Tamron AF 55-200mm f/4-5.6 Di-II LD Macro

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Chris_11
    Uzależniony
    • 2006
    • 572

Tamron AF 55-200mm f/4-5.6 Di-II LD Macro

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym się przywitać. Tak więc... Witam Wszystkich i pozdrawiam! :-)

I od razu przechodzę do rzeczy... Wiem, że temat wyboru obiektywów wałkowany był (i pewnie jeszcze będzie) mnóstwo czasu, aczkolwiek wertuje dzisiaj cały dzień to forum pod kątem poszukiwania obiektywu typu tele i nie moge znaleźć jakiegokolwiek postu o tym obiektywie. Trochę mnie to dziwi, bo Tamron stworzył go z myślą tylko o DSLR'ach, a nikt się tu nie chwali (bądź przeklina) jego posiadaniem. Stąd moje pytanie - czy ktoś może powiedzieć cokolwiek o tym obiektywie? Jak wiadomo, nie należy on do najdroższych (od ok. 470zł), więc nie można spodziewać się niczego powalającego, ale w testach wypada nieco lepiej niż Canon 55-200 f/4.5-56. Ponadto na swojej obudowie posiada wiele imponujących literek bądź kombinacji pt. LD i Macro .
    Zastanawiam się nad nim, gdyż chcę kupić jakiś tańszy zoom (do 1000zł), a od czytania na temat: Canona 70-210 f/3,5-4,5 , 100-300 f/4.5-5.6 , czy Sigmy 70-300 APO Macro Super itp. na tym forum już dostałem oczopląsu.
    Zaznaczam ponadto, iż nie chodzi mi o jakieś ekstremalne zastosowania w stylu polowanie na ptaszki albo Roberta Kubicę na wyścigach F1 , a po prostu o zwykłe uzupełnienie kita w 300D.

P.S. Bardzo bym prosił również o nieodsyłanie mnie na optyczne.pl, gdyż tamten test, jak i kilka innych, już "zaliczyłem". Chodzi mi raczej o jakieś subiektywne odczucia zwykłego fotografa-amatora.

Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich, tym, którym udało się dotrwać do końca posta gratuluję :smile: , a tym, którzy zechcą odopowiedzieć - dziękuję
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Witam na forum

Jakiś czas temu korzystałem z sigmy 55-200DC i uważam że ten obiektyw w pełni spełni Twoje oczekiwania . Ostrość na 55 lepsza od kita ( oba na pełnym otworze przysłony ) na 200 troszkę gorzej ale przy f8 jest ok . Obiektyw mały i lekki . Główną wadą w/w sigmy jest aberacja chromatyczna ( miałem jeden z pierwszych egzemplarzy , możę coś poprawili ) jednak przy odbitkach 10x15 - 13x18 nie stanowi jednak to znaczącego problemu .

Tamrona nie używałem więc nie wiem co jest wart .

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

do 1000zl zmiescisz Sigme 70-300 APO DG. jesli chcesz zoom-a z silnikiem autofocus to moim zdaniem optymalne rozwiazanie. ww. Tamron jest tylko o tyle lepszy, ze znacznie lzejszy i mniejszy. optycznie odstaje.

jesli potrafisz zyc bez zooma i autofocusa to Zeiss Sonnar 3.5/135 + redukcja M42->EOS. optycznie bije ww. Sigme ze sporym zapasem, podobnie cenowo (ponizej 300zl z wliczona cena redukcji). acha... no i lzejszy, mimo konstrukcji all-metal (az przyjemnie w reke wziac)
      www albo tez flickr

Komentarz

• zanussi
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1696

Canona 70-210 f/3,5-4,5 w/g mnie rewelacja w tym przedziale cenowym... niestety trudno dostępny...
        Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• Chris_11
          Uzależniony
          • 2006
          • 572

No właśnie odnośnie tej Sigmy to zależy jak się ucho przyłoży to takie opinię słychać. Jakiś czas temu znalazłem zdjęcie testowe przy 300mm i muszę powiedzieć, że... no nie poraziło mnie to jakością, żeby nie powiedzieć, że odrzuciło. Ja wiem, że po tanich zoomach to nie można się spodziewać rewelacji na końcach ogniskowych, ale szczerze mówiąc jestem średnio przekonany do Sigmy.
          Przeglądałem również Canony 75-300 f/4-5.6 III USM i Canon 90-300 4.5-5.6 i też się nad nimi zastanawiam. Przy czym o tym pierwszym też słyszałem nieco mniej przychylne opinie, natomiast o drugim już niewiele.

Foto-Blog

Komentarz

• Chris_11
            Uzależniony
            • 2006
            • 572

No właśnie... Jakby dało rade zdobyć 70-210 f/3.5-4.5 to nie zastanawiałbym się ani chwili. :-)

No ale wracając, chciałbym się dowiedzieć, czy ten Tamron coś sobą reprezentuje.

Foto-Blog

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

Zamieszczone przez Chris_11
              No właśnie odnośnie tej Sigmy to zależy jak się ucho przyłoży to takie opinię słychać. Jakiś czas temu znalazłem zdjęcie testowe przy 300mm i muszę powiedzieć, że... no nie poraziło mnie to jakością, żeby nie powiedzieć, że odrzuciło.
              i prawidlowo. powyzej 200mm ta Sigma to nie jest miss ostrosci.
              z tym ze te 200mm jest. w obiektywach klasy 55-200 akceptowalna ostrosc konczy sie w granicach 135mm.

Zamieszczone przez Chris_11
              Ja wiem, że po tanich zoomach to nie można się spodziewać rewelacji na końcach ogniskowych, ale szczerze mówiąc jestem średnio przekonany do Sigmy.
              Przeglądałem również Canony 75-300 f/4-5.6 III USM i Canon 90-300 4.5-5.6 i też się nad nimi zastanawiam. Przy czym o tym pierwszym też słyszałem nieco mniej przychylne opinie, natomiast o drugim już niewiele.
              uwaga jak wyzej. 90-300 podobno jest lepszy, przynajmniej Cichy sie co do tego upieral.

jak nie masz kasy to bierz tego Tamrona. popstrykasz, poogladasz, jak sie nie sprawdzi to bedziesz wiedzial czego chcesz...
              www albo tez flickr

Komentarz

• Chris_11
                Uzależniony
                • 2006
                • 572

Zamieszczone przez akustyk
                i prawidlowo. powyzej 200mm ta Sigma to nie jest miss ostrosci.z tym ze te 200mm jest. w obiektywach klasy 55-200 akceptowalna ostrosc konczy sie w granicach 135mm.
                Też fakt.

A co do tej 90-300 to bazuje głównie na wypowiedzi Cichego, bo też często nie przewijała się w rozmowach.

Foto-Blog

Komentarz

• headz

ja miałem tego tamrona w afryce i sie nie rozleciał. jesli chodzi o jakość - nie spodziewaj się cudów. w zakresie 55-120 jest całkiem przyzwoicie. powyżej już słabo. ale mam to w dupie dla mnie ważne jest to że jest mały i lekki. i tańszy od sigmy 70-300 prawie o połowę (dałem za ok 440). więc olałem sigmę. jak chcesz to wyślę Ci pare sampli.

pozdro
                  adam

Komentarz

• Chris_11
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 572

Bardzo chętnie. Właśnie o to mi chodzi, by zobaczyć zwykłe, codzienne zdjęcia, a nie wyśrubowane testowe fotografie.

Foto-Blog

Komentarz

• pjakusz
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 269

ja rowniez jestem posiadaczem tego obiektywu. Jakoscia nie porywa, ale fotki wykonane przy uzyciu tego tamrona maja powtarzalna jakosc, czego nie moge powiedziec o testowanej wczesniej sigmie 70-300. W sigmie od czasu do czasu wychodzilo super zdjecie, ale wiekszosc nie trafiala z ostroscia i robilo sie mydlo tam, gdzie mialo byc ostro. Tamron jest troche gorszy optycznie, za to autofocus zdecydowanie rzadziej sie myli. Jestem z niego zadowolony, zwlaszcza ze kosztuje 2 razy mniej niz sigma.

Komentarz

• Chris_11
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 572

Wychodzi na to, że decydując się na tani zoom trzeba wybrać między kosztem (Tamron 55-200), jakością (Sigma 70-300) a szybkością (Canon 55-200). Tylko pytanie, czy ta jakość Sigmy (do której mam mieszane uczucia) warta jest tych 450 czy 500 zł. O Canonie nie wspominam, bo z jakością zdjęć jakie robi to przegrywa w przedbiegach.

Profesjonalistą nie jestem, marzycielem również i nie spodziewam się po tym Tamronie, że będzie robił zdjęcia jak L-ki, ale czy nie będzie mnie napawał wstrętem jak zobaczę zdjęcia zrobione na 200mm? :-)

P.S. Proszę wybaczyć moje być może durne pytania, ale przyznaje, że jestem lekko zielonkawy w sprawach obiektywów.

Foto-Blog

Komentarz

• pjakusz
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 269

na 200mm ten Tamron robi calkiem przyzwoite, jak na swoja cene, zdjecia. Jest troche ciemno, bo max co mozna uzyskac to f 5.6, ale przy dobrym swietle wychodza akceptowalne fotki, no chyba ze mam jakies bardzo male wymagania :razz:

Komentarz

• JARO60

Ja bym stawiał na nowego tamrona 70-300 Di LD(pojawił się 2 miesiące temu) . Sam mam takiego od mniej więcej tygodnia . Zanim go kupiłem przewertowałem to forum i w grę wchodziła jeszcze sigma 70-300 apo dg i wspomniany wyżej tamron 55-200.
                            Sigma odpadła z powodu ceny (850-900pln)a i wygląd jakoś mnie odrzucał, pozatym oglądając różne sample nią robione wg mnie opinie o jej jakości są trochę przesadzone, przynajmniej mnie nie przekonały. Co do 55-200 to cena(450-500pln) ok tylko zakres jak dla mnie trochę za mały.
                            Z pierwszych fotek jakie nim zrobiłem (notabene z okana balkonu , bo jakoś na razie brak czasu by wybrać się w plener) jestem bardzo zadowolony. Wg mnie jakośc opytczna jak na tą klasą szkieł jest naprawdę dobra . Af jest trochę wolny ale w miarę cichy (porównywalny mniej więcej szybkością do kita).
                            Cena też jest zachęcająca bo kosztuje 609pln (allegro) + gwarancja 2lata i faktura.

Komentarz

• martines

JARO60

Własnie zastanawiam się nad zakupem Tamrona 70-300 F/4,56 Di LD Macro 1:2 czy mógłbyś przesłać jakieś zdjęcia nim zrobione.

Komentarz

Pracuję...