dwa pytania o osprzęt do G5

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pacyna76

dwa pytania o osprzęt do G5

Witam jestem nowym forumowiczem i niedoświadczonym posiadaczem G5 - wcześniej byłem typowym pstrykaczem ok 2 lata pstrykałem sobie A200 a póżniej ixus v3 - i powiedziałem basta !!
    Już nie chcę pstrykać tylko robić zdjęcia, więć czytam i uczę się empirycznie. Posiadam filtry: UV Hoya (seria zielona) i polaryzacyjno kołowy Hoya (seria niebieska) i chciałem poszerzyć swój zestaw o telekonwerter i lampę błyskową (na początek) więc ma 2 pytania z tym związane:
    1. Mogę dostać za darmo (od szwagra) lampę Canon Speedlite 200E czy mogę ją jakoś wykorzystać z moim G5 ? Proszę mnie upewnić - rozumiem że lampa nie obsługuje ettl - czy zostają tylko manualne ustawienia ? Jesli tak to jak sobie poradzić z ustawieniami manualnymi - tylko empirycznie ? Pytam ponieważ lampa jest "goła" i nie ma żadnego opisu pracy z ustawieniami manualnymi
    2. Czy ktoś z Państwa spotkał się z telekonwerterem Digital Pro HD 2x? Co to za cudo? Jakośc w kierunku Raynox/Kenko czy raczej King? Moze ktoś da namiary gdzie można poczytać/zobaczyć testy o tym telekonwerterze? Btw jeśli mowa o telekonwerterach czy produkty marki Sakar to także jakość zbliżona do Kinga ?
    Z góry serdecznie dziękuję wszystkim forumowiczom za odpowiedzi !
  • NimnuL
    Bywalec
    • 2004
    • 128

1. Mogę dostać za darmo (od szwagra) lampę Canon Speedlite 200E czy mogę ją jakoś wykorzystać z moim G5 ?

Tak, oczywiście. Lampa będzie działała w pełnym manualu, więc po prostu zawsze (niezależnie od parametrów) będzie błyskać pełną mocą. Toteż będziesz musiał dostosowywać przysłonę do odległości (na zasadzie 20 (liczba przewodnia tej lampy) / odległość w metrach = przysłona lub 20/przysłona=odległość w metrach). Mowa oczywiscie o ISO 100 (choc ISO50 w G5 to praktycznie ISO80 w rzeczywistości).

Czy ktoś z Państwa spotkał się z telekonwerterem Digital Pro HD 2x? Co to za cudo? Jakośc w kierunku Raynox/Kenko czy raczej King
    Głowy nie dam, ale gdzieś o tym czytałem i wypadł dość słabo, blizej Kinga a daleko za Raynoxem. Jak znajde to podesle linke. Jeśli w ogole rozbudowywac o konwertery to mysle, ze tylkko Raynox ...

Już nie chcę pstrykać tylko robić zdjęcia
    To czy się zdjęcia robi czy pstruka nie zależy od sprzętu ... zapamiętaj.

Pozdrawiam
    1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
    2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna

Komentarz

• pacyna76

Wiem, że pstrykanie nie zależy od sprzętu dlatego staram się "chłonąć wiedzę", i odzwyczajam się od bezsensownego przyciskania - co chwila - spustu migawki w trybie auto.
      Może to banalne pytanie ale wg jakiego przelicznika ustawiać przysłonę przy ISO 50 lub 200?? Jeśli znajdziesz to proszę o linka do Digital Pro. Co powiesz o produktach Sakar - też raczej "dolna półka"? Wielkie dzięki za odpowiedzi !

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez pacyna76
        Może to banalne pytanie ale wg jakiego przelicznika ustawiać przysłonę przy ISO 50 lub 200??
        Jesli zadajesz takie pytania a chcesz zaczac robic zdjecia a nie pstrykac to zamiast akcesoriow do G5 lepiej kup jakas przystepna ksiazke o fotografii. Szczerze polecam National Geographic "szkola fotografowania" - z niej dowiesz sie jak zmienic przyslone przy zmianie iso i wiele innych przydatnych rzeczy .
        Albo przeczytaj internetowe kursy fotografowania Agfy (google.pl : agfa+kursy).

Komentarz

• pacyna76

dzieki vitez za informacje !!

Komentarz

• NimnuL
            Bywalec
            • 2004
            • 128

pacyna76, przeskok z ISO 100 na 200 to jednoczesny przeskok o jedna dzialke przysłony przy tej samej odleglosci.

Nie pamietam jednak jak sie wylicza różnicę odległości. Chyba pierwiastkiem, czyli jeśli ISO zwiększa się 2x to odległość zwiększa się o sqr2. Ale głowy nie dam.
            1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
            2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna

Komentarz

• pacyna76

Dzięki za informacje ! Zabieram się za kursy agfy i kupię national geographica. Dalej jednak proszę osoby posiadające informacje, o opinie o konwerterach Sakar i Digital Pro. Jest dużo informacji o Raynoxie i Kingu ale o powyższych są bardzo znikome! :wink:

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez pacyna76
                Jest dużo informacji o Raynoxie i Kingu ale o powyższych są bardzo znikome! :wink:
                To chyba swiadczy o tym ze prawie nikt ich nie kupuje. A to ze prawie nikt ich nie kupuje tez chyba o czyms swiadczy .

Komentarz

• pacyna76

Tak właśnie podejrzewam - ale forum jest od tego, żeby pytać. Myślę, że lepiej dwa razy zapytać niż później płakać. :wink:

Komentarz

• emeriks

troche dawny topic ale dopiero trafilem na ta strone...

czy jest sens inwestowac w szkla raynoxa? interesuje mnie tele2.2x, jakis wide i rybie oko...a moze to tylko zabawki ktore wszystko popsuja :wink:

za info z gory dzieki

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez emeriks
                      czy jest sens inwestowac w szkla raynoxa? interesuje mnie tele2.2x, jakis wide i rybie oko...a moze to tylko zabawki ktore wszystko popsuja :wink:
                      Jest sens. To jedne z najbardziej chwalonych konwerterow. Sa bardzo dobrej jakosci i stad ich cena... (w porownaniu np do Kinga) .
                      Podobno do obiektywow do lustrzanek rowniez calkiem dobrze sie nadaja tak jak niektore Kenko.

Komentarz

Pracuję...