Canon 30D+Tamron 17-50= error99

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krist0
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 17

Canon 30D+Tamron 17-50= error99

Witam

Niedawno kupilem obiektyw Tamrona porobilem troche zdjec i zaczal mi wyskakiwac blad.:sad:

Czy ktos sie juz z tym spotkal przy tym obiektywie?
    Aparat plus parę słoików :smile:
  • przemekstar
    • 2006
    • 5

Witam
    Z moim Tamronem jest to samo Co najmniej raz dziennie musi cos wyskoczyć
    Error to standard – przynajmniej u mnie Czasami jest tez tak ze aparat nie widzi obiektywu wyskakuje przesłona 0 i musze wyciągać bateria Powiem szczerze ze już mam powolutku dość

Komentarz

• krist0
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 17

U mnie ten blad az tak czesto nie wyskakuje. Dwa dni temu wyskoczy dwa razy. Od tego czasu nic. A zrobilem wczoraj pare zdjec.

Chce tylko wiedziec czy:
      1. Ktos jeszcze ma takie same problemy z tym obiektywem (czy to tylko z moim jest cos nie tak i musze go reklamowac)?
      2. Moze mozna to jakos usunac?

Dzieki z gory

Komentarz

• birez
        Uzależniony
        • 2005
        • 609

Zamieszczone przez krist0
        U mnie ten blad az tak czesto nie wyskakuje. Dwa dni temu wyskoczy dwa razy. Od tego czasu nic. A zrobilem wczoraj pare zdjec.

Chce tylko wiedziec czy:
        1. Ktos jeszcze ma takie same problemy z tym obiektywem (czy to tylko z moim jest cos nie tak i musze go reklamowac)?
        2. Moze mozna to jakos usunac?

Dzieki z gory
        Eeee... jak tylko dwa razy jednego dnia, to czym sie przejmujesz...
        Co prawda na innym tamronie ale raz mi z 4 czy 5 razy error tego samego dnia wyskoczyl - jesli sie nie pojawia cyklicznie, jak u przemekstar, to przymknalbym na to oko. Jak sie pojawi, drugi, trzeci raz, to dopiero bym sie zainteresowal.
        Wydaje mi sie ze 90% z nas zaliczylo 99tke. (a co po niektorzy nawet 4rke i 5tke )

Komentarz

• piast9
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3267

Hm... Ja jej nie zaliczyłem ani razu przy normalnej pracy. Kolekcja obiektywów w stopce. Żaden z nich to nie jest Tamron. Swego czasu miałem Sigmę 18-200, też zero problemów.
          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• cooper

Hmm, Panowie nie straszcie, własnie mialem zamawiac to szkielko do mojej trzydziestki- a teraz jestem w mega kropce- czyzby faktycznie az taka porazka?
            Moze dotyczy to jakiejs konkretnej partii obiektywow?? Sam nie wiem co mam teraz robic- poczekac?
            co o tym myslicie?
            pozdrawiam!

Komentarz

• konradl
              Uzależniony
              • 2004
              • 980

w 17-50 jeszcze nie mialem nieprzyjemnosci spotkac takiego errora ale w T 70-300 mam go przy kazdej probie zrobienia zdjecia jezeli obiektyw ustawiony jest mniej wiecej powyzej 200 mm i przyslona ma wieksza wartosc niz max otwor dla danej ogniskowej.

Blad ten pojawia sie gdy przyslona blokuje sie i nie chce przymknac, lub wrocic, tak wiec moze to tego rodzaju problem.

Komentarz

• cooper

czyli nie uslysze zdania: "bierz w ciemno" , juz nie raz slyszalem od znajomych co C to C. ale ten tamronik jest ciekawym szklem w ciekawej cenie, czy moze poczekac i wziac 17-40L? Oto jest pytanie, a szkielko potrzebne szybko......
                Chociaz ta L-ka tez nie jest najwyzszych lotow, no i swiatlo...

dylemat.....

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Szczerze mówiąc - pierwsze słyszę o błędzie. Może przetrzeć styki w aparacie ?
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• krist0
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 17

Mam jeszcze jedno pytanie:
                    czy ten blad moze miec zwiazek z lampa blyskowa?

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Zamieszczone przez krist0
                      Mam jeszcze jedno pytanie:
                      czy ten blad moze miec zwiazek z lampa blyskowa?
                      Pewnie może. Error 99 to znaczy każdy błąd inny niż pozostałe. I gdy kombinowałem sobie z przedłużeniem off-shoe cord i miałem mały niekontakt to AFAIR error 99 wyskoczył.
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Andee
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 503

Cyknalem tym obiektywem jakies 1500-2000 fotek w ciagu ostatniego miesiaca bez najmniejszych problemow...
                        Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• cooper

doradzcie prosze ,jutro mam mozliwosc przetestowania tamrona 17-50, cykne kilka fotek w wybranym egzemplarzu i spokojnie pojde do domu aby obejrzec fotki (potestuje go na FF i BF, ostrosc, ta szczegolnie wazna przy najmniejszej przyslonie, oraz oczywiscie przy roznych ogniskowych)
                          Fotki zrobie w JPEG, i teraz pytanie, zeby wyrobic sobie jak najbardziej obiektywne zdanie na temat ostrosci wybranego obiektywu, jaką ustawic ostrosc w menu aparatu, lub przy jakiej najlepiej testowac ostrosc szkielka.
                          Jednak zdecydowalem sie na to szkielko, i mam nadzieje ze sie na nim nie zawiode, ale wolalbym wybrac lepszy egzemplarz niz gorszy.
                          licze na was, puszka jak w stopce. Pozdrawiam wszystkich!

EDIT: Nikt nie ma recepty?? ponawiam pytanie- jaką ustawic ostrosc JPEG-a- w menu aparatu, by w miare obiektywnie ocenic jakosc (ostrosc) obiektywu.
                          Ostatnio edytowany przez Gość; 5044.

Komentarz

• krist0
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 17

No i problem rozwiazany :-)

Poczytalem troche na forum o kartach pamieci i tak z ciekawosci porobilem pare zdjec na CF (wczesniej mialem MD). Zrobilem ponad 2000 zdjec i nic.... ani jednego bledu...

Ale dzieki za inne rady (m.in. o stykach - wydawaloby sie ze wszystko szczelne a tu troche kurzu) :-)

Komentarz

• cooper

No to i ja się pochwale, wlasnie dzisiaj kupilem tamrona 17-50 2,8, i powiem ze szkielko wymiata, nawet przy 2,8 mam ostrosc, ze az sie chce fotki ogladac, na razie frajda, testy , pozniej jakis plenerek jak slonce w koncu wyjdzie(moze)
                              Pozdrawiam kolegow!

Komentarz

Pracuję...