Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: "Efekt rurki"

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W pocie czoła wydzielone z http://canon-board.info/showthread.php?t=12125

Cytat Zamieszczone przez alien
    Jedynym atutem 5d bedzie pelna klatka - ale nie dla wszystkich to musi byc atut bo pakując mniejsza matryce do nowej lustrzanki sony - nie bedzie efektu rurki oraz mocno rozmytych krawędzi na zdjęciach...
    A to jakieś nowe wady optyczne występujące przy FF?

Początki nałogu

Domyślnie

rurka inaczej winieta a mocno rozmyte krawedzie to chyba nie musze tłumaczyć co to jest ??
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcoone
    Kurcze, ja też bym się chętnie dowiedział co to jest ten "efekt rurki" i te "mocno rozmyte krawędzie na zdjęciach" przy fotografowaniu FF ?
    Pozwól, że wyprzedzę odpowiedź autora i postaram się wyjaśnić. Otóż ów "efekt rurki" i "rozmyte krawędzie", to sposób w jaki niektórzy tłumaczą sobie niedociągnięcia innych systetów w tej dziedzinie. Łatwiej przecież napisać głupotę, niż przyznać, że najlepszy nawet crop nie jest w stanie dorównać FF. Też chciałbym zobaczyć te rozmyte krawędzie np w 5 czy 1, ale jakoś nie mogę się doszukać...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Mam wrażenie, że jesteśmy świadkami narodzin nowej świeckiej tradycji... na miarę "świetlistości" zdjęć z 300D

Początki nałogu

Domyślnie

Też chciałbym zobaczyć te rozmyte krawędzie np w 5 czy 1, ale jakoś nie mogę się doszukać...
    to chyba proste i nie trzeba tego tłumaczyć....wiadomo ze szklo z ogniskowa 18mm ma inne pokrycie w kadrze przy pełnoklatkowej matrycy i aps-c...Przy aps-c kadr tak naprawde zacyzna sie w okolicach 27mm a wiec omija niebezpieczne rozmyte krawedzie...byc moze nie kazde szkło tak ma ale te tansze tak..a przeciez malo którego amatora stac na świetnej jakosci ,drogie szkiełka...

Co do winiety...jest szczególnie na małych wartosciach przysłony....

Dla mnie jako amatora bardziej korzystny jest zakup aparatu z matryca aps-h i np. 13 milionami pikseli - taniej zaplace a bede miał całkiem dobre zdjęcia...
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Mam wrażenie, że jesteśmy świadkami narodzin nowej świeckiej tradycji... na miarę "świetlistości" zdjęć z 300D

oooooooooooooooooooooo wypraszam sobie !!!!

Początki nałogu

Domyślnie

fajnie jest wszystko obracać w żart - jestem za =) , coraz bardziej mi sie podoba na tym forum )))

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    oooooooooooooooooooooo wypraszam sobie !!!!
    www albo tez flickr

Początki nałogu

Domyślnie

papa wodzu ;p

Dopiero zaczyna Awatar Marcoone
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alien
    Arek to miło ze chcesz sie pochwalic dopiero co zdobytą wiedza z brukowca ale my to wszystko wiemy =)

Lepiej wrócmy do tematu
    Hmm ... jak na twórcę teorii "efektu rurki" przy FF i czegoś tam jeszcze to śmiało sobie poczynasz ... Troszkę pokory.

PS. Emota zauważyłem.
    EOS 33 / EOS 300 / Tamron 28-75 2.8 XR Di / kit 28-90 / Sigma 70-300 APO Macro Super II / polar HOYA HMC i trzy dekielki

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów