Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witajcie,
był (i jest) temat dotyczący cyfrowych lustrzanek na mrozie, nie znalazłem natomiast żadnego tematu związanego z bezpieczeństwem użytkowania dSLRa na morzu. Do tej pory w czasie rejsów zawsze używałem analogowej 300'tki i nigdy nie miałem problemów, teraz jednak zaczęłem sie zastanawiać nad zabraniem 350'tki. Statystycznie na forum jest jakaś grupa żeglarzy, więc ciekaw jestem waszych opinii - czy używaliście kiedyś cyfrowych lustrzanek podczas rejsów na jachcie (10m, 40m2) po Bałtyku, ew. na co zwracać uwagę, itp. Oczywiście nie zakładam zalewania aparatu wodą, ale zwiększona (co gorsza słona) wigoć zawsze w takich warunkach może panować. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.
Właśnie wróciłem z 3-tygodniowego rejsu po Norwegii.Zabrałem 20D plus Tamron 28-75 i Canon 70-210 3.5-4.5 i jeszcze 380 EX. tak więc zero uszczelnień. Sprzęt sprawował się znakomicie. Na morzu bez żadnych problemów.Najważniejsza sprawa to dobrze zaształować kiedy nie używasz:-P Miałem torbę lowepro topload zoom 2 i bardzo wiele czasu aparat spędził w niej w kokpicie. Po prostu dobrze mieć sprzęt zawsze pod ręką.pogoda dopisała a w nielicznych momentach kiedy padał deszcz również robiłem zdjęcia bez strachu. Wydaje mi się że największe zagrożenie jest wtedy gdy chodzisz po mokrym deku z aparatem w ręce.Dlatego nie używam paska na szyję tylko handgripa-znacząco poprawia pewność chwytu.Jedna ręka dla aparatu druga dla siebie ;-) Gorąco polecam używanie polara-nie wyobrażam sobie już fotografowania wody i nieba bez tego filtra.Owszem zachlapany słoną wodą trochę gorzej się czyści..8) Lampy używałem sporadycznie za to często monopod.Na lądzie of course..:smile: Generalnie użytkujesz aparat tak samo jak na lądzie-zwiększona wilgotność powietrza nie szkodzi sprzętowi.No przecież nie skrapla się na korpusie..Na pewno trzeba być przygotowanym na częste czyszczenie przedniego filtra jak również należy uważać przy zmianie obiektywów.Ale to przecież podobnie wygląda na lądzie.
Na złe pogody (takie kiedy chlapie) polecałbym http://www.aquapac.net/ (ta strona ni chce działać w Mozilli tylko IE)
120$ albo 80 funciaków - trochę drogo i z dużymi obiektywami nie "współpracuje".
Największy problem to sól. Minimalny spray i zmiana obiektywu na pokładzie może się skończyć bólem głowy. Sól z sensora się paskudnie czyści - przećwiczyłem to i wrogowi bym nie życzył .
Pozdrawiam
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Dzięki za odpowiedzi - zdecydowałem się na zabranie cyfrówki i zachowanie maksymalnej ostrożności - czyli zmiana obiektywów tylko pod pokładem, cały nieużywany sprzęt w woreczkach strunowych, itp.
kaawka, często używałeś 70-210 i lampy? zastanawiam się czy wogóle jest sens zabierać tele na morze, czy poprzestać na w miarę uniwersalnym tamronie 28-75 .
Dzięki za odpowiedzi - zdecydowałem się na zabranie cyfrówki i zachowanie maksymalnej ostrożności - czyli zmiana obiektywów tylko pod pokładem, cały nieużywany sprzęt w woreczkach strunowych, itp.
kaawka, często używałeś 70-210 i lampy? zastanawiam się czy wogóle jest sens zabierać tele na morze, czy poprzestać na w miarę uniwersalnym tamronie 28-75 .
Moim zdaniem tele na morzu bardzo się przydaje.mam sporo zdjęć przepływających obok jachtów czy żaglowców oraz obiektów na lądzie(domy,latarnie)-bez długiej rury nie zrobisz ciekawej fotki.Takie ciasne ujęcia bardzo urozmaicają album foto.Natomiast lampy używałem sporadycznie i tylko na lądzie,niemniej myślę że trzeba zabrać-może fajnie doświetlać pierwszy plan.Tamron 28-75 jak sam napisałeś jest w miarę uniwersalnym szkłem ale czasami brakowalo mi szerszego kąta-żałowałem że nie posiadam choćby kita.Osobiście lubię raczej ciasne kadry niż szerokie ale niektóre miejscowości mocno rozciagnięte na skalnej półce aż prosiły się o szerszy kąt.Kilka fotek można by zrobić.
Ja bym chociaż zakleił szczelnie taśma izolacyjną klapki od karty CF i aku, aby tam wilgoć tak łatwo nie wlazła. Jakis filtr (UV) na szkiełko, bo jak siądzie słona mgiełka na obiektyw to nie będzie potem łatwo tego usunąc, a filterek UV w domu odkręcasz i poprostu wkładasz pod kran, a potem wedle uznania różne cudowne szmatki i specyfiki.
Komentarz