Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam oferte kupna w komisie tego obiektywu (wersja najbardziej uboga - bez USM, IS. itp) swiatlo 4.5-5.6 za 360 zlotych. Jest uzywany (ale w bardzo dobrym stanie - tylko brak przedniego dekielka, ale za to jakas tam UV ma dokrecona) Czy sadzicie, ze warto go kupic w tej cenie?
Alternatywa byla Sigma 28-200 za 500 zlotych - juz bardziej uzywana. Ale tyle co sie nasluchalem zlego o tak duzym zakresie to zrezygnowalem.
Obiektyw z mysla o EOS 300D.
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
Jeśli działa to za te pieniądze może być. Z tym że obawiam się że z jakości zadowolony nie będziesz i zaraz zaczniesz się rozglądać za czymś lepszym. A jest taka całkiem przyzwoita Sigma 70-300 APO Macro. Niedawno widziałem za 700 PLN w dobrym stanie. Albo Canon o którym pisze Vitez. Więc może od razu warto wydać trochę wiecej.
Jakosc i swiatlo wprost proporcjonalne do ceny . Zauwaz ze uzywany Canon 70-210 3.5-4.5 USM kosztuje ok 900zl .
przesadzasz ...co do swiatla to sie zgodze - jest ciemny jak noc , co do jakosci - wg mnie jest zadowalajaca. poczytaj sobie opinie nt. tego obiektywu na zagranicznych stronach - na polskich raczej nic o nim nie znajdziesz. jest bardzo lekki i poreczny (niestety ma plastikowy bagnet ) wg mnie stosunek jakosc/cena (350PLN) wypada dosc dobrze.
Jakosc i swiatlo wprost proporcjonalne do ceny . Zauwaz ze uzywany Canon 70-210 3.5-4.5 USM kosztuje ok 900zl .
przesadzasz ...co do swiatla to sie zgodze - jest ciemny jak noc , co do jakosci - wg mnie jest zadowalajaca. poczytaj sobie opinie nt. tego obiektywu na zagranicznych stronach - na polskich raczej nic o nim nie znajdziesz. jest bardzo lekki i poreczny (niestety ma plastikowy bagnet ) wg mnie stosunek jakosc/cena (350PLN) wypada dosc dobrze.
Rozumiem że go chwalisz bo akurat masz, ale ten obiektyw uchodzi bezwględnie za najgorszy dłuższy zoom Canon'a...
Rozumiem że go chwalisz bo akurat masz, ale ten obiektyw uchodzi bezwględnie za najgorszy dłuższy zoom Canon'a...
szalu nie ma - nie napisalem ze jest super i ze nie warto kupowac Lki ...tylko ze dobrze wypada stosunek jakosc/cena. uzywales tego szkla ? na czyjej opinii bazujesz?
nie oszukujmy sie ...dopóki nie wyda sie 1500-2500pln na szklo to raczej super powalajacej jakosci przy 200mm nie mozna oczekiwac.
Przesadzam?
Przeciez napisalem dokladnie to co ty - dostajesz cos co jest warte 350zl. Dostajesz cos warte dokladnie tyle ile za to placisz.
Co oznacza, ze jesli jest to jeden z najtanszych (jesli nie najtanszy) z dlugich zoomow Canona - dostajesz praktycznie najgorszego dlugiego zooma Canona.
Oczywiscie zdjecia bedzie robil, oczywiscie wart jest swojej ceny, ale oczywiscie - jakosc zdjec jakie robi jest wprost proporcjonalna do ceny.
Gdzie tu przesada gdy pisze dokladnie to co ty?
hmmm... chialbym zobaczyc porownanie Canon'a 70-210 3.5-4.5 z 80-200 4.5-5.6 i przekonac sie, ze warto jest wydac na niego 900 pln zamiast 350. gdybym mial kase to pewnie bym sie nie zastanawial (i kupil 70-200 2.8L ) ...ale jesli ktos ma ograniczone fundusze to wtedy imo 80-200 jest lepszym rozwiazaniem
Hmmmm - dzieki - dalo mi to odpowiedzi na nurtujace mnie pytania.
Jednak tak jak pisaliscie - za tej klasy (niskiej) cena byla atrakcyjna i dzieki temu sprawa mi sie wyjasnila - ktos kupil to szklo przede mna.
I po problemie :/
]hmmm... chialbym zobaczyc porownanie Canon'a 70-210 3.5-4.5 z 80-200 4.5-5.6 i przekonac sie, ze warto jest wydac na niego 900 pln zamiast 350.
Trzeba bylo sie wczesniej zglosic, jak go jeszcze mialem :P . Ale moge podrzucic pare zdjec nim zrobionych w oryginale. Poza tym widzialem ze ktos na forum go ma - zglos sie, ustalcie co i jak focicie i zrobcie sobie porownanie
gdybym mial kase to pewnie bym sie nie zastanawial (i kupil 70-200 2.8L ) ...ale jesli ktos ma ograniczone fundusze to wtedy imo 80-200 jest lepszym rozwiazaniem
Jest pewna roznica w tym "miec kase" .
Jak ktos szuka czego najlepszego w okolicach 1000 zl to nie wezmie ani 70-200 4L bo za drogi ani 80-200 4.5-5.6 bo zbyt kiepski, a wlasnie raczej 70-210 lub 100-300.
Jesli ktos ma 600-700 zl i ani grosza wiecej i na 100-300 ani 70-210 go nie stac to tez nie wezmie tego 80-200 4.5-5.6 a raczej 75-300 bo lepszy zasieg a do 200mm tez lepszy optycznie od tego 80-200.
Jak ktos ma 400-500 zl i ani grosza wiecej to na 75-300 go nie stac i wezmie tego 80-200 albo jakies vivitary, tokiny czy insze tansze tamrony.
Jak ktos ma ok 2 tys zl to poszuka 70-200 4L .
Itd itp - do wziecia 80-200 4.5-5.6 trzeba miec naprawde ograniczone fundusze by nie brac niczego lepszego .
Hmmmm - dzieki - dalo mi to odpowiedzi na nurtujace mnie pytania.
Jednak tak jak pisaliscie - za tej klasy (niskiej) cena byla atrakcyjna i dzieki temu sprawa mi sie wyjasnila - ktos kupil to szklo przede mna.
I po problemie :/
Nie rozpaczaj ;-) Dozbieraj troche chrustu i kup Sigme 70-300 f/4.0-5.6 APO Macro Super II (juz ktos wczesniej o niej wspominal). Za ok. 750-800 powinienes kupic bez wiekszego problemu nowa u jakiegos allegrowego TIP-a, a jak na swoja cene mozliwosci ma ona wg mnie naprawde super. Wiele fot widzialem z tego szkla i bylem naprawde zaskoczony (chocby spora czesc dorobku Tomka Okulewicza na Plfoto byla ta Sigma robiona). IMHO dla osoby, dla ktorej tele nie jest priorytetem, ta Sigma jest naprawde fajnym wyborem w przedziale <1000.
Ja w kazdym badz razie naleze do w/wym grupy i ta Sigme moze pod choinke sobie sprawie... a cala swoja energie wloze w wymiane standardu na 24-70 ;-)
Nie rozpaczaj ;-) Dozbieraj troche chrustu i kup Sigme 70-300 f/4.0-5.6 APO Macro Super II (juz ktos wczesniej o niej wspominal). Za ok. 750-800 powinienes kupic bez wiekszego problemu nowa u jakiegos allegrowego TIP-a, a jak na swoja cene mozliwosci ma ona wg mnie naprawde super.
Rozpaczac nie rozpaczam - a to dzieki opiniom, ktore przedstawiliscie. Zas co do tej Sigmy to wszystko OK, ale zobaczcie na opis tego szkla na tej akucji:
Chodzi mi o zdanie -" Niestety nie chodzi z cyfrówkami 300d, 10d". A ja to wlascie do 300D mialem podpinac
Nie przypomne sobie w tej chwili u ktorego, ale u jednego z allegrowych TIPow widzialem ja w cenniku za 810 zl.
aaaa - to o to chodzi - to chyba, ze tak - dzieki.
Musze sie nad tym zastanowic, bo to x 1.6 daje mi jak dla mnie kosmiczny zakres.
Choc czy nie robi sie z tego taki mega zoom z wadami, o ktorych wielu wspomina chociazby przy konstrukcjach typu 28-200?
gdybym mial kase to pewnie bym sie nie zastanawial (i kupil 70-200 2.8L ) ...ale jesli ktos ma ograniczone fundusze to wtedy imo 80-200 jest lepszym rozwiazaniem
Jest pewna roznica w tym "miec kase" .
Jak ktos szuka czego najlepszego w okolicach 1000 zl to nie wezmie ani 70-200 4L bo za drogi ani 80-200 4.5-5.6 bo zbyt kiepski, a wlasnie raczej 70-210 lub 100-300.
Jesli ktos ma 600-700 zl i ani grosza wiecej i na 100-300 ani 70-210 go nie stac to tez nie wezmie tego 80-200 4.5-5.6 a raczej 75-300 bo lepszy zasieg a do 200mm tez lepszy optycznie od tego 80-200.
erm.... nie tam zebym sie klocil, ale 100-300 jest (jakosciowo) lepsze od 75-300 ?
Komentarz