Tokina 12-24 / Sigma 10-20 / Tamron 11-18 ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • magik83
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 29

Tokina 12-24 / Sigma 10-20 / Tamron 11-18 ??

Małymi kroczkami przymierzam się do zakupu szerokiego kąta pod mojego digital’a
    Jak na razie mam na oku 3 szkła:
    - Tokina 12-24 mm f/4.0
    - Sigma 10-20/4.0-5.6 EX DC HSM
    - Tamron SP AF 11-18mm F4.5-5.6

(Pod uwagę nie biorę raczej Canona EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM – z powodu sporo wyższej ceny)

Może mieliście do czynienia, z którymś z tych obiektywów lub słyszeliście dobre czy złe słowa na ich temat?

Z góry dzieki
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Tego typu wątkow było już parę. W skrócie - o ile nie masz $$$ na Canona to bierzesz Tokinę lub Sigmę, w zależności od preferencji. AFAIR posiadacze jednych i drugich są z nich zadowoleni. Tokina najtańsza i jest ok.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Scream
      Początki nałogu
      • 2005
      • 295

W bodajże najnowszym foto-digital jest porównanie ultraszerokich szkieł pod dslr. Porównanie dotyczy Canon'a 10-22, Sigmy 10-20 i 12-24, oraz Tokiny. Generalnie najlepiej wypadła Sigma 12-24 (no i jako jedyna jest również pod analoga), a najsłabiej Tokina (duże aberracje i mydło powyżej 20). Canon'a cechował duży spadek jasności w rogach. Za to Sigma 10-20 uznana została za najlepsza pod względem stosunku jakości do ceny. Co wybierzesz, zalezy juz od ciebie.

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

jak Chipowi w Tokinie wyszlo mydlo powyzej 20mm to nie mam pytan.

znaczy sie, nie robili tym obiektywem zdjec...
        www albo tez flickr

Komentarz

• magik83
          Dopiero zaczyna
          • 2004
          • 29

Dzieki za opinie.
          Moze ma ktos jakies namiary na te obiektywy w rozsadnej cenie ?
          Wynajduje oferty srednio za ok 1900 zl.

Pozdrawiam

Komentarz

• Mac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2063

A nie wiesz, że te zestawienia w czasopismach są robione pod zleceniodawcę? Zobaczcie tylko lipcowe numery fotopism wszędzie Sony Alfa i jeszcze parę innych produktów, które muszą być promowane.
            W podsumowaniu Foto-Digital najlepiej wypadła Sigma 12-24 ale cena całkiem spora nie mniej pasuje do FF, co czyni ją wartą zakupu. Jeśli ma się mnijesze fundusze to Sigma lub Tokina.
            EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• satriani
              Początki nałogu
              • 2004
              • 443

Zamieszczone przez magik83
              Małymi kroczkami przymierzam się do zakupu szerokiego kąta pod mojego digital’a
              Jak na razie mam na oku 3 szkła:
              - Tokina 12-24 mm f/4.0
              - Sigma 10-20/4.0-5.6 EX DC HSM
              - Tamron SP AF 11-18mm F4.5-5.6

(Pod uwagę nie biorę raczej Canona EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM – z powodu sporo wyższej ceny)

Może mieliście do czynienia, z którymś z tych obiektywów lub słyszeliście dobre czy złe słowa na ich temat?

Z góry dzieki
              Sam stoję przed podobnym dylematem, gdybym miał fundusze wybrałbym na pewno canona, ze względu na cenę wybiorę tokinę. Testowałem obydwa szkła w terenie, tak się szczęśliwie złożyło, że miałem okazję bo znajomi posiadają. Fotografowałem głównie na f16-22. Wbrew opiniom o słabej jakości przy krawędziach (tokina), w pejzażu nie było to tak widoczne. Ja przynajmniej zdecydowałem się na nią.

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

Być może opinia o słabych krawędziach związana jest z zakrzywieniem płaszczyzny ostrości. Gdy się robi test na płaskiej planszy to brzegi wychodzą kiepsko, natomiast faktycznie w naturze brzegi są bardzo ok.
                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• magik83
                  Dopiero zaczyna
                  • 2004
                  • 29

Zamieszczone przez satriani
                  Sam stoję przed podobnym dylematem, gdybym miał fundusze wybrałbym na pewno canona, ze względu na cenę wybiorę tokinę. Testowałem obydwa szkła w terenie, tak się szczęśliwie złożyło, że miałem okazję bo znajomi posiadają. Fotografowałem głównie na f16-22. Wbrew opiniom o słabej jakości przy krawędziach (tokina), w pejzażu nie było to tak widoczne. Ja przynajmniej zdecydowałem się na nią.
                  Jesli znajdziesz gdzies w dobrej cenie Tokine to krzyknij. Z gory dzieki

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

Zamieszczone przez piast9
                    Być może opinia o słabych krawędziach związana jest z zakrzywieniem płaszczyzny ostrości. Gdy się robi test na płaskiej planszy to brzegi wychodzą kiepsko, natomiast faktycznie w naturze brzegi są bardzo ok.
                    niekoniecznie. ja nie robie plansz testowych, ale miekkie rogi przy 12mm w moim egzemplarzu sa faktem niepodwazalnym. nawet przy f/8 jest zauwazalna roznica w ostrosci miedzy srodkiem a rogami.

Fotografowałem głównie na f16-22. Wbrew opiniom o słabej jakości przy krawędziach (tokina), w pejzażu nie było to tak widoczne. Ja przynajmniej zdecydowałem się na nią.
                    gratuluje wytrwalosci w dewastowaniu jakosci optycznej zdjec i w dodawaniu sobie roboty odplamkowaniem zdjec.

Tokiny 12-24 nie ma najmniejszego sensu domykac powyzej f/11, poza bardzo waskim zakresem zdjec - wydluzanie ekspozycji (choc do tego sa filtry szare) lub ekstremalne zwiekszanie glebii ostrosci gdy pierwszy plan jest w zasiegu kilkunastu centymetrow.

przymkniecie do f/16 Tokiny odkreconej do 16mm daje przeslone srednicy 1mm. mala. i tu nie ma bata, zeby zdjecia byly ostre. nie ma jak... to samo ujecie zrobione przy f/8 ma zdecydowanie wieksza szczegolowosc, a madrze wybrany punkt ostrzenia daje GO spokojnie wystarczajaca...

ultraszerokie katy to sa obiektywy, ktorych nie wolno uzywac na pelnym domknieciu. przeslony typu f/22 w cyfrze APS-C to, poza nielicznymi przypadkami, zupelnie bezsensowna perwersja...
                    Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                    www albo tez flickr

Komentarz

• satriani
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 443

Zamieszczone przez akustyk
                      niekoniecznie. ja nie robie plansz testowych, ale miekkie rogi przy 12mm w moim egzemplarzu sa faktem niepodwazalnym. nawet przy f/8 jest zauwazalna roznica w ostrosci miedzy srodkiem a rogami.

gratuluje wytrwalosci w dewastowaniu jakosci optycznej zdjec i w dodawaniu sobie roboty odplamkowaniem zdjec.

Tokiny 12-24 nie ma najmniejszego sensu domykac powyzej f/11, poza bardzo waskim zakresem zdjec - wydluzanie ekspozycji (choc do tego sa filtry szare) lub ekstremalne zwiekszanie glebii ostrosci gdy pierwszy plan jest w zasiegu kilkunastu centymetrow.

przymkniecie do f/16 Tokiny odkreconej do 16mm daje przeslone srednicy 1mm. mala. i tu nie ma bata, zeby zdjecia byly ostre. nie ma jak... to samo ujecie zrobione przy f/8 ma zdecydowanie wieksza szczegolowosc, a madrze wybrany punkt ostrzenia daje GO spokojnie wystarczajaca...

ultraszerokie katy to sa obiektywy, ktorych nie wolno uzywac na pelnym domknieciu. przeslony typu f/22 w cyfrze APS-C to, poza nielicznymi przypadkami, zupelnie bezsensowna perwersja...
                      tak, czytałem instrukcję obsługi i testy w czasopismach i sieci oraz zalecenia co do ustawień, pisałem o testach/ustawieniach na własny użytek .
                      Ostatnio edytowany przez satriani; 570.

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

tak, czytałem instrukcję obsługi i testy w czasopismach i sieci oraz zalecenia co do ustawień, pisałem o testach/ustawieniach na własny użytek .
                        Tyle że przesłona 22 nie jest użyteczna poza jakimiś szczególnymi przypadkami. Już przy 8 @ 22mm hiperfokalna to 2,5m. Ostro masz od 1,25m do oo.

Komentarz

• magik83
                          Dopiero zaczyna
                          • 2004
                          • 29

Szczerze mowiac zalezy mi jak na najszerszym kacie.

W przeliczeniu na cyfrowe body to:
                          10-20 mm = 16-32 mm
                          11-18 mm = 17,6-28,2 mm
                          12-24 mm = 19,2-38,4 mm

Wciaz nie moge sie na cos konkretnego zdecydowac. Jak widac miedzy 16 mm a 19,2 jest spora roznica. Za Tokina przemawiaja mi komentarze osob na forach foto, chociaz jest najbardziej waska z tych szkiel.

Obiektywu bede przewaznie uzywal do streephoto, landszaftow i sporadycznie fotografii wnetrz.

Ehhhh, zeby nie ten glupi przelicznik to pozwolilbym sobie na 17-40mm eLLLLLLL
                          Ostatnio edytowany przez magik83; 78.

Komentarz

• Pirx
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 485

Mając niedawno podobny dylemat, wybrałem Tokinę (piast9 - dzięki za otrzymane wtedy od Ciebie uwagi na jej temat).

To co piszecie o jej wszystkich wadach jest prawdą :
                            - aberruje - prawda (poducha na 12 mm jest jak byk),
                            - mydli w rogach - prawda (także po przymknięciu),
                            - winieta - widoczna na f4 (zanika po przymknięciu).

Ale wszystkie wymienione wady w najmniejszym stopniu nie psują mi ogromnej frajdy z faktu posiadania i używania tego obiektywu.
                            Szczególnie, że wady te są praktycznie niezauważalne przy fotografowaniu landszaftów, a poducha psująca architekturę jest do skorygowania przy obróbce.
                            Nie mam porównania z innymi - Canon odpada z racji EF-S (mam 10D), Sigma, mimo wyższej ceny, kusiła przydatnością do pełnej klatki, ale odpadła po lekturze opinii u Freda Mirandy.
                            Niemniej jednak, jestem bardzo zadowolony z tego nabytku.
                            Bardzo solidna budowa, tulipan w komplecie i ultraszeroki kąt za stosunkowo nieduże pieniądze. Swoją Tokinę kupiłem na eBay'u od sprzedawcy z Hong-Kongu - wyszło z przesyłką i ubezpieczeniem ok. 1.500 PLN (chłopaki robią co mogą i robią to skutecznie, żeby klient był zdowolony, cytat :"We will endeavour to do all we can to minimise tax/duties liability by declare lower value or as gift upon request by buyers." ) , np. :

http://cgi.ebay.com/Tokina-12-24mm-1...QQcmdZViewItem

Poniżej kilka zdjęć testowych :
                            1) Pełny kadr przy 12 mm f8 - widoczna aberracja :

2) Pełny kadr przy 24 mm f8

3) Róg 12/8 (100% crop)

4) Środek 12/8 (100% crop)

5) Róg 24/8 (100% crop)

6) Środek 24/8 (100% crop)

Pozdrawiam i ... polecam Tokinę :smile:
                            Ostatnio edytowany przez Pirx; 5741.
                            Pozdrawiam,
                            Pirx

Komentarz

• Krzychu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3611

Zamieszczone przez Pirx
                              Mając niedawno podobny dylemat, wybrałem Tokinę (piast9 - dzięki za otrzymane wtedy od Ciebie uwagi na jej temat).

To co piszecie o jej wszystkich wadach jest prawdą :
                              - aberruje - prawda (poducha na 12 mm jest jak byk),
                              Tak tylko w kwestii formalnej (chociaż sam tą Tokinę ;-) ) - nie mylisz czasem abberacji z dystorsją ?
                              Pozdrowienia,
                              KZ
                              KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...