[El_Chueco] Paulina & Fiat 125p '71

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • El_Chueco
    Coś już napisał
    • 2005
    • 90

[El_Chueco] Paulina & Fiat 125p '71

Czesc! Chcialem wam pokazac dwie galeryjki - jedna stowrzylem na potrzeby moich prac (niestety chodzi na popularnym skrypcie Coopermine - druga to raczej fotoblog - o mlodych kociakach.
    Moja Galeria: www.surowiec.org
    Moje Kociaki: www.serafinka.surowiec.org
    GG: 559899
  • El_Chueco
    Coś już napisał
    • 2005
    • 90

[El_Chueco] Freiburg i Hochschwarzwald

Na poczatku przywitac sie wypada! Czesc!
    No tak w dobie usprawiedliwien moge powiedziec ze 350tka to moj pierwszy dSLR i calkiem swierzy (4 dni). Do tej pory robilem zdjecia A85. Efekty mozna zobaczyc na www.surowiec.org. A oto pare zdjec ktore udalo mi sie zrobic 350tka do tej pory (dokladnie dwa moje ulubione)

1.
    2.

Powyzsze zdjecia zostaly wyostrzone po zmniejszeniu. A zastosowana technika w przypadku drugiego to AEB
    Ostatnio edytowany przez El_Chueco; 3050.

Komentarz

• pazurek
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1294

A co mialoby powodowac korzystanie z tej techniki?
      http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• El_Chueco
        Coś już napisał
        • 2005
        • 90

AEB? nadswietlanie i niedoswietlanie zdjecia poprzez zmiane ekspozycji o 1/3 lub 1/2 na plus i minus rownomiernie. Wg mnie bardzo przydatna rzecz

Komentarz

• GrzesiekK
          Coś już napisał
          • 2005
          • 70

hmm... te zdjecia to kompletne gnioty :neutral: Usun je jak najszybciej
          350d+grip, tamron 28-75/2.8

Komentarz

• zanussi
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1696

popracuj nad kadrem.... kwiat jeszcze ok (choć rewelacji nie ma) ale ta woda jest kompletnie do kitu. AEB czyli autobracketing to stara jak świat metoda naświetlania kilku fotografii jedna po drugiej z przesunięciem ekspozycji w kierunku niedoświetlenia lub prześwietlenia..... stosowana zazwyczaj przez uzytkowników, którzy nie za bardzo wiedzą o co chodzi w prawidłowym eksponowaniu zdjęć.... (technika znana oczywiście jeszcze z analogów)
            Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• gawryl
              Uzależniony
              • 2004
              • 810

pierwsze zdjecie do mnie nie trafilo - chyba dlatego, ze tego typu fotografia ma zachwycic, a tu tak nie jest (taki obiekt wybrales i tak to pokazales)...

drugie zdjecie uwazam za gorsze od poprzedniego, ale z kolei ze wzgledu na technike - nic tam nie widze, jest za ciemne. zle naswietlone (spojrz na histogram!) wiec nie mozna sie wypowiedziec na temat kadru/tematu itfd.

wiec probuj dalej i pokazuj jak se radzisz z nowym nabytkiem
              pozdrawiam
              350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• pazurek
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1294

Zamieszczone przez El_Chueco
                AEB? nadswietlanie i niedoswietlanie zdjecia poprzez zmiane ekspozycji o 1/3 lub 1/2 na plus i minus rownomiernie. Wg mnie bardzo przydatna rzecz
                Hmm tak tylko pytam, bo zdjecie wyglada jakbys je rownomiernie niedoswietlil o jakies -5 i -10 EV

Masz je w RAW-ie? Sprobuj podciagnac ekspozycje i zlaczyc HDR... ale szanse marne zeby wyciagnac cos z tej czerni...
                http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• El_Chueco
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 90

-2 EV a Metering mode Pattern. Egal - to i tak nie jest moja domena w fotografii - bardziej lubuje sie w robieniu Streetphoto tylko w gorach nie ma gdzie i jak

Komentarz

• El_Chueco
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 90

To moze cos z innej paczki:
                    3. Schody w zamku Hubertus nad jeziorem Schluchsee

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Przydatne... w kompaktach ktore nie posiadaja RAW.
                      W aparatach z RAW a szczegolnie dSLR - szkoda miejsca na karcie.
                      Rob w RAW i najnizszym adekwatnym do sytuacji ISO (bo korygowanie ekspozycji w RAW , szczegolnie na plus, wyciaga szumy).
                      A zanim zapytasz "czym przegladac/konwertowac RAW" - przeszukaj forum

Komentarz

• El_Chueco
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 90

Narazie nie robie w RAW mam tylko 1GB Karte. A RAWy jak juz jakiegos zrobie to przerabiam w PS. Wiem idiota jestem ale co tam po co sie ma te 8mpixow?!

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Narazie nie robie w RAW mam tylko 1GB Karte.
                          Na jedno wychodzi jesli uzywasz AEB. 1 JPG (pelna rozdzielczosc, maksymalna jakosc) to ok 2-3 MB, 1 RAW to ok 6-7MB, 3 zdjecia w AEB = prawie 7MB.
                          A z RAW wyciagniesz wiecej niz 3 zdjecia z rozna korekta naswietlenia, czyli w efekcie koncowym "zmiesci" ci sie ich wiecej na 1GB karte niz jakbys uzywal nadal AEB.

A 8 mpikseli to sie przydaje albo do przycinania zdjec albo do duzych wydrukow. Jakosc JPGow w trakcie obrobki drastycznie spada niezaleznie od ilosci megapikseli .

Komentarz

• El_Chueco
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 90

4. Zdjecie szyldu jednego ze sklepikow, usadowionych w jednej z uliczek Freiburga, prowadzonych na Munster Platz, gdzie znajduje sie Katedra

5. Figura, czesc skladowa wnetrza Katedry Freiburga

6. Swieczki przed oltarzem

Komentarz

• gawryl
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 810

mi sie spodobalo #5 - ale przekadrowal bym tak, coby oswietlona figurka stala w lewym dolnym rogu - jakos bylo by bardziej tajemniczo, a mniej statycznie. ale i tak fajnie. pzdr
                              350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

Pracuję...