Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
w sumie temat mzoe byl poruszany ale przegladalem forum i jakos nie znalazlem
czy warto doplacic 250 USD i kupic 30d czy tez zaoszczedzic to i kupic jakas lampe do aparaciku ??
zdjecia beda robione zasadniczo amatorsko, czasem tylko wiekszy profesjonalizm sie moze wkradnie...znajomy fotograf robiocy 20d powiedzial mi ze 30 okazala sie niewypalem wiec w sumie nie wiem co mam myslec i co wybrac...
pozdr
znajomy fotograf to baran .... soz 30D okazało się niewypałem co za bzdura to ulepszony 20D rozumiem że dla tego znajomego 30D byłby udany gdyby posiadał cechy 5D ??
z pozoru prawie identyczny ale :
warto dopłacić za : nowy sprzęt (nie uzywany) , spot, większy ekran i pare innych rzeczy
chyba że trafisz uzywkę w dobrej cenie (ok 3200 pln) i ze sprawdzonym przebiegiem to wtedy warto się zastanawiać ....
znajomy fotograf robiocy 20d powiedzial mi ze 30 okazala sie niewypalem wiec w sumie nie wiem co mam myslec i co wybrac...
Nie niewypałem, tylko oczekiwania zmian były większe. 30D jest lepszym aparatem od 20D chociaż zmiany sa niewielkie. Ja wybrałem 30tkę, różnica w cenie jest niewielka. Ewentualnie pomyśl nad wariantem z używanym 20D.
Też zastanawiałem się między 20D a 30D. W moim przypadku przeważyło:
1. Większy ekran (mogę obserwować histogram luminancji bez okularów)
2. Przede wszystkim - lepszy AF (wg info z netu, mimo dramatycznej różnicy na plus sam nie mogę się wypowiedzieć, bo zmieniając body zmieniłem też obiektywy)
Jeżeli aparat ma być używany do rodzinnych zdjęć - zdecydowanie lepiej kupić 20d+430EX
...Jeżeli aparat ma być używany do rodzinnych zdjęć - zdecydowanie lepiej kupić 20d+430EX
I jeszcze zastanowic się nad obiektywem/ami?
Bo może się okazać, że lepiej będzie 350D (który to do rodzinynych zdjęc chyba az za nadto wystarczy) + 430EX + szklarnia :-)
Ja kupiłem 20D+430EX i dziękuje Bogu, że tak zrobiłem, bo w paru sytuacjach bez tej lampy byłaby klęska, a jakość zdjęć z matrycy w 20D i 30D i tak identyczna i to jest dla mnie najważniejsze, TV z tyłu mi nie potrzebny.
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
Ja jakoś się nie przekonałem że aby tyle cichszy, porównywałem w MM swój 20D i ich 30D i dopóki patrzyłem w wizjer miałem wrażenie robienia zdjęć tym samym aparatem, a nie dwoma różnymi, dopiero jak spoglądałem na LCD to wyprowadzałem się z błędu, ale 2.5" monitor nie jest mi do życia niezbędny więc z ulgą wyszedłem ze sklepu (wcześniej miałem obawy czy aby dobrze zrobiłem wybierając 20D)
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
jeszcze jedno male pytanko
do tej pory operowalem Eosem 30 analogowym w ktorym migawka chodzila w miare cicho
jak sie ma trzask migawki porownujac 20d do 30d ??
20 d slyszalem to tak jakby ktos walnal w aparat a jak to sie ma w 30 d ??
Jest lepiej. Odgłos jest przyjemniejszy - mniej ostry przez to trochę bardziej dyskretny - choć specjalnie cicho nie jest. Przy okazji zapewniają o trwałości migawki 100 tyś klapnięć w 20D o tym milczeli.
Dla mnie np.: istotna zmiana to możliwość robienia zdjęć seryjnych 3kl/s - nie zawsze 5 mi jest potrzebne. A druga dla mnie najistotniejsza poprawa w stosunku do 20-tki to zwiększenie buforu w RAW-ach do 11-tu zdjęć.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Ja uważam, że 5 klatek na sekundę może nie wystarczyć, zwłaszcza jak strzelasz ustawiając bracketing. Dlatego lepiej 5 niż 3.
Zrzucanie rawów (ilość) nie do końca zależy od bufora, wydaje mi się, że także od szybkości kart CF.
Ja uważam, że 5 klatek na sekundę może nie wystarczyć, zwłaszcza jak strzelasz ustawiając bracketing. Dlatego lepiej 5 niż 3.(...)
Chyba w tym pierwszym zdaniu chodziło Ci o 3/kls . A czy lepiej - ja potrzebuję czasami dłuższej serii w czasie (a nie ilości zdjęć) i dlatego 3kl/s bardzo mi się przydaje - także to jednak zależy od indywidualnych zapotrzebowań.
Zamieszczone przez Jacek Deka
Zrzucanie rawów (ilość) nie do końca zależy od bufora, wydaje mi się, że także od szybkości kart CF.
Długość serii zależy wyłącznie od wielkości bufora w aparacie - nawet na SanDisk Ekstreme IV jest tylko (dla mnie ) 11 raw-ów w serii - jedynie bufor Ci się szybciej zwalnia.
Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
Powód: Poprawiony "skrót" SD :)
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Jak Ty tam Kolekcjoner kartę SD wsadziłeś do tego 30D
SanDisk - mój skrót SD jest rzeczywiście mylący także poprawiam .
Komentarz