Jak działa AWB w DSLR?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Jak działa AWB w DSLR?

Robię zawsze w RAW i w zasadzie temat mnie nie dotyczy :-)
    Ja tylko tak z ciekawości... Jak działa AWB w DSLR? Z tego co wiem aparat nie ma bladego pojęcia o temperaturze aktualnego światła.
    Dlaczego niektóre kompakty radzą sobie całkiem dobrze z AWB a DSLR czasem daje ciała (w tych samych warunkach). Na wakacjach kolega miał jakąs małpkę Olympusa a ja 350d.
    Zdjęcia z Oly powiedzy że takie sobie :-) (zwłaszcza jak się zrobi 100% cropa :-) ), ale AWB mnie zastanowił - prawie zawsze poprawny/dobry. Ja gdyby nie RAW i późniejsza obróbka to gdybym robił tylko w jpg na AWB to miałbym wiele roboty...
    Czy to jest kwestia softu w aparacie albo jakiegoś "czujnika" o którym nie wiem :-). Tak BTW jak taki soft w aparacie działa. Czy on automatycznie robi korekty zafarbu w mocnych cieniach i światłach (coś jak pipetki w levels). Przecież soft nie ma bladego pojęcia co powinno być neutralnie szare.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
  • Pikczer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2578

Zamieszczone przez mirhon
    Robię zawsze w RAW i w zasadzie temat mnie nie dotyczy :-)
    A dlaczego Cie nie dotyczy
    Zrob kiedys fotke w domu przy domowym oswietleniu na AWB a potem recznie ustaw zaroweczke, to zobaczysz (nawet w RAW) czy Cie nie dotyczy?

ps
    Chyba, ze wychodzisz z zalozenia, ze z RAW-ow, to se wszystkie niedociagniecia wyciagne

Komentarz

• JSK
      Początki nałogu
      • 2006
      • 318

W całkowitym skrócie pisząc wygląda to tak:
      - AWB to akcja oprogramowania, "czujnikiem" jest sama matryca,
      - automatyka bazuje na składowych widma światła w temperaturze ~5500K z polem +/- 500K,
      - po naświetleniu procesor sprawdza udział składowych i jak dominują RG to dokłada B lub odwrotnie,
      - z tego czasem biorą się błędy, szczególnie w przypadku fotografowania sceny z wyraźnym kolorem dominującym żółtym lub niebieskim,
      - znacznie lepiej jest nie korzystać z AWB,
      - a czemu niektóre kompakty radzą sobie z tym lepiej? Tego nie wiem.

W każdym razie AWB w lustrzankach cyfrowych to dodatek klasy programów tematycznych. Nic by się złego nie stało gdyby tego nie było.

Komentarz

• mirhon
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1025

Zamieszczone przez Pikczer
        A dlaczego Cie nie dotyczy
        Zrob kiedys fotke w domu przy domowym oswietleniu na AWB a potem recznie ustaw zaroweczke, to zobaczysz (nawet w RAW) czy Cie nie dotyczy?

ps
        Chyba, ze wychodzisz z zalozenia, ze z RAW-ow, to se wszystkie niedociagniecia wyciagne
        Źle to ująłem...oczywiście dotyczy jak najbardziej i w ekstremalnych sytuacjach oświetleniowych oczywiście staram się ustawić WB ręcznie w K. Tylko że w RAW mam nieporównywalnie lepszy komfort i możliwości w korekcie WB.

Komentarz

• perqsista
          Początki nałogu
          • 2005
          • 429

W małpce matryca pracuje non stop, więc jej procesorek jest w stanie pobierać sobie próbki do ustawienia WB(a także to ustawienia innych parametrów np AF) na bieżąco, bezpośrednio z matrycy. W DSLRach matryca jest używana wyłącznie podczas robienia zdjęcia, kiedy migawka jest otwarta.
          www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• mirhon
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1025

Drążac temat :-)... gdy celowo zwalę WB i zrobię RAW, to jakie będą konsekwencje? Zgaduję że clipping w jakimś kanale, który nie usunę (tzn. usunę, ale stracę dane) gdy będę korygował WB w konwerterze?

Komentarz

• gietrzy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 5727

Zdjęcia z Oly powiedzy że takie sobie :-), ale AWB mnie zastanowił - prawie zawsze poprawny/dobry.
              Niewiem jak działa AWB w dSLR, powiem tylko, że najlepszy AWB widziałem w Oly E-10, najgorszy w Nikonie D70. Canon gdzieś po środku.
              Stwierdzenie, że Canon ma dobry AWB jest delikatnie mówiąc mocno naciągane.
              Drążac temat :-)... gdy celowo zwalę WB i zrobię RAW, to jakie będą konsekwencje?
              Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
              the silence is deafening

Komentarz

• mirhon
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1025

Albo inaczej korekta zwalonego WB spowoduje clipping przy wywoływaniu RAW.

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Albo inaczej korekta zwalonego WB spowoduje clipping przy wywoływaniu RAW.

Nie panimaju... co ma WB do RAW? Przecież w RAW wogóle nie ma WB (poza zaszytą miniaturką). Wiec jak miałoby to powodować clipping?

Janusz,
                  Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• mirhon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1025

Zamieszczone przez Janusz Body
                    Nie panimaju... co ma WB do RAW? Przecież w RAW wogóle nie ma WB (poza zaszytą miniaturką). Wiec jak miałoby to powodować clipping?
                    Przyznam się bez bicia że kombinuje jak koń pod górę :-) po tym co napisał Pikczer: "Zrob kiedys fotke w domu przy domowym oswietleniu na AWB a potem recznie ustaw zaroweczke, to zobaczysz (nawet w RAW) czy Cie nie dotyczy?"
                    Nigdy nie zrobiłem zdjęcia z totalnie zwalonym WB...może dlatego nie wiem tak do końca o co Pikczerowi chodzi.

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Przyznam się bez bicia że kombinuje jak koń pod górę :-) po tym co napisał Pikczer: "Zrob kiedys fotke w domu przy domowym oswietleniu na AWB a potem recznie ustaw zaroweczke, to zobaczysz (nawet w RAW) czy Cie nie dotyczy?"
                      Nigdy nie zrobiłem zdjęcia z totalnie zwalonym WB...może dlatego nie wiem tak do końca o co Pikczerowi chodzi.

Ja sie przyznam bez bicia, że też totalnie nie wiem o co Pikczerowi chodzi. Poza tym zacytuje sam siebie z wątku T&T:

Camera RAW ma wbudowane dwa podstawowe profile wspomagające WB. Jeden jest wykonany dla światła dziennego (D65 czyli 6500° K) a drugi dla "illuminant A" czyli światła żarowego (tungsten). Program stosuje te profile automatycznie interpolując lub ekstrapolując aby uzyskać przyzwoity efekt. Jeśli aparat ma znacznik (tag) wbudowanego WB to pierwsze wyświetlenie może być "As Shot" czyli oparte o WB z kamery.

Koniec. Kropka. Nie chce bz inaczej.

Zwykle mam WB ustawiony "na sztywno" w Kelvinach na oko do warunków.

Janusz,
                      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

Drążac temat :-)... gdy celowo zwalę WB i zrobię RAW, to jakie będą konsekwencje?
                        Żadne.

W RAW zapisane są dane z matrycy bez obróbki w stylu AWB, kontrasty itp itd. WB ma wtedy znaczenie tylko pozorne. Aparat stosuje swoje algorytmy do ustalenia WB (jeśli jest AWB, jesli nie to przyjmuje to co ustalono ręcznie) i zapisuje wynik w RAW na boku, jako sugestia dla programu wywołującego. W ten sposób zabierając się za obróbkę RAW masz już od razu obrazek zbliżony do prawidłowego. Dodatkowo, zgodnie z tym wyliczonym WB jest pokazywany histogram i JPG do podlgądu zawartości RAW, stąd może być wrażenie, że obrazek w RAW zależy od WB.

Mimo focenia w RAW ja przejmuję się balansem bieli, jeśli oczywiście jest czas. Trochę można zaoszczędzić wysiłku przy wywoływaniu RAWów jeśli każdej fotki nie trzeba przy WB majstrować.
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• mirhon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1025

Zamieszczone przez Janusz Body
                          Ja sie przyznam bez bicia, że też totalnie nie wiem o co Pikczerowi chodzi. Poza tym zacytuje sam siebie z wątku T&T:

Camera RAW ma wbudowane dwa podstawowe profile wspomagające WB. Jeden jest wykonany dla światła dziennego (D65 czyli 6500° K) a drugi dla "illuminant A" czyli światła żarowego (tungsten). Program stosuje te profile automatycznie interpolując lub ekstrapolując aby uzyskać przyzwoity efekt. Jeśli aparat ma znacznik (tag) wbudowanego WB to pierwsze wyświetlenie może być "As Shot" czyli oparte o WB z kamery.

Koniec. Kropka. Nie chce bz inaczej.

Zwykle mam WB ustawiony "na sztywno" w Kelvinach na oko do warunków.
                          Ja najcześciej mam AWB, a gdy warunki są naprawdę ekstremalne to ustawiam tak na oko :-). Byłem (jestem) przekonanyw że temat WB gdy focę w RAW mnie nie dotyczy, ale kolega Pikczer zmącił mój spokój... :-).
                          Tak sobie teraz dywaguje...czy ustawienia WB mają wpływ na histogram RGB (och jak bardzo chciałbym go mieć :-) ), jeśli tak to zmieniając WB widziałbym clipping w kanałach i mógłbym stosować odpowiednią korektę ekspozycji.
                          Ostatnio edytowany przez mirhon; 1582.

Komentarz

• mirhon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1025

Po głębokim :-) przemyśleniu stwierdzam że skrajne zmiany WB podczas wywoływania RAW mogą powodować clipping R lub B. Gdy mamy totalnie zwalony WB w aparacie to histogram RGB w aparacie może (tu zgaduje) wprowadzić nas błąd sugerująć że nie ma clippingu. Gdy poprawnie ustawię WB to mogę porawnie ustawić ekspozycję na podstawie histogramu RGB.
                            Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Kolego Pikczer o co Ci chodziło? :-)

Ps. Nie mam (niestety :-( ) histogramu RGB w body zatem zgaduję...

Komentarz

• piast9
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3267

Gdy mamy totalnie zwalony WB w aparacie to histogram RGB w aparacie może (tu zgaduje) wprowadzić nas błąd sugerująć że nie ma clippingu.
                              Histogram może mieć niewłaściwe proporcje ale według mnie clippingu na pewno nie będzie.

Skoro histogram pokazuje, ze go nie ma, to przecież pokazuje go na podstawie obróbki danych z matrycy! Czyli dane na temat luminancji czy składowych kolorów (jak ktoś ma RGB) z matrycy wyszły. Czyli nawet, jeśli po prawidłowym ustawieniu WB przy wywołaniu pojawią się przepalenia, to można je zniwelować korygując EV bądź zmniejszając kontrast w jasnościach. Takie jest moje rozumowanie.

EDIT:
                              Przypomniało mi się, że ponoć histogram nie-RGB jest pokazywany tylko na podstawie zielonego. W tym przypadku wiemy tylko, że zielony się nam zmieści bez clippingu. Ale dotyczy to zarówno prawidłowo jak i nieprawidłowo ustawionego WB
                              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

Pracuję...