W pocie czoła wydzielone z http://canon-board.info/showthread.php?t=12125
A to jakieś nowe wady optyczne występujące przy FF?Zamieszczone przez alien
W pocie czoła wydzielone z http://canon-board.info/showthread.php?t=12125
A to jakieś nowe wady optyczne występujące przy FF?Zamieszczone przez alien
rurka inaczej winieta a mocno rozmyte krawedzie to chyba nie musze tłumaczyć co to jest ??![]()
ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p
Pozwól, że wyprzedzę odpowiedź autora i postaram się wyjaśnić. Otóż ów "efekt rurki" i "rozmyte krawędzie", to sposób w jaki niektórzy tłumaczą sobie niedociągnięcia innych systetów w tej dziedzinie. Łatwiej przecież napisać głupotę, niż przyznać, że najlepszy nawet crop nie jest w stanie dorównać FF. Też chciałbym zobaczyć te rozmyte krawędzie np w 5 czy 1, ale jakoś nie mogę się doszukać...Zamieszczone przez Marcoone
Mam wrażenie, że jesteśmy świadkami narodzin nowej świeckiej tradycji... na miarę "świetlistości" zdjęć z 300D![]()
to chyba proste i nie trzeba tego tłumaczyć....wiadomo ze szklo z ogniskowa 18mm ma inne pokrycie w kadrze przy pełnoklatkowej matrycy i aps-c...Przy aps-c kadr tak naprawde zacyzna sie w okolicach 27mm a wiec omija niebezpieczne rozmyte krawedzie...byc moze nie kazde szkło tak ma ale te tansze tak..a przeciez malo którego amatora stac na świetnej jakosci ,drogie szkiełka...Też chciałbym zobaczyć te rozmyte krawędzie np w 5 czy 1, ale jakoś nie mogę się doszukać...
Co do winiety...jest szczególnie na małych wartosciach przysłony....
Dla mnie jako amatora bardziej korzystny jest zakup aparatu z matryca aps-h i np. 13 milionami pikseli - taniej zaplace a bede miał całkiem dobre zdjęcia...![]()
ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p
Zamieszczone przez muflon
oooooooooooooooooooooo wypraszam sobie !!!!![]()
fajnie jest wszystko obracać w żart - jestem za =) , coraz bardziej mi sie podoba na tym forum)))
papa wodzu ;p
Hmm ... jak na twórcę teorii "efektu rurki" przy FF i czegoś tam jeszcze to śmiało sobie poczynasz ... Troszkę pokory.Zamieszczone przez alien
PS. Emota zauważyłem.
EOS 33 / EOS 300 / Tamron 28-75 2.8 XR Di / kit 28-90 / Sigma 70-300 APO Macro Super II / polar HOYA HMC i trzy dekielki