Jak poprawnie uzywac czytnika CF?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • latet
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 42

Jak poprawnie uzywac czytnika CF?

Witam,

Kupilem czytniczek kart CF:
    Pocket Reader CR-T2-U2C USB2.0 - firmy blizej nieokreślonej :-)
    za 46 zł + VAT.

Jest b. szybki (tak na oko to 10x szybszy niz transfer z aparatu) i nie wymaga driverów - słowem - bingo :-)

Nie wiem jednak jak sie go POPRAWNIE uzywa, bo instrukcja o tym milczy.

Chodzi mi o to, czy najpierw powinienem podlaczac czytnik, a potem wkladac do niego karte, czy najpierw kartę do "martwego" czytnika, a potem dopiero calosc plug do kompa.

To samo pytanie - o kolejnosc odlączania....

Chodzi mi oczywiscie o dobro karty CF (no i kompa), a nie samego czytnika - bo on śmiesznie tani jest.

Zastanawiam sie tez, czy zdarza sie, ze cos zlego dzieje sie ze slotem CF w aparcie (300D) jesli sie czesto karte wyjmuje i wklada?

Jak to wszystko robic, aby bylo dobrze?

Dzieki,

latet
  • Jurek Plieth
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2087

Re: Jak poprawnie uzywac czytnika CF?

Zamieszczone przez latet
    IMHO zależy od systemu operacyjnego. Przy XP możesz podłączać i odłączać 'na żywca', a poniżej musisz najpierw kilknąć na ikonę odłączanie urządzenia USB w prawym dolnym rogu na pasku zadań.
    http://plieth.com

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Zamieszczone przez Jurek Plieth
      Zamieszczone przez latet
      IMHO zależy od systemu operacyjnego. Przy XP możesz podłączać i odłączać 'na żywca', a poniżej musisz najpierw kilknąć na ikonę odłączanie urządzenia USB w prawym dolnym rogu na pasku zadań.
      Pytającemu chyba chodziło o co innego - i ja też mam ten dylemat Zakładając, że już karta jest odmontowana: co lepiej: najpierw wyjac czytnik z kabla usb, czy tez mozna od razu karte? Wydaje mi sie ze nie powinno byc przeciwwskazan, ale...
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

A jak z wyjmowaniem karty z aparatu? Ja nigdy nie wylaczam do tego.
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Jurek Plieth
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2087

Zamieszczone przez muflon
          ... co lepiej: najpierw wyjac czytnik z kabla usb, czy tez mozna od razu karte? Wydaje mi sie ze nie powinno byc przeciwwskazan, ale...
          Ja robię i tak i tak, ale 'na logikę', to bezpieczniej najpierw rozłączyć port USB, a dopiero potem wyjąć kartę.
          http://plieth.com

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Jurek Plieth
            Zamieszczone przez muflon
            ... co lepiej: najpierw wyjac czytnik z kabla usb, czy tez mozna od razu karte? Wydaje mi sie ze nie powinno byc przeciwwskazan, ale...
            Ja robię i tak i tak, ale 'na logikę', to bezpieczniej najpierw rozłączyć port USB, a dopiero potem wyjąć kartę.
            Wprawdzie nigdy sie nad tym glebiej nie zastanawialem, ale odruchowo tak zawsze robie - odlaczam czytnik a pozniej wyciagam karte.
            Czemu odruchowo? Czytnik mam malutki, lezy sobie na ziemi gdy z niego korzystam i po prostu wygodniej mi go najpierw odlaczyc, podniesc do gory i dopiero wyjac karte

Komentarz

• Spontan
              Bywalec
              • 2004
              • 182

A ja mam na stałe przypięty do USB i wkładam karte i wyjmuje bez znaczenia czy jest podłączony czy nie ;-) Póki co wszyscy zdrowi

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez Vitez
                Czemu odruchowo? Czytnik mam malutki, lezy sobie na ziemi gdy z niego korzystam i po prostu wygodniej mi go najpierw odlaczyc, podniesc do gory i dopiero wyjac karte
                Ja nie mam takiej potrzeby, bo mam tylko laptopa i wszystko jest blisko - ale odruch mam ten sam
                To chyba jakaś taka podświadomość technika się odzywa ;-)
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• latet
                  Dopiero zaczyna
                  • 2004
                  • 42

Zamieszczone przez Vitez
                  Wprawdzie nigdy sie nad tym glebiej nie zastanawialem, ale odruchowo tak zawsze robie - odlaczam czytnik a pozniej wyciagam karte.
                  Na ziemi? A co z kurzem? Wlasnie mnie martwi to bardzo szerokie wejscie na akrte - czy tam sie z czasem kurzu za duzo nie nazbiera...
                  No, moze troche przesadzam :-)

latet

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez latet
                    Na ziemi? A co z kurzem? Wlasnie mnie martwi to bardzo szerokie wejscie na akrte - czy tam sie z czasem kurzu za duzo nie nazbiera...
                    No, moze troche przesadzam :-)
                    Zamiast martwic sie kurzem szczerze radze zainwestowac w szczotke i szufelke (albo odkurzac jak masz dywan) i korzystac raz dziennie, no max raz na dwa dni :P . U mnie dziala to dosc skutecznie na kurz i nie obawiam sie klasc na ziemi czytnika .

Komentarz

• Oakhallow
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 258

To chyba najlepszy wątek na moje na maxa lamerskie pytanie. Ponieważ 350D używam od niedawana, na razie zgrywam zdjęcia podłączając się bezposrednio do laptopa, ale planuję jak najszybciej zakup czytnika, chociaż...
                      No właśnie, jeśli mogę zabierać ze sobą laptopa, to czy lepiej wyjmować kartę z aparatu i zgrywać przez czytnik czy lepiej jednak bezpośrednio z aparatu (pomijając oczywiście zużycie energii w aparacie, ale bardziej mając na uwadze dobro karty). Bo jeśli nie mogę zabrać laptopa to oczywiście jedynym rozwiązaniem jest jakiś tank.
                      A jeśli już czytnik, to jak wygląda zgrywanie? Teraz korzystam z programiku Canona, fotki są posegregowane od razu według daty wykonania. Jak to będzie wyglądało w przypadku czytnika???

Pozdrawiam!

Oakhallow

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

lepiej miec na uwadze dobro aparatu niz karty :>
                        karty sa praktycznie niezniszczalne fizycznie

zgrywanie przez czytnik to jak kopiowanie z drugiego dysku
                        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Oakhallow
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 258

zgrywanie przez czytnik to jak kopiowanie z drugiego dysku
                          Hmm, to w takim razie jaka jest struktura plików zapisywanych przez aparat (tu: 350D)? Z tego co kojarzę to są zapisywane w kolejno numerowanych folderach, ale one raczej nie mają nic wspólnego z datą. Czyli korzystając z czytnika tracę to automatyczne sortowanie i musze je sobie zrobić sam, lub zrobi je za mnie np.: Picasa lub podobny program.

Oakhallow

Komentarz

• kane
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 293

Zamieszczone przez Oakhallow
                            Hmm, to w takim razie jaka jest struktura plików zapisywanych przez aparat (tu: 350D)? Z tego co kojarzę to są zapisywane w kolejno numerowanych folderach, ale one raczej nie mają nic wspólnego z datą. Czyli korzystając z czytnika tracę to automatyczne sortowanie i musze je sobie zrobić sam, lub zrobi je za mnie np.: Picasa lub podobny program.
                            Dokladnie jak piszesz.
                            Galeria

Komentarz

• Oakhallow
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 258

No cóż... coś za coś! Nie można mieć wszystkiego. Ale jeśli ma to oszczędzić aparat to...

Oakhallow

Komentarz

Pracuję...