Pytanie o nastawy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mobo
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 18

Pytanie o nastawy

Witam kupiłem nie dawno Canona A530. No i mam takie pytanie. O co biega z korygowaniem jasności obrazu po jej wywwołąniu za pomocą guzika oznaczonego jak plus minus lub też śmietnik. Mianowocie nie widzę żadnych różnic po tym korygowaniu. Natomiast po korygowaniu siły błysku lampy, widać wyraźną różnice. Wiec co ma robić to ustawienie jak nie widać różnicy??
    40d
  • M@riusz
    Początki nałogu
    • 2006
    • 348

Zamieszczone przez mobo
    O co biega z korygowaniem jasności obrazu po jej wywwołąniu za pomocą guzika oznaczonego jak plus minus lub też śmietnik. Mianowocie nie widzę żadnych różnic po tym korygowaniu
    A to dosyć ciekawe, że po użyciu przycisku "śmietnik" (popularnie nazywanego "koszem") masz jeszcze co korygować...

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• henry_k

Pod tym guzikiem prawdopodobnie masz przypisane dwie funkcje. W trybie fotografowania korygujesz ekspozycję a w trybie przeglądania zdjęć kosz czyli usuwanie zdjęcia :-)

Komentarz

• zanussi
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1696

Na stawy najlepsza jest wędka z dobrze dobranym gruntem.
        Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• Zielony
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2928

No to wypiali kolesia

@autor, poczytałeś dokładnie instrukcję? Jak nie, to odrazu ze dwa razy poczytaj. IMHO warto.
          sigpic

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez mobo
            ...mam takie pytanie. O co biega z korygowaniem jasności obrazu po jej wywwołąniu za pomocą guzika oznaczonego jak plus minus lub też śmietnik. Mianowocie nie widzę żadnych różnic po tym korygowaniu. Natomiast po korygowaniu siły błysku lampy, widać wyraźną różnice. Wiec co ma robić to ustawienie jak nie widać różnicy??
            Przycisk oznaczony +/- służy do korekcji światła ciągłego. Nie widzisz różnicy, bo zapewne używasz go w pomieszczeniu, gdzie i tak głównym zródłem światła jest lampa. Jego działanie najlepiej zauważysz robiąc zdjęcia na zewnątrz nie używając lampy błyskowej.
            Czyli w uproszczeniu: robiąć zdjęcia we wnetrzach jasność obrazu korygujesz siłą błysku lampy, natomiast na zewnątrz bez błysku korygujesz właśnie tym przyciskiem +/-
            Może po pewnym czasie nauczysz się korygować siłę błysku względem swiatła zastanego, ale to inny temat i nie chcę Ci na razie mieszać :-)
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• mobo
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 18

O i kolega Gwozdzt widać że wie o co biega a nie jak niektórzy głópio mądrzy żeby tylko coś bąknąć czy ma to sens czy nie. Dzięki za odpowiedź.
              40d

Komentarz

• marekb
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2273

Zamieszczone przez mobo
                O i kolega Gwozdzt widać że wie o co biega a nie jak niektórzy głópio mądrzy żeby tylko coś bąknąć czy ma to sens czy nie. Dzięki za odpowiedź.
                nie przejmuj sie, zastanawiam sie tylko co "fachowcy" robią w kategorii "dla początkujących"?

Komentarz

• ciri
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 63

chyba po to zeby nam doradzać, zreszta jak cała reszta jeżeli tylko swoja wiedza może komuś pomoc. pozd.
                  20D+50 1.8+tamronik 17-50 2.8+ 380EX+ różne dodatki....M42

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez mobo
                    Wiesz ja tam się wielkim fachowcem nie czuję. Jeżeli jednak mogę pomóc to chętnie. Problem tylko polega na tym, że tak sformułowałeś pytanie, że nijak nie mogłem rozgryźć o co Ci chodzi . I może innym o to szło?
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• marekb
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2273

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                      Wiesz ja tam się wielkim fachowcem nie czuję. Jeżeli jednak mogę pomóc to chętnie. Problem tylko polega na tym, że tak sformułowałeś pytanie, że nijak nie mogłem rozgryźć o co Ci chodzi . I może innym o to szło?
                      pewnie tak,tylko szkoda, ze nie tylko w tym wątku zamiast zapytac o szczegóły ironizuje sie i wygląda nieładnie

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Zamieszczone przez marekb
                        ... co "fachowcy" robią w kategorii "dla początkujących"?
                        No jak? Czasem próbują pomóc. Na zagranicznych forach zwykle ten dział nazywa się "Ask the Pros" czyli "zapytaj fachowca" - co zreszta byłoby odpowiedniejszą nazwą i tutaj

Janusz,
                        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• M@riusz
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 348

Zamieszczone przez mobo
                          O i kolega Gwozdzt widać że wie o co biega a nie jak niektórzy głópio mądrzy żeby tylko coś bąknąć czy ma to sens czy nie.
                          Sens przede wszystkim powinno mieć pytanie. A jakie pytanie - taka odpowiedź.
                          Gdyby Kolega za radą Zielonego przeglądnął instrukcję i zrozumiał co jest w niej napisane - nie byłoby ani kłopotu z "nastawami", ani z zadaniem pytania.

M@riusz
                          Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez Janusz Body
                            No jak? Czasem próbują pomóc. Na zagranicznych forach zwykle ten dział nazywa się "Ask the Pros" czyli "zapytaj fachowca" - co zreszta byłoby odpowiedniejszą nazwą i tutaj
                            A sa tu jacys prosi?

Komentarz

• KuchateK
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 4895

Zamieszczone przez Janusz Body
                              To co, petycja do Hazana?

To by nawet niezle bylo. Pewnie ogladalnosc by wzrosla

Zamieszczone przez M@riusz
                              jakie pytanie - taka odpowiedź.
                              Powiadaja ze nie ma glupich pytan... Dalsza czesc pewnie znasz.

Co do instrukcji masz racje. Od niej powinno sie zaczac. Choc to bardzo popularne pominac ja jako nic nie znaczaca makulature

Zamieszczone przez Vitez
                              A sa tu jacys prosi?
                              No Ty na przyklad
                              ...

Komentarz

Pracuję...