Format 50x70 cm

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • darpla
    Bywalec
    • 2004
    • 184

Format 50x70 cm

Mam pytanie.Zastanawaim sie czy bede mogl uzyskac dobra jakosc zdjecia w formacie 50x70 cm w systemie plikow RAW w 6,5 mln pixeloweym Canonie Eos 300D.

Prosze o podpowiedz
    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Dobrą do czego?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Przyklad ode mnie ze sciany - 40x60, 10D, obiektyw 70-210 3.5-4.5 Canon USM @ 210mm @ 4.5 @ iso400 . Jakosc swietna, dopiero z odleglosci < 15cm widac jakeis tam punkciki.

Czacha pewnie ma wiecej przykladow :>

Komentarz

• Przemek Białek
        Uzależniony
        • 2004
        • 832

ostatnio dostalem do powiekszenia fotke w rozdzielczosci 2,5mpix do formatu 30x45cm!
        Geniuine Fractals w 3 wersji mnie nie zawiodl!
        rozdzielczosci naswietlania 400dpi pikseli nie widac!
        dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
        "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• Grippen
          Dopiero zaczyna
          • 2004
          • 22

Ja ostatnio na wystawe powiększałem pliki z 10D i Tamrona 28-75/2.8 do formatu 60x90 i jakość prawdę mówiąc powaliła mnie na kolana , pracuje jako grafik ale takiego dobrego rezultatu sie nie spodziewałem. Oczywiscie plik zrodlowy musi byc ok.
          PS. zrobie kryptoreklame i napisze ze powiekszalem u Jakuba Jewuly www.skanowanie.com.pl
          pozdr
          Canon EOS 40D+Grip, 10D+Grip, EOS 30+Grip, Canon EF 24-105/4 IS L, Tamron 28-75/2.8 + Sigma 50/1.4 + Sigma 50-500 + 430EX + 3 x 4GB CF & 2 x 8GB + 055ProB+141RC + inne duperele no i może troszkę umiejętności

Komentarz

• McKane
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2015

Apropos powiekszania zdjec z canonow mam "ciekawy" fragment z magazynu FOTO gdzie wypowiadaja sie reporterzy Super Expressu na temat "Pompowania pikseli"

"Podczas gdy zdjecia wykonane lustrzankami z matryca CCD mozna "naciagnac" nawet czterokrotnie to pliki zarejestrowane matryca CMOS nie wytrzymuja nawet poltorakrotnego zwiekszania objetosci - dodaje Piotr Bławicki. Daje sie je "naciagnac" tylko w niewielkim stopniu, a i tak widac to naciaganie w postaci spadku jakosci"

Dla mnie to jakas kompletna bzdura bo zdarzalo mi sie powiekszac zdjecie dosyc znacznie i jakos tego efektu nie zauwazylem. Czy w ogole istnieje jakies logiczne wyjasnienie tego faktu czy po prostu to jakies kompletne bzdury promujace CCD Nikona (caly dodatek wlasciwie jest poswiecony temu aparatowi)
            http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Jurek Plieth
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2087

Zamieszczone przez McKane
              Dla mnie to jakas kompletna bzdura ...
              Dla mnie również. Jednak pominąłeś najciekawszy IMHO fragment w tym wywiadzie. Otóż mowa tam o tym, jak 'hardware'owo' podciągnąć rozdzielczość umożliwiając w ten sposób wykonanie zdjęć w większym formacie niż 20x30. Gościu twierdzi mianowicie, że wykonują najlepszą na ile ich stać odbitkę w formacie 20x30, a następnie skanują ją z odpowiednio dużą rozdzielczością. Z takiego skanu wykonuje się już wydruki w niemal dowolnych (!) rozmiarach.
              http://plieth.com

Komentarz

• Chris
                Bywalec
                • 2004
                • 152

Zamieszczone przez McKane
                .....
                Dla mnie to jakas kompletna bzdura bo zdarzalo mi sie powiekszac zdjecie dosyc znacznie i jakos tego efektu nie zauwazylem. Czy w ogole istnieje jakies logiczne wyjasnienie tego faktu czy po prostu to jakies kompletne bzdury promujace CCD Nikona (caly dodatek wlasciwie jest poswiecony temu aparatowi)
                To ciekawe dlaczego fotoreporterzy z SE (choc do konca nie wiem jak tam jest polityka sprzetowa ? ale chyab wszyscy maja C ) pstrykaja 1D MKII ????
                Mialem okazje pogadac z jednym i obejrzec jego sprzet : 1D mkII, 17-35, 70-200/2.8IS, jakas 50-tka - chyba 1.4 , 2 x 550EX.
                Podpis bez buraczanych tekstów i życiowych prawd.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                  Dla mnie również. Jednak pominąłeś najciekawszy IMHO fragment w tym wywiadzie. Otóż mowa tam o tym, jak 'hardware'owo' podciągnąć rozdzielczość umożliwiając w ten sposób wykonanie zdjęć w większym formacie niż 20x30. Gościu twierdzi mianowicie, że wykonują najlepszą na ile ich stać odbitkę w formacie 20x30, a następnie skanują ją z odpowiednio dużą rozdzielczością. Z takiego skanu wykonuje się już wydruki w niemal dowolnych (!) rozmiarach.
                  I to jest prawda, ale tylko wtedy gdy nad skanerem wisi podkowa, a skanerzysta nie jest rudy!

Ten pomysł dziwnie mi się kojarzy z tzw. "medycyną" homeopatyczną
                  30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Jurek Plieth
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2087

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                    I to jest prawda, ale tylko wtedy gdy nad skanerem wisi podkowa, a skanerzysta nie jest rudy!
                    Wiesz, ja w cuda też nie wierzę, choćby z racji technicznego wykształcenia. Jednak jak się nad tym zastanowić, to być może pośrednie skanowanie pełni funkcję specyficznego filtru, którego jeszcze nie ma w PS'ie
                    http://plieth.com

Komentarz

• fotna
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 454

Widzialem co mozna zrobic ze skanu zdjecia 18x21 - z ty skanowaniem małych Mpix to fakt -wielu grafikow tak robi.
                      Ja robilem 25x35 z g3 (raw -tif/300dpi) i byly nie do poswazenia.
                      fotna.dlm.pl

Komentarz

• Anonymous
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 117

robilem odbitki B0 (141cm x 100cm) na lambdzie w profilabie. pompowanie pikseli przez genuine fractals. jakosc zadowalajaca i mnie i klienta.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

BTW. Jak powieniem przygotować zdjęcie do wysłania do drukarni (format A2 ca. 40x60cm)? Genuine fractals czy zostawić oryginał?

Komentarz

• Przemek Białek
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 832

BTW. Jak powieniem przygotować zdjęcie do wysłania do drukarni (format A2 ca. 40x60cm)? Genuine fractals czy zostawić oryginał?
                            ja bym fraktalowal!
                            dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
                            "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• maku
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 563

Najlepiej pewnie zrobić to samemu.
                              Przy czym Genuine fractals sprawdza się faktycznie lepiej niż metoda Kelby’ego.
                              Nie zaszkodzi też dowiedzieć się jaki materiał preferuje drukarnia.

Komentarz

Pracuję...