Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
na codzien strzelam fotki S45....jakos wychodzi, wiadomo wolny AF niskie iso ze wzgledu na szumy itp itd... od czasu do czasu moge postrzelac 300D lub 350D no i niestety (jak juz wspominaliscie nie raz) nie jest tak rozowo i latwo... efekty niestety najczesciej slabsze niz S45 oczywiscie powodem sa moje kiepskie umiejetnosci ale... czemu automatyka na P w S45 lepiej (chyba) dobiera parametry niz w lustrzankach? dlaczego w 350D nie ma pomiaru punktowego, ktory czasami znacznie mi ulatwa robienie fotek w S45?
ostatnio robilem fotki zaglowek przy zachmurzonym niebie 350D.. niestety aparat na P nie potrafil znalezc zlotego srodka pomiedzy ciemnymi kadlubami a bardzo jasnym niebem... albo przepalone fotki albo czarne zaglowki, probowalem troche na manualu ale tez niezbyt bo brakuje doswiadczenia.
czy fotografowanie w takich warunkach wymaga uzycia filtrow? czy da sie dobrac tak nastawy aparatu aby niebo nie bylo tragicznie przeswietlone a zaglowka jeszcze widoczna? (jak wyszlo slonce bylo troche lepiej, jednak ciagle mam nieodparte wrazenie ze gdybym zabral ze soba S45 bylbym bardziej zadowolony z fotek)
Tak to juz jest, ze lustrzanki w trybach automatycznych gorzej dobieraja parametry, polecam tryb M + histogram i ewentualna korekte do zmieniajacych sie warunkow.
od czasu do czasu moge postrzelac 300D lub 350D no i niestety (jak juz wspominaliscie nie raz) nie jest tak rozowo i latwo... efekty niestety najczesciej slabsze niz S45 oczywiscie powodem sa moje kiepskie umiejetnosci ale... czemu automatyka na P w S45 lepiej (chyba) dobiera parametry niz w lustrzankach?
Bo jak ktos kupuje lustrzanke po to by robic na automacie to niech lepiej kupi sobie kompakta by nie miec bolu glowy .
czy fotografowanie w takich warunkach wymaga uzycia filtrow? czy da sie dobrac tak nastawy aparatu aby niebo nie bylo tragicznie przeswietlone a zaglowka jeszcze widoczna? (jak wyszlo slonce bylo troche lepiej, jednak ciagle mam nieodparte wrazenie ze gdybym zabral ze soba S45 bylbym bardziej zadowolony z fotek)
W S45 tym zajmuje sie soft aparatu (wyciaganie z cieni, naswietlanie by nie przypalic). W lustrzance - co najmniej filtr polaryzacyjny albo RAW i kombinowanie z wywolaniami.
Bo jak ktos kupuje lustrzanke po to by robic na automacie to niech lepiej kupi sobie kompakta by nie miec bolu glowy .
nie kupilem, uzywam czasami pozyczone.....
Zamieszczone przez Vitez
W S45 tym zajmuje sie soft aparatu (wyciaganie z cieni, naswietlanie by nie przypalic). W lustrzance - co najmniej filtr polaryzacyjny albo RAW i kombinowanie z wywolaniami.
a czemu Canon nie mogl wsadzic softu do 350D ktory na automacie robilby to co soft w S45?
od razu inne pytanko: to jaki aparat powinienem kupic, zeby moc uzywac wysokich iso bez szumow, miec szybki autofocus jak w 350D, miec wiekszy zoom niz w S45, a jednoczesnie aby nie byl tak wymagajacy co do moich umiejetnosci, jak lustrzanka??? (oczywiscie rawy tez musialby obslugiwac ;-) )
a czemu Canon nie mogl wsadzic softu do 350D ktory na automacie robilby to co soft w S45?
mógłby, tylko po co?
Zamieszczone przez sail0r
od razu inne pytanko: to jaki aparat powinienem kupic, zeby moc uzywac wysokich iso bez szumow, miec szybki autofocus jak w 350D, miec wiekszy zoom niz w S45, a jednoczesnie aby nie byl tak wymagajacy co do moich umiejetnosci, jak lustrzanka??? (oczywiscie rawy tez musialby obslugiwac ;-) )
W kompakcie aparat ma pełne informacje o zdjęciu PRZED jego zrobieniem. Matryca pracuje cały czas, jest możliwość dokładnie dobrać ekspozycję. W lustrzance tak nie ma, przez co algorytmy kompaktowe nie mają tu zastosowania.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Nie bierz tego tak do siebie . Ktos != sail0r automatycznie .
To byla przestroga ogolna.
luzik... bardzo dobra przestroga... bo wlasnie doszedlem do wniosku ze lustrzanka to nie dla mnie po prostu nie chce mi sie bawic w filtry, wydawac kasy na obiektywy itp itd...
S45 jest super i wogole ale niestety coraz bardziej zaczynam odczuwac jego ograniczone mozliwosci... tak jak pisalem, szukam czego z wiekszym zoomem, wiekszymi (uzytecznymi) iso itp.. itd... propozycje podane wyzej ciekawe ale lekko mowiac dziwne jak na forum canona ale szczerze to w modelach canona nie widze w tej chwili nic co by mnie interesowalo (S3 nie ma raw, G6 raczej nie z roznych wzgledow) i pewnie dlatego takie propozycje
Witam
Ja niedawno wymienilem mojego S50 na 350D + kit wlasnie miedzy innymi na ograniczenia o ktorych pisales.
Nie robie zdjec w trybie 'zielonym' a przewaznie AV i tryb pomiaru matrycowy.
Moje odczucia sa inne niz Twoje wg mnie 350D lepiej radzi sobie z pomiarem swiatla od S50. Poza tym ogladajac zdjecia teraz zrobione na S50 wydaja mi sie one jakies takie lekko plastikowe (nie wiem jak to nazwac ) :-) .
Komentarz