Kupić - nie kupić 10D - Pilnie potrzebna wycena!!!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qiq
    Coś już napisał
    • 2004
    • 83

Kupić - nie kupić 10D - Pilnie potrzebna wycena!!!

Witam.
    Czy za 3.400 zet warto kupić nowy, nie używany, korpus Canona 10D + CF 128MB + peryferia (ładowarka, aku, kabelki, sotf)?
    Transakcja z ręki do ręki.
    Na jakie fukncje lub szczegóły zwrócić szczególną uwagę, aby sprawdzić czy aparat nie ma wad (brak gwarancji)?
    Jakieś zalecenia? Wszytskie pomysły chłonę jak gąbka
    pzdr
    Qiq
    ~~~~~~
    http://www.plonacypromyk.i365.pl
    EOS 10D, EOS 50e+BP, 4.0-5.6/75-300usm, 4.5-5.6/38-76 (tfu!), AL-1QF, 1.8/50,
    Benbo Trekker + Manfrotto 141RC
  • labo
    Coś już napisał
    • 2004
    • 76

Witam,
    Ja bym sie nie zastanawial, tylko po przetestowaniu (np. FF/BF) bral. Nowe 10D aktualnie sa (a raczej ich nie ma) w granicach 4200-4300. Sam szukam

Rafal

Komentarz

• filip71
      Początki nałogu
      • 2004
      • 250

Zamieszczone przez labo
      Witam,
      Ja bym sie nie zastanawial, tylko po przetestowaniu (np. FF/BF) bral. Nowe 10D aktualnie sa (a raczej ich nie ma) w granicach 4200-4300. Sam szukam

Rafal
      Na Allegro jest za 3799,99 u Tommy_J - nóweczka.
      Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• qiq
        Coś już napisał
        • 2004
        • 83

Zamieszczone przez labo
        Witam,

Rafal
        Co to FF/BF?
        pzdr
        Qiq
        ~~~~~~

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

blad autofokusa polegajacy na ustawianiu ostrosci za blisko / za daleko (front/back focus)

poszukaj na forum.
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez qiq
            Zamieszczone przez labo
            Witam,

Rafal
            Co to FF/BF?
            Front Focus/Back Focus.
            Na miejscu, przy transakcji raczej nie przetesujesz chyba ze lapa, statyw i karty testowe wezmiesz ze soba (ale sprzedajacy moze jak na glupka spojrzec i poszukac mniej klopotliwego klienta ).
            Wg mnie - olac az tak dokladne testy, rzadko robimy powiekszenia 40x60 czy ogladamy na monitorze zdjecia w 100% a tylko przy takich wielkich zdjeciach widac FF/BF . Zrobic pare zdjec, sprawdzic czy dziala, czy AF dobrze i szybko chodzi, zrobic zdjecia z przyslona 2.8 (zalezy jakie szklo) - tu spojrzec czy nie ma wielgachnego FF/BF a nie bawic sie w tabelki testowe bo to bezsens :P

Komentarz

• labo
              Coś już napisał
              • 2004
              • 76

Zamieszczone przez filip71
              Zamieszczone przez labo
              Sam szukam
              Na Allegro jest za 3799,99 u Tommy_J - nóweczka.
              No niezupelnie noweczka. Uzywany przez 3 miesiace. Ktos go oddal i teraz jest pytanie dlaczego. Dzwonilem do Tommyego z pytaniem, czy jak bedzie mial sporego FF/BF, to czy moge zwrocic. Odpowiedzial, ze nie i mam wyslac do serwisu.

Tu mam pytanie do Viteza: Co mozna nazwac wielgachnym FF/BF? Jak to ocenic?
              Bo ja mam zamiar byc tym "klopotliwym" klientem.
              Mi wlasnie te powiekszenia 40x60 sa nieraz potrzebne. Na dodatek robie sporo w slabym oswietleniu wiec i GO mala.

Rafal

Komentarz

• qiq
                Coś już napisał
                • 2004
                • 83

OK, zobaczę co to za "pies" jutro, na żywo. Niestety nie mam szkła o jasności 2,8 (tylko to co w stopce) i nie wiem czy sprzedawca będzieć mieć na miejscu komp. W razie czego czy błędny FF/BF jest później do skorygowania (nowy soft z netu, czy odwiedziny w serwisie)?
                Dzięki serdeczne za rady.
                pzdr
                Qiq
                ~~~~~~

Komentarz

• Arkan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1401

aby sprawdzić czy aparat nie ma wad (brak gwarancji)
                  3400 PLN bez gwarancji? - przemyśl czy nie robisz pozornej oszczędności.
                  Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez labo
                    Mi wlasnie te powiekszenia 40x60 sa nieraz potrzebne. Na dodatek robie sporo w slabym oswietleniu wiec i GO mala.
                    Jesli takie masz zapotrzebowania i dodatkowo na tych powiekszeniach wymagasz chirurgicznie precyzyjnej ostrosci (bo ktos z blizej niz 15 cm bedzie je ogladal) to lepiej zrobic tabelki testowe do FF/BF .
                    Jesli az tak upierdliwy nie jestes to wystarczy pstryknac pare zdjec z mala GO i sprawdzic czy lapie ci ostrosc tam gdzie lapales (sprobowac i AF i MF z potwierdzaniem ostrosci) - ogladajac najlepiej na kompie/laptopie bo na ekraniku aparatu to sobie mozna GO oceniac

Komentarz

• filip71
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 250

No niezupelnie noweczka. Uzywany przez 3 miesiace. Ktos go oddal i teraz jest pytanie dlaczego. Dzwonilem do Tommyego z pytaniem, czy jak bedzie mial sporego FF/BF, to czy moge zwrocic. Odpowiedzial, ze nie i mam wyslac do serwisu.
                      Faktycznie nie nowy.
                      Ale na poczatku pisze, że nowy a potem w dalszym tekście, że używany .
                      Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• qiq
                        Coś już napisał
                        • 2004
                        • 83

Zamieszczone przez Arkan
                        aby sprawdzić czy aparat nie ma wad (brak gwarancji)
                        3400 PLN bez gwarancji? - przemyśl czy nie robisz pozornej oszczędności.
                        Aparat wydaje się bez zarzutu, zero śladów używania, kilka przypadkowych trybów sprawdziłem i OK. Acha, sprzedawca daje pisemną 1-miesięczną gwarancję. Zawsze coś.
                        pzdr
                        Qiq
                        ~~~~~~

Komentarz

• Tytus
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1358

Zamieszczone przez Vitez
                          Zamieszczone przez labo
                          Jesli takie masz zapotrzebowania i dodatkowo na tych powiekszeniach wymagasz chirurgicznie precyzyjnej ostrosci (bo ktos z blizej niz 15 cm bedzie je ogladal) to lepiej zrobic tabelki testowe do FF/BF .
                          Jesli az tak upierdliwy nie jestes to wystarczy pstryknac pare zdjec z mala GO i sprawdzic czy lapie ci ostrosc tam gdzie lapales (sprobowac i AF i MF z potwierdzaniem ostrosci) - ogladajac najlepiej na kompie/laptopie bo na ekraniku aparatu to sobie mozna GO oceniac
                          zapominasz Vitez o jednym, że FF/BF to jedno i większa GO to wyeliminuje, ale pozostaje jeszcze problem braku ostrości w całym polu widzenia i tego póki co niczym nie da się załatwić...
                          20Dset
                          maj łeb...

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez Tytus
                            zapominasz Vitez o jednym, że FF/BF to jedno i większa GO to wyeliminuje, ale pozostaje jeszcze problem braku ostrości w całym polu widzenia i tego póki co niczym nie da się załatwić...
                            Nie zapomnialem tylko we wczesniejszej wypowiedzi napisalem - zrobic zdjecie ogolnie (a nie tableke na FF/BF) i sobie je obejrzec. Brak ostrosci da sie zauwazyc :P

Komentarz

Pracuję...