Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
WItam
Wynająłem lokal na studio i bardzo proszę o pomoc w doborze optymalnych akcesoriów "oświetlenie,statywy ,lampy tła itd.
Tak by pominąć rady typu "najpierw sie naucz a potem studio rób'' to oświadczam że studio robię dla nauki i przyjemnosci swej))
czy sciany sa pomalowane czy czyms obite
i jaki maja kolor???
Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl
to jest patent od elfo.znajomy ma i działa świetnie...
podwiesił do tego dokładnie 5 lamp i moim zdaniem to lepsze niż pełno statywów etc.
tła oczywiście też do sufitu... no i wszystko na pilota...
tzn. i tak blendy musisz mieć na statywach...
pewnie ze 2 żurawie bo one są do takich akcji najlepsze.
Sklep foto-video MILSO: lampy błyskowe i LED, statywy, głowice oraz akcesoria. 35 lat na rynku, doradztwo i darmowa dostawa od 900 zł.
do tego jakiś fajny stół bezcieniowy bo to się zawsze może przydać...
no i co więcej?nakładki na lampy,filtry,softboxy i trochę farby.
do tego jakiś fajny Mac do obróbki
a ja ze swojej strony mogę Ci przesłać po cichu ofcoz książkę
Michael Freeman - Fotografia Studyjna... - mam,czytałem i jest fajna
Zresztą dużo ludzi tak twierdzi.
Jak coś to mam pdf'a... daj znać @ PW
edit2:a masz tam już zrobioną poczekalnie/gaderobe/lazienke ?
bo jesli nie no to pomysl o jakims miejscu na te "ustrojstwa"...
edit3: chyba że kupisz poprostu wersję oszczędną i będziesz miał fajne studio za 3-4 tysiaki a resztę przeznaczysz na sprzęt...
jeden znajomy rekordzista wydał 40 000 i studia używa nie zgadniecie do czego... do robienia fotek legitymacyjnych i ew. studyjnych ślubnych...
i tyle... - czasu nie ma:/
a tak wogóle to niejaki Zielony powie Ci co i jak
On w tym siedzi...
ja nie kupowałbym nic z drugiej ręki...
nigdy nie wiadomo co się z tym działo pomimo zapewnień sprzedającego...
Poskładałem to w formę możliwą do odczytania:
Zamieszczone przez sprzedawca
Jedyne na allegro kompletne super profesjonalne studio fotograficzne w prawie idealnym stanie-użyty dokładnie do pięciu sesji zdjęciowych.
Sprzęt kupiony za ponad 20000zl (faktury do wglądu).
Ktoś kto będzie zainteresowany napewno wie co to za sprzęt.
Specyfikacja ponizej:
Sprzęt firmy MARKO-FLASH:
Lampa cyfrowa COMPAKT 50 D 3 szt.
Lampa RYNNA 2 szt.
Lampa mini 250 S 1 szt.
Parasol srebrny 2 szt.
Czasza do parasola 1 szt.
Czasza uniwersalna 1 szt.
Strumienica "prosta" 1 szt.
Plaster miodu do odbłyśnika 1 szt.
Wrota kierunkowe do odbłyśnika 1 szt.
Tło kartonowe 03 Riviera 2,72 x 11 m. 1 szt.
Tło kartonowe 05 Storm Grey 2,72 x 11 m. 1 szt.
Tło kartonowe 65 Artic White 2,72 x 11 m. 1 szt.
Tło kartonowe 48 Champagne 2,72 x 11 m. 1 szt.
Sprzęt firmy VENTIS:
Skrzynka sterująca VS-10 na 10 1 szt.
Napęd czynny i bierny VS 1 szt.
Oś aluminiowa kalibrowana 4 szt.
Obciaznik tel 2,75 4 szt.
Uchwyt uniwersalny na 10 1 szt.
Sprzęt firmy ZUMAKO:
Szyna aluminiowa 1 szt.
Zespół mocowań 6 szt.
Ograniczniki ruchu 20 szt.
Wózek podwójny 8 szt.
Wózek pojedyńczy 6 szt.
Wózek na kable 10 szt.
SM Pantograf 4 szt.
Przedlużacz 2 szt.
Prawdziwa okazja dla profesjonalisty jak również i amatora!!!
Aukcja grzecznościowa ,więcej informacji pod numerem telefonu 694069993.
Dołączam kilka zdjęć.
Możliwość obejrzenia wszystkiego w Warszawie.
INFORMUJE ! Przedmiot wystawiony na tej aukcji nie podlega :gwarancji, rękojmi ani zwrotowi po dokonaniu transakcji.
Jeżeli bierzecie w niej udział tzn. ze sie z tym zgadzacie !!
martwią mnie 2 ostatnie zdania.
trzeba poprostu sprawdzić ceny na necie i porównać...
i ciekawe dlaczego sprzęt nie podlega gwarancji skoro tylko 5 sesji zostało nim zrobionych
edit:
za cholerę niemogę znaleźć w googlach co to za firma od lamp - ta MAKRO FLASH pierwszy raz słyszę ale że jestem młody i świerzak to b.możliwe że to faktycznie dobra firma tylko ja o niej nie słyszałem...
mimo wszystko ja bym jednak brał nówki Elinki
Nie musisz mieć odrazu 5 lamp... ze 3 spokojnie wystarczą.
I nie muszą mieć odrazu 600Ws... wystarczą 500
W Marko nie tylko palniki. Grzeją się nawet jak nie błyskają, jak robisz przerwę, żeby się modelka podmalowała, to warto je wyłączyć, bo potrafią odmówić współpracy i trzeba chłodzić. Aha, i fotocelę mają gdzieś z tyłu ukrytą. Przy czarnych ścianach, gdy na lampie jest duży softbox to sprawia problemy - musiałem ją małą lampką z pieska wyzwalać.
Tańsza alternatywa do elinek - elfo. Chyba serwis szybszy.
Nie wiem jak jeszcze tańsze jinjangi z funsportu, nie pracowałem na nich dużo, to nie mogę się wypowiedzieć. O lampach, bo o srewisie funsportu to mam bardzo pozytywne zdanie. Ale gdybym ja kompletował studio, to wziął bym je pod uwagę (ze względów finansowych, oraz mam ich blisko, bo w centrum Łodzi niemal)
Lamp im więcej tym lepiej, tak napawdę - wygodniej się pracuje, mniej zmian softboxów czy innych pierdułek - przyciągasz tylko odpowiednią lampę, podłączasz, mierzysz i robisz.
Jak do teł zrobisz wieszak z jakimś zmieniaczem, to już masz praktycznie wszystko - wieszasz tam do wyboru kartonowe, a jak potrzeba to i na to zarzucisz zwykły gnieciuch czy fizelinkę, przypniesz spinaczem - 0.5 min roboty i tło zmienione.
Nieodzowna w studio jest drabina (4 metry masz jak mówisz). Pasuje czasem jako rekwizyt, a i wleźć i zdjęcia z niej robić można. No i oczywiście jak w lampie pod sufitem coś piardnie to się przydaje.
Marko Flash - badziewie kiedy juz pisalem dlaczego powtarzac sie nie bede troche tansze ale nie warte zachodu i ten smieszny facecik ktory to sprzedaje...
Komentarz