Raw do kompa. JAK?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bucho
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 24

Raw do kompa. JAK?

Szukalem na forum ale jak dotąd nie znalazłem. Jest dużo o RAW. Jak obrabiać, jakich programów do tego używać. Ale nigdzie nie mogę znalezc JAK ZGRAĆ RAWY z aparatu do kompa. Mamm 20D.

Pomocy.
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Zamieszczone przez Bucho
    Szukalem na forum ale jak dotąd nie znalazłem. Jest dużo o RAW. Jak obrabiać, jakich programów do tego używać. Ale nigdzie nie mogę znalezc JAK ZGRAĆ RAWY z aparatu do kompa. Mamm 20D.

Pomocy.
    Najprościej : za pomocą czytnika .

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

Zamieszczone przez Bucho
      JAK ZGRAĆ RAWY z aparatu do kompa. Mamm 20D.
      Pomocy.
      Czytnik dostaniesz tu
      http://www.canon-board.info/showthread.php?t=10955

Super program tu
      the silence is deafening

Komentarz

• Bucho
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 24

A nie da rady tego zrobić bezpośrednio z aparatu przy pomocy firmowego softu??

Komentarz

• aptur
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3837

Zamieszczone przez Bucho
          A nie da rady tego zrobić bezpośrednio z aparatu przy pomocy firmowego softu??
          Oczywiście, że da radę. Zainstaluj oprogramowanie, podłącz aparat i powinno zadziałać.

Komentarz

• Bucho
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 24

Właśnie o to chodzi że nie działa. Komp wykrywa aparat ale nie widzi żadnych plików. Z JPG jest bez problemu. A RAW jakby nie było.

Komentarz

• Giraff
              Bywalec
              • 2006
              • 100

Zamieszczone przez Bucho
              Właśnie o to chodzi że nie działa. Komp wykrywa aparat ale nie widzi żadnych plików. Z JPG jest bez problemu. A RAW jakby nie było.
              bo może ich nie ma

ściąganie plików JPG nie wymaga specjalnego oprogramowania, do ściągania RAWów bezpośrednio z aparatu potrzebujesz np.: dostarczane z 20D oprogramowanie takie jak Canon EOS Viewer 1.2 czy też Digital Photo Professional.

koniecznie DOKŁADNIE przeczytaj instrukcję dostarczaną wraz z aparatem! tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.
              Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Komentarz

• shaqi
                Początki nałogu
                • 2005
                • 448

sciagnij uaktualnienia
                Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
                Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
                A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• M@riusz
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 348

Canon ZoomBrowser EX, który jest dołączany do każdego aparatu wykrywa pliki RAW bez problemu.
                  Również bez problemu ściąga je do komputera.
                  Digital Photo Professional (freeware dościągnięcia ze strony Canon) pozwala na wstępną obróbkę RAW i export do PS-a.

M@riusz
                  Ostatnio edytowany przez M@riusz; 6047.
                  Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• Bucho
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 24

Ok. EOS viewer utilty widzi rawy te które są na karcie w aparacie. Niestety nie mogę znaleźć funkcji kopiowania ich do komputera. Jest ikonka Transfer image ale przestaje działać jeśli w grę wchodzi kopiowanie rawów.
                    Ostatnio edytowany przez Bucho; 5740.

Komentarz

• krecio
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 470

A czy moglbys wytlumaczyc dlaczego chcesz tak sobie komplikowac zycie laczeniem aparatu z komputerem przez kabelek? Przeciez to strasznie wolny transfer. Przez czytnik wszystko robisz na zasadzie "przeciagnij i upusc" i po klopocie. Szybko, pewnie i skutecznie. Nie rozumiem powodu dla ktorego co jakis czas powtarzane sa te same pytania o transfer z aparatu i te same odpowiedzi - czytnik
                      pozdr.
                      krecio

5D + 5D Mk III

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez krecio
                        A czy moglbys wytlumaczyc dlaczego chcesz tak sobie komplikowac zycie laczeniem aparatu z komputerem przez kabelek? Przeciez to strasznie wolny transfer. Przez czytnik wszystko robisz na zasadzie "przeciagnij i upusc" i po klopocie. Szybko, pewnie i skutecznie. Nie rozumiem powodu dla ktorego co jakis czas powtarzane sa te same pytania o transfer z aparatu i te same odpowiedzi - czytnik

Bo wydal tyle forsy na aparat ze na czytnik nie starczylo . A sprzet za taka kase musi dzialac bezblednie od razu podlaczony do komputera (szczegol ze w instrukcji stoi ze trzeba najpier instalowac soft i sterowniki a potem podlaczac bo inaczej sie kielbasi ).

Komentarz

• Bucho
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 24

Soft zainstalowany i działa poprawnie ale tylko z JPG. Przed zainstalowaniem softu komputer wcale nie widział 20D.
                          Wszystko spoko z tym czytnikiem. Ja chciałbym się dowiedzieć jak eksportować RAWy bezpośrednio z aparatu do kompa, żeby nie nosić dodatkowych gadżetów które też kosztują. Prędkość przesyłu nie jest dla mnie sprawą priorytetową.
                          A połączenie komputera ze sprzętem wartym 4kilo nie powinno stwarzać problemów. Zwłaszcza z firmowym softem.

Komentarz

• BolekZ
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 101

jak tak to "tylko w ERZE" ci dopasują
                            30D; C17-40/4; C24-105/4; C70-200/2,8; C100/2,8 Macro; C 580EX

Komentarz

• krecio
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 470

Zamieszczone przez Bucho
                              żeby nie nosić dodatkowych gadżetów które też kosztują. Prędkość przesyłu nie jest dla mnie sprawą priorytetową.
                              A połączenie komputera ze sprzętem wartym 4kilo nie powinno stwarzać problemów. Zwłaszcza z firmowym softem.
                              Chlopie Koszt czytnika CF to rzad 20-30 PLN. Jaki to promil w stosunku do ceny 20D? Policz sam bo ja w tak skoplikowanych cyferkach zaczynam sie gubic. Ciezar i wielkosc tego "gadzetu" to.... no.... nie wiem czy Ty jaja sobie robisz czy nie wiesz o czym jest mowa?
                              Soft do puszki daja bo po prostu ktos to wymyslil i tyle. A przeciez taki Canon nie moze powiedziec nabywcom - kupcie sobie czytnik. Daja kabelek i placisz za niego. To tez taki gadzet.
                              pozdr.
                              krecio

5D + 5D Mk III

Komentarz

Pracuję...