AF w 30D i D200

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotna
    Początki nałogu
    • 2004
    • 454

AF w 30D i D200

Pytanie jak w temacie co ma lepszy -patrz dokładniejszy AF.
    Jak wyglada szybkość?
    A może jest ktoś kto miał ma te daw body i porównywalne szkła?
    Michał
    fotna.dlm.pl
  • Slavko
    Bywalec
    • 2006
    • 174

Ci co mają D200 napiszą, że D200 a Ci co mają 30D też napiszą po swojemu i zaraz będzie niezła jatka. Myślę, że są to układy AF podobnej klasy.

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez fotna
      Pytanie jak w temacie co ma lepszy -patrz dokładniejszy AF.
      Jak wyglada szybkość?
      A może jest ktoś kto miał ma te daw body i porównywalne szkła?
      Michał
      nie wiem jak jest w 30d, ale 5d ma lepszy af niz d200

Komentarz

• Czacha
        fotograf
        • 2004
        • 4868

Pytanie czy bedziesz uzywal obiektywow ktore pozwola zobaczyc jakakolwiek roznice?
        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• czornyj
          Zasłużeni
          • 2006
          • 2626

Moduł AF w D200 jest zdecydowanie lepszy - jest czulszy (-1 do 19EV), i posiada więcej trybów pracy. Natomiast w 5D istotnie zastosowano unowocześniony moduł, być może lepszy niż w D200.
          Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
          Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Poczytaj na Forum Nikona. Jest tam wątek o AF w D200. Zależy to dość silnie od obiektywu (jak zresztą i w canonie). W obiektywach ze śrubokrętem jest ślamazarny w Profi AF-Sach to pierwsza liga.
            Wg. mojej subiektywnej oceny AF w 30D nie jest tytanem szybkości ale z L-ką potrafi zaskoczyć in plus. Dla mnie zakres działania (rozmiar punktów w 30D) jest czasami zbyt mały.
            Dużo też zależy co będziesz chciał fotografować.
            Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Zamieszczone przez czornyj
              Moduł AF w D200 jest zdecydowanie lepszy - jest czulszy (-1 do 19EV), i posiada więcej trybów pracy. Natomiast w 5D istotnie zastosowano unowocześniony moduł, być może lepszy niż w D200.
              Jakby nie patrzeć to pełna klatka, większe lustra i tym samym więcej światła dla AF, więc identyczny układ AF w obu aparatach działałby tak samo na 5D w warunkach o 1EV gorszych.
              Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
              Digart

Komentarz

• mjastrzebski
                Początki nałogu
                • 2005
                • 450

Zamieszczone przez czornyj
                Jakie tryby pracy AF masz na mysli??

Marcin
                Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Nie chcę wyręczać kolegi ale mogł mieć na względzie min. takie kwestie jak TA. Jest to bardzo przydatne np. w fotografii przyrodniczej.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• caravaggio
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 121

Zamieszczone przez sven
                    A 1Ds ma lepszy AF niz 5D. A 1D ma lepszy niz 1Ds ;-) Tylko co z tego?

Tak na dobra sprawe pytanie o szybkosc AF jest czysto onanistyczne, bo nie wyobrazam sobie, zeby ktokolwiek przy wykorzystaniu takiego samego obiektywu byl w stanie odroznic 30D od D200 po szybkosci AF ;-)
                    ;-)

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

Zamieszczone przez caravaggio
                      Tak na dobra sprawe pytanie o szybkosc AF jest czysto onanistyczne, bo nie wyobrazam sobie, zeby ktokolwiek przy wykorzystaniu takiego samego obiektywu byl w stanie odroznic 30D od D200 po szybkosci AF ;-)
                      mowiac o takich samych obiektywach masz w tym momencie do wyboru firmy trzecie, a te montuja takie uklady AF, ze skutecznie okielznaja najszybsze nawet body Canona czy Nikona. wiec szkoda porownywac. Twoja teza trzyma sie
                      z drugiej strony jest jeszcze opcja wpiecia M42 do obu korpusow. tu rowniez Twoja teza o nierozroznialnosci body po szybkosci AF sie trzyma :wink:
                      ostatnia opcja to zapiecie Nikkora do body EOS-a. tutaj niestety Canon przegra. tylko nie mowcie tego glosno, bo zaraz jakis wrona czy inny pn wpadnie i podlapie jako argumentacje o wyzszosci swiat...
                      www albo tez flickr

Komentarz

• caravaggio
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 121

Zamieszczone przez akustyk
                        ostatnia opcja to zapiecie Nikkora do body EOS-a. tutaj niestety Canon przegra.
                        A czemu nie wspomnisz o odwrotnej konfiguracji? ;-)
                        ;-)

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

Zamieszczone przez caravaggio
                          A czemu nie wspomnisz o odwrotnej konfiguracji? ;-)
                          bo o takiej przejsciowce nie slyszalem inna kwestia, ze to juz by bylo kompletnie bez sensu. o ile optyke nikorrowska do EOS-a wpiac mozna i sa tacy co to praktykuja z powodzeniem, o tyle wpinanie szkiel EOS do Nikonow nie da ani ostrzenia na nieskonczonosc ani AF...
                          www albo tez flickr

Komentarz

• adam_k
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 235

Zamieszczone przez sven
                            Ciekawe ja mam obecnie 5D miałem D2X i D200 i powiem że w 5D jast znacznie gorszy AF niz w D200 i nawet w D100 jest lepszy (niestety) Moj 5D z ob 2.8 ma kłopoty w ciemnych pomieszczeniach, w d200 tego nie ma. Podam jeszcze extremalny przykład działania AF w D200 robiłem test D200+tamron 28-300 4.5-6.3 + telekonwerter tamrona 2x
                            i powiem Panowie ze AF działał nawet w pomieszczeniach sam byłem w szoku Według mnie Af w D200 jest znacznie lepszy i tego mi tylko brakuje w 5D co nie znaczy ze w 5D AF nie działa:razz:

Porównuje tu nie szybkość tylko samo ustawianie i gubienie się AF, 5D znacznie łatwiej się gubi w słabych warunkach niż D200
                            Ostatnio edytowany przez adam_k; 5640.

Komentarz

• fotna
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 454

Moje pytanie dotyczy głównie dokładności.
                              Robie na 350d z L ale koledzy którzy mają 20d też nażekaja na to, iż AF jest zawodny pod względem dokładności i powtarzalności.
                              Przy reporterce to jest problem gdy masz wyostrzyć na pierwszy rząd osoób a af raz ustawi w punkt a drugi raz na tył głowy.
                              Dodatkowo chyba tylko w canonie trzeba dopasowywać każdy egzemplaż obiektywu do body.
                              Czytałem o D200 ale interesuje mnie opinia osób które go mają i albo mają mieli 20d albo 30d.
                              Za cene 5D mam d200 i trochę na bdb szkło.
                              Crop mi odpowiada bo robie dużo z tele. Trochę mi szkda L wiec najpierw chce dobrze przemyśleć zmianę.
                              Kto ma koło albo w N. Sączu 30D, 5D, D200?
                              Chętnie pomacam.
                              fotna.dlm.pl

Komentarz

Pracuję...