Grip BG-E2 do 20D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Grip BG-E2 do 20D

Czy ktoś już się może dorobił gripa BG-E2 do 20D? Interesują mnie wrażenia na temat solidności wykonania, "feelingu" itp. Czytałem w sieci, że ponoć jest dużo bardziej "plastikowy", niż BG-ED3 i do tego ma kilka upierdliwych detali. No ale o 20D vs. 10D też takie opinie słyszałem :-)
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Re: Grip BG-E2 do 20D

Zamieszczone przez muflon
    Czy ktoś już się może dorobił gripa BG-E2 do 20D? Interesują mnie wrażenia na temat solidności wykonania, "feelingu" itp. Czytałem w sieci, że ponoć jest dużo bardziej "plastikowy", niż BG-ED3 i do tego ma kilka upierdliwych detali. No ale o 20D vs. 10D też takie opinie słyszałem :-)
    Najgorzej wydane pieniądze z całego "zestawu-systemu".
    Jak wyjąłem toto z pudełka pomyślałem dokładnie tak jak napisałeś : kurna co to jest? Plastik, total badziew feeling". Na dodatek rusza się toto strasznie (choć nie wyłącza korpusu).
    No ale bez tego żyć się NIE DA mając 24-70 czy inne Lki
    Gdzieś na dpreview gość pokazywał gdzie należy umieścić dwie warstwy tektury z blistrów, tych od baterii. Ponoć to pomaga. Poza tym jeden gościu, też na dpreview, pisał, że jest po rozmowie z Canon Rep. i tamtem ponoć powiedział, że będą zapraszać z gripami do serwisu...
    the silence is deafening

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Zamieszczone przez gietrzy
      Najgorzej wydane pieniądze z całego "zestawu-systemu".
      O kurcze, czyli jednak prawda :-( Dobrze że chociaż zamówiłem za relatywnie nieduże pieniądze w US...

Niestety prawda.. dla mnie nawet body z 17-40 bez gripa jest jakieś takie mało przyjemne w trzymaniu...

Poza tym jeden gościu, też na dpreview, pisał, że jest po rozmowie z Canon Rep. i tamtem ponoć powiedział, że będą zapraszać z gripami do serwisu...
      Hmm.. a możesz rzucić linkiem? Ja tylko gdzieś czytałem, że mają wypuścić nową, bardziej "zawodową" wersję gripa.

[ Dodano: 02-12-2004, 15:21 ]
      Mam: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=10873513

Ale to niestety nie zlikwiduje "plastikowości"

Komentarz

• Pszczola
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1760

Ocynkowac, Panie, ocynkowac...
        EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• dzi
          Bywalec
          • 2004
          • 240

o rany a ja miałem sobie na gwiazdkę się dopieścić - i teraz kolejny dylemat
          a z tym zapraszaniem do serwisu to co będą poprawiać gripa czy body ?

Komentarz

• filip71
            Początki nałogu
            • 2004
            • 250

Dla mnie to nawet jest gorzej wykonany niz grip do 300D.
            Z jednej strony (gdzie nie ma bagnetu wkładanego do baterii) to odchodzi od aparatu i trochę trzeszczy - generalnie za te pieniądze kicha.
            No, ale balsam dla ręki przy dużych szkiełkach.
            Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Niestety prawda.. dla mnie nawet body z 17-40 bez gripa jest jakieś takie mało przyjemne w trzymaniu...
              No to mnie przekonaliscie. Ciagle mialem nadzieje ze moze grip poprawi nieco wrazenie ze 20D jest troszke za maly... a tu... jeszcze odrobinke myslalem o zmianie kiedys na 20D (szybszy zapis, AF i nizsze szumy kusza) ale tak sie nie da - skoro 10D z gripem dla mnie idealnie lezy w dloni to by mi niedobrze sie robilo trzymajac cos takiego.
              Klamka zapadla - czekam na nastepce i oby byl on mniej plastikowy ... albo zbieram na 1D MkII

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez Vitez
                No to mnie przekonaliscie. Ciagle mialem nadzieje ze moze grip poprawi nieco wrazenie ze 20D jest troszke za maly... a tu...
                Nie, to nie tak - samo body jest OK (pisałem już o tym w pierwszych wrażeniach). Tylko niestety z gripem się chyba nie popisali.. czytałem już gdzies też że mają wypuścić nowy, "redesigned"...

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Vitez
                  No to mnie przekonaliscie. Ciagle mialem nadzieje ze moze grip poprawi nieco wrazenie ze 20D jest troszke za maly... a tu...
                  Nie, to nie tak - samo body jest OK (pisałem już o tym w pierwszych wrażeniach). Tylko niestety z gripem się chyba nie popisali.. czytałem już gdzies też że mają wypuścić nowy, "redesigned"...
                  Chyba nie zrozumiales.
                  DLA MNIE juz samo body nie jest OK - za male, wrazenie wiekszej delikatnosci niz 10D (mialem okazje juz dwa razy sie 20D bawic) i mialem nadzieje ze z gripem bedzie bardziej OK, tzn solidniejsze i wieksze. Nie pisalem o twoich wrazeniach a o swoich - ktore rowniez gdzies tu zamiescilem ale juz nie pomne w ktorym watku .

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

Hmm.. a możesz rzucić linkiem? Ja tylko gdzieś czytałem, że mają wypuścić nową, bardziej "zawodową" wersję gripa.
                    link jeden z wielu http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=11294927
                    niestety tego o którym piszę powyżej nie zapisałem.
                    the silence is deafening

Komentarz

• kavoo
                      Zablokowany
                      • 2004
                      • 1173

Hmmm... to juz sam nie wiem jak to jest z tym forum? Rozmawiamy o sprzecie do robienia zdjec, czy o... damskiej modzie?

"20D odpada, bo jest za maly"... "grip mi trzeszczy i ploszy modeli"... "a moj zakiet ma zbyt gleboki dekolt i biust mi wylazi"

Proponuje wiecej focic a mniej "plocic" :P Dla mnie aparat moglby miec nawet wyglad mocno wyeksploatowanego tluczka do kotletow, wazne zeby dzialal jak nalezy :P

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

Zamieszczone przez kavoo
                        "grip mi trzeszczy i ploszy modeli"
                        Chyba lekko nie zrozumiałeś - albo nie zadałeś sobie trudu, żeby poczytac dyskusje w podanych linkach. Jedną z wad tego gripa jest ponoć fakt, że po założeniu większego szkła potrafi momentami tracić kontakt z aparatem (styki w gnieździe baterii). A to już nie jest kosmetyka.

Komentarz

• Jurek Plieth
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2087

edną z wad tego gripa jest ponoć fakt, że po założeniu większego szkła potrafi momentami tracić kontakt z aparatem (styki w gnieździe baterii). A to już nie jest kosmetyka.
                          Kurcze, a ja do upadłego gadam, że lepsze wrogiem dobrego i mało kto mnie słucha!
                          http://plieth.com

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                            Kurcze, a ja do upadłego gadam, że lepsze wrogiem dobrego i mało kto mnie słucha!
                            W ogólności masz 100% racji Ale ja kupiłem 20D jako lekarstwo na problemy z focusem w 10D. Bardzo skuteczne lekarstwo, dodam

BTW. Mój 10D właśnie wrócił drugi raz z serwisu. W jeszcze gorszym stanie (a myślałem, że gorzej się juz nie da ;-)). Będę wysyłał do upadłego... w pewnym momencie przestanie im się to opłacać ;-)

Komentarz

• kavoo
                              Zablokowany
                              • 2004
                              • 1173

Chyba lekko nie zrozumiałeś - albo nie zadałeś sobie trudu, żeby poczytac dyskusje w podanych linkach.
                              Zdecydowanie to drugie. Co nie zmienia faktu, ze (z tego, co widze) wiele osob przy ocenie sprzetu kieruje sie kryteriami, ktore nie maja kompletnie nic wspolnego z tym, co w sprzecie foto jest najwazniejsze - efekcie koncowym w postaci dobrego jakosciowo zdjecia.

Kiedys nie bylo takich problemow... ostatnio jakos pod wplywem urodzaju sprzetowego ludziom zaczyna sie troche w glowach przewracac i przejawiaja tendencje do szukania drugiej dziury w d*** zapominajac, do czego tak naprawde rzeczona d*** sluzy ;-)

Komentarz

Pracuję...