z wrocławskiej giełdy foto, za 50 zł, bez pokrowca) wkręcałem w kilka puszek, w tym w eosa 5 i wszędzie, z obiektywem czy też bez, wkręcała się i wykręcała bez problemu, choć z oporemn nieco większym niż szkła EF (canon, sigma)Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
Ja mam przejściówke z potwierdzaniem ostrości i bez. Ta z potwierdzaniem w moim body zapina się bez problemu, lecz u kumpla z takim samym body nawet się zapiąc nie chciała - na chama nie chcieliśmy zapinać. Ta bez potwierdzania zapina się w obu bez problemu... także to różnie bywa widocznie i wychodzi na to że wina jest po stronie body
Komentarz
Komentarz